Бойна техника и въоръжение в армията на Ислямска държава

Author: Петко Димов

Ислямска държава

Армията на Ислямска държава не е никак малка. Тя се състои от три основни компонента: около 30 хиляди баасисти бивши офицери от армията на Саадам Хюсеин, най-безкруполните конове на Ал Кайда и около 20-30 хиляди бойци чуждестранен легион. Общо се събират около 60 -70 хиляди души личен състав. За разлика от редовните армии, които използват  бойна техника и въоръжение произведени във военни заводи по държавна поръчка, армията на Ислямска държава нямат тази логистика и почти цялата им материална база е плячка от конфликтите в Сирия, Ирак и Либия, а малка част от въоръжението е внесено в района от турски посредници.

Най-популярните оръжия използвани от ИДИЛ са произведени в САЩ и отнети от Иракската армия или руска техника отнета от Сирийската армия. Също така много от оръжията предоставени от Западните страни на умерената опозиция на Башар Асад по някакъв начин са попаднали в ръцете на Ислямска държава. Има въоръжение и боеприпаси произведени в Австрия, Белгия, Китай, Хърватия, Франция, германия, Иран, Италия, Полша, Румъния, ЮАР, ОАЕ, Югославия.

Голяма част от снаряжението е придобито от черния пазар, но по-често просто слагат рака на цели арсенали и депа, полицейски участъци и казарми. Британския сайт bellingcat.com твърди, че Ислямска държава има достъп до най-разнообразни оръжия сред които ракетни установки,  гранатомети и американски картечници М-60, които са дошли от Саудитска арабия.

Ню-Йорк Таймс прави анализ на трафика за товарни въздушни превози от летищата в Йордания, Катар и Саудитска Арабия до турските летища и констатират, че цели 160 полета съдържат оръжия за опозицията на Асад и голяма част от това оръжие е попаднало в ИДИЛ.

Експертите от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон твърдят, че при превземането на Мосул от Ислямска държава през 2014 г.  е присвоила оръжие и имущество от складовете на 4 дивизии.

+ Отнети са 2300 високопроходими джипа „Хъмви“, над 100 колесни бойни машини на пехотата и голям брой верижни машини.

Голяма част от тях са пленени от военна база Шпайхер до град Тикрит. Загубите възлизат на повече от 656 милиона долара, като в тази сума е включен само плененото оръжие, но не и предоставеното на опозицията или придобито на черния пазар.

Пътни превозни средства.

Любимото превозно средство на Ислямска държава е пикапа „Тойота Хилукс“, който си е спечелил славата на изключително здрава машина за суровия терен  в Ирак, Сирия и Афганистан. Автомобилът често е документиран в пропагандните клипове на ИДИЛ. Когато бойците им преминават парадно през своята столица Ракка, 2/3 от всички ППС са Тойота.

Въпреки конфискуваните от Иракските въоръжени сили тежки военни машини, бойците предпочитат това пътно превозно средство, защото се налага да се крият в градските зони сред другите цивилни моторни средства.

Когато се наложи тези пикапи могат да се преоборудват в т.н. „картечни коли“ – африкански термин за хибрид между военен и цивилен автомобил. Ако си спомняте сомалийските бойци от филма „Блек Хоук“ става въпрос за пикап с открита задна част и монтиран картечница, противовъздушно оръдие или леко артилерийско оръдие.    Други популярни превозни средства са Ленд Роувър, Мицубиши, Исузу, Хюндай и Грейт Уол Дийр.

От компания Тойота твърдят, че не знаят как така Ислямска държава е придобила толкова коли, но в един австрийски вестник се казва, че при инвентаризация 2015 г. е открита липса на 800 джипа Тойота, които възможно са изнесени контрабандно в Ирак.   Отделно американската армия е оставила също стотина автомобила като част от договорката за несмъртоносна помощ на сирийските бунтовници. САЩ не е единствения снабдител, тъй като и Британското правителство участва с с доставка на автомобили.

Настъплението на ИДИЛ през периода 2014 – 2015 е свързано с оттеглянето на полиция и военни части, които зарязват голямо количество превозни средства и много пикапи, които са универсално средство за хуманитарни и военни цели. В крайна сметка пикапите Тойота Хилкус се превърнаха в запазена марка на ИДИЛ.

Те ги използват за превоз на бойците си, както и  като картечни коли с добавено знаме на Халифата. Тяхното количество е неизвестно но варира от стотици до хиляди машини. Картечните коли са популярни сред паравоенните формирования заради тяхната скорост, маневреност и възможността да удрят противника от неизвестна посока. Единствения им недостатък е, че не са бронирани и не предлагат добра защита на екипажа. Най-честия цвят на използваните автомобили в Ислямска държава е „Бяло“.

Форд изнасят големи количества от модела F-350 с удължена колесна база и двойна кабина за Иракската армия и полиция охраняващи петролните кладенци. Стотици от тях са изцяло бронирани и пленени от ИДИЛ. Те предлагат вместимост за групи от 4 до 6 души. Често се използват като коли бомби.

Бронирани бойни машини

ИДИЛ използват различни модели произведени както в САЩ, така и в Русия. Сред американските са бронираните джипове М1114 „Хъмви“. През 2008 г. САЩ продават на  ИРАК 5000 Хъмвита, а  към края на 2011 Ирак вече притежават около 11 000 броя, като около 4000 са бронирани. По време на настъплението на Ислямска държава голяма част от тях са зарязани и пленени от джихадистите.

Въоръжение Производител Количество
Бронирани джипове „Хъмви“ САЩ 2300
МТЛБ СССР 50
М1117ASV САЩ 47
БМП-1 Русия 7
Бронетранспортьор М-113 САЩ 82
Бронетранспортьор БТР – