Военна операция Фатах (Завоевание) за освобождаване на Мосул

След провеждането на операция „Щит на Ефрат“ се създадоха условия за настъпление срещу „Ислямска държава“ от различни страни. Нещо повече Турските въоръжени сили влязоха в прословутия град Дабик, който има символично значение за „Ислямска държава“.  В един древен хадис се казва, че в този град  ще се проведе голяма битка на кръстоносците срещу Мюсюлманската армия.  Това беше използвано с пропаганда цел и стана име  на джихадисткото списание „Дабик“. Въпреки символиката ИДИЛ не се съпротивляваха много за неговата защита за разлика от действията им в гр. Мосул.

Военна операция „Фатах“  за освобождаването на Мосул

Успоредно с гореописаните действия в продължение на няколко месеца постепенно се затягаше обръча около град Мосул – последната голяма крепост на “Ислямска държава” в Ирак.  Така се роди военна операция Фатах (Завоевание) за освобождаването на Мосул.

Мосул е град с милиони жители и беше превзет от 1 500 бойци на ИДИЛ през 2014 г. Изненадата беше толкова голяма, че  Иракската армия се изнесе панически от там, което бе последвано от вълна на преследване и бързо завземане на голяма територия от страна на ИДИЛ. Точно в този град  беше провъзгласен за първи път „Халифатът на Ислямска държава“, което също го прави със символично значение за джихадистите.

Сформиране на оперативната групировка

МосулС посредничеството на САЩ се създаде коалиция между иракските кюрди Пешмерга  от една страна,  сили на Шиитските милиции и  редовната Иракска армия  от друга страна. Така след няколко месечни усилия под едно общо оперативно командване за операцията в Мосул се сформира следната оперативна групировка:

  • От Изток са кюрдските въоръжени формирования на Пешмерга, които общо наброяват около 40 000 души, но в операцията за Мосул се очаква да участват около 4-5 000 бойци.
  • Също така от Север се очаква да се включат около 10 000 туркмени (про-турски сунити наречени „Гвардия на Ниневия“) и командвани от бившия управител на провинцията Атийл ал Нуджайфи. Те се обучават от базираните в Башика и Науеран турски военни части на брой около 2000 човека и 20 танка.
  • От Юг е разположена групировка от 54 000 души на Иракските въоръжени сили, които включват около 30 000 войници в бойните подразделения, специални сили, артилерийски подразделения със 140 оръдия и логистични формирования. Основните формирования са от прословутата Златна дивизия и 9-та Иракска дивизия. Освен това допълнително се разчита на специални полицейски формирования за борба с тероризма.
  • От Северозапад се очаква да действат Шиитското Народно Опълчение „ Хашд ал Шааби“ и бригадите на „Хизбула“
  • Освен това Западната коалиция предоставя редица артилерийска формирования и авиационна група с около 100 самолета, включващи дори бомбардировач B-52, някои от които са базирани на самолетоносачите „Шарл дьо Гол” на Франция “Теодор Рузвелт” на САЩ.  От военновъздушна база Каяра ще действат  ударни вертолети Ми-35 на Иракската армия и „Апачи“ на американската армия.

Всичко това може да се счита само по себе си за успех, защото всяка отделна част от сформираната групировка има различни цели. Вероятно най-мотивирани да се борят срещу ИДИЛ са шиитите, но това е проблем за САЩ и Ирак, защото са про-ирански настроени и не искат да ги допуснат до бъдещото управление на Мосул.  Кюрдите се борят за установяване на статута на Кюрдската автономна област, а освен това нараства напрежението  между Ирак и Турция.

етноси в Ирак

Президентът Тайип Ердоган обяви, че Турция е решена да вземе участие в операцията и разполага военни части северозападно от Мосул. На този ход силно се противопоставя  Иракският премиер Хайдер Ал-Абади, който казва, че това е намеса във вътрешните им работи и настоява турците да се изтеглят от територията на Ирак.  Според неофициални данни, Анкара има около 18 военни формирования влезли на територията на Ирак без позволение на Иракския парламент с цел да освободи провинция Анбар.

При всички случай това усложнява обстановката и дори може да доведе до нов регионален конфликт.

Военна групировка на Ислямска държава

Предполага се, че противостоящите сили на Ислямска държава в гр. Мосул са около 10 000 бойци, което прави 5: 1 недостатъчно за бой в градски условия според военните експерти.

Според агенция Ройтерс до началото на операцията бойците на ИДИЛ в Мосул са били между 4 и 8 хиляди души, но са успели да се договорят с редица местни съюзници. В селищата около Мосул има се активират никому неизвестни „спящи клетки“, които няма как да бъдат преброени. Според твърдения на източници близки до ИДИЛ са подготвени около 300 атентатори самоубийци (предимно жени), което може да се окаже голям проблем.  Само на 17 октомври те са провели 12 терористични атентата, подкрепени с артилерийски обстрел.

Освен това ИДИЛ провежда мобилизация на населението в съседни провинции за включване в бойните действия. В следствие на което е забелязано пристигане на подкрепления и стотици чуждестранни бойци от Сирия по незатворения път в западната част на гр. Мосул (показан на картата).

Формированията на Ислямска държава са пригодили гр. Мосул за бой в градски условия, като са замаскирали техниката и въоръжението. Създали са мрежа от тунели за безпрепятствено движение в града. Създават се възли от заграждения по важните кръстовища и обекти в града. Създадени са голямо количество импровизирани взривни устройства и са минирани важните пътища, мостове и обществени сгради. Има данни, че язовир Мосул е приготвен за взривяване, както и всички други водни обекти под техен контрол.

Бойни действия

Планът на обединеното командване е да се настъпи към Мосул от три страни, което да накара джихадистите да се оттеглят първо към града, а в последствие на запад към пустинята.

военна операция в Мосул

Артилерийската и авиационна подготовката започна на 15 октомври 2016 г., като американската авиация нанесе редица авиационни удари около град Мосул. В 4 часа на 16.10 2016 стартира сухоземното настъпление, което беше посрещнато от ожесточена съпротива на предните отряди на Ислямска държава по пунктираната линия показана на първата карта в статията  – това е на разстояние някъде между 30 – 60 км от град Мосул. Една седмица по-късно коалиционните сили не са се предвижили кой знае колко напред!!!

Най-големия успеха е в района на Бартела, където кюрдите вече започват да се окопават, което говори за вероятно прекратяване на настъплението им след освобождаване на населените с кюрди селища и очертаване на южната граница на Кюрдската автономна област. Това говори, че към момента има постигнат напредък, но коалицията не е в състояние да развие успеха и да блокира напълно града.

Слабия темп на настъплението се дължи на активната мобилна отбрана на бойците от Ислямска държава съпроводена с чести контраатаки. В края на първия боен ден предните отряди започнаха оттегляне на ред последователни рубежи,  под прикритието на предварително организирани самоубийствени атаки и коли бомби. Освен това устрема на настъпващите сили беше значително намален поради умелото миниране на основните пътища, което наложи действия по разминирането им. Джихадистите са създали специално формирование за използване на дронове, които служат предимно за разузнаване и взривни атаки на важни обекти. На много места бяха предварително организиран много „огневи засади“ в комбинация със заложени ИВУ, които се прикриват със снайперски и минометен огън.

Още в началото формирования на ИДИЛ се опитаха да контраатакуват град Синджар с цел да си отворят път към Сирия, но след неуспех техните формирования се оттеглиха към град  Баадж, където има черен път през пустинята за Сирия. В редица селища под обкръжение упорито се отбраняват малки формирования на ИДИЛ, което също значително намалява устрема на настъплението.

Прави впечатление, че ИДИЛ умело използва разногласията в коалиционните сили за прилагане на военна хитрост дори в тактическите си действия. Настъплението на кюрдите от север беше осуетено за цели два дни след като специално обучени бойци на Ислямска държава преоблечени с униформи на шиити и иракски войници се инфилтрираха през позициите на кюрдите и завзеха важни правителствени сгради в Киркук (който е на 186 км. от Мосул). С това настъпи объркване в настъпващите и прекратяване на настъплението към Мосул.  С тези си действия ИДИЛ цели да отвори втори фронт, който да заангажира допълнителни сили на коалицията и да разсредоточи нейните усилия в различни направления. Вероятно за в бъдеще Ислямска държава ще търсят всякакъв начин да отворя други фронтове, дори да водят бойни действия в обкръжение, каквато често е била тяхната предишна практика.

Друга военна хитрост, която прилагат бойците на Ислямска държава е завземане и запалване на  завода за сяра Мишрак. В следствие на това се образувал огромен облак серен оксид, който се придвижи на юг към Каяра и създава пелена над града. Облакът е обгазил стотици цивилни и американска военна база. Освен това ИДИЛ постоянно палят автомобилни гуми, които да затрудняват действията на авиацията, а на Юг бяха запалени няколко нефтени кладенеца. Принудително бяха отведени 25 000 цивилни за прикритие на конвой по свободния път. Така коалиционната авиация не може да разбере, кои са терористи, кои мирно население.

Наложи се включване на шиитските милиции в настъплението за отрязване пътя за подвоз до Тел Афар въпреки възможността за предизвикване недоволството на Турция. Те бяха използвани като резерв и започнаха да действат от запад на 29.11.2016 г.

По данни от различни източници в Интернет пространството към 31.10.2016 г. коалицията твърди, че са унищожени над 900 терориста, сред които и 300 деца отвлечени и използвани за войници от Ислямска държава след предварително обучение. При настъплението са обезвредени над 1900 Импровизирани взривни устройства прикриващи отстъплението на отрядите на ИДИЛ извън града.

В началото на ноември силите влязоха в западните квартали на Мосул с цел да превземе ТВ кула и летището. След привидно отстъпление ИДИЛ отново контраатакува кварталите по предварително изградени тунели, като излезе в гръб на настъпващите. В града е бил забелязан Абу Бакр ал Багдади, който даде разрешение по-елитните бойци на ИДИЛ да се отеглят и призова цивилните граждани да се защитават сами. Това говори за предстоящо изтегляне на Ислямска държава и засилване на терористичните атаки над Турция и Западните държави.

Хуманитарна обстановка

В освободените населени места ситуацията е тежка, липсват стоки от първа необходимост и медикаменти, което допълнително налага ограничения на настъпващите. Не се наблюдава очакваното масово напускане на Мосул! В предварително организираните лагери няма повече от 10 000 човека. Въпреки, че в продължение на месец коалицията предостави гратис свободен коридор за евакуация от гр. Мосул от него почти никой не се възползва. Вероятно това се дължи на блокирането на изходите от органите на ИДИЛ, която се страхува от изтичане на информация. Говори се, че от всяко семейство се взима по един заложник и ако излезлите не се върнат до 10 дни, заложниците се екзекутират.
По време на бойните действия затворниците се използват за „жив щит“, което допълнително затруднява атакуващите. Взети са мерки и за пресичане на дезертьорството, като всички, които са заловени при опит за бягство се изгарят живи за назидание на останалите.

Реакция на международната общност

Вече споменахме, че Турция официално заявява, че няма да позволи промяна на границите в Близкия Изток и желае да участва в освобождаването на важната и за нея област, но на това усилено се съпротивлява Иракското правителство.
САЩ се опитват да балансират между двете страни и подпомагат във военно отношение голяма част от играчите.
Министър председателя на Швеция проведе среща с лидерите на Кюрдската автономна област и заяви, че ще увеличи военните съветници в тяхна помощ.
Русия заяви, че включва сателитите си за 24 часово наблюдение в денонощието и продължава да помага на Срийското правителство, като успоредно засилва операциите в Алепо.

По всичко личи, че града няма да падне лесно или победата ще бъде на прекалено голяма цена. Евентуалната загуба на Мосул от „Ислямска държава“ ще намали малко от притегателната и сила на водещ бранд в световния джихад, но дори и след това тя все още ще контролира една трета от територията на Ирак и голяма част от тази на Сирия.
Има опасност Халифатът да пренесе голяма част от активите си на физическия свят във виртуалния онлайн свят и ще трябва да се положат още много усилия за пълното унищожаване на Ислямска държава от лицето на света.

Author: Петко Димов

Bibliography:
1. Димов, П. (2011). Копирайтинг за Уеб ISBN 978-954-2952-17-6.

  1. https://remilitari.wordpress.com/2016/10/22/daeshdecline/
  2. http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-iraq-mosul-idUSKBN12I0A6?feedType=RSS&feedName=topNews&utm_source=twitter&utm_medium=Social
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Mosul_offensive_(2016)
  4. https://southfront.org/battle-for-mosul-challenges-of-reluctant-allies/
  5. http://www.understandingwar.org/backgrounder/campaign-mosul-isis-counterattacks-kirkuk-october-21-2016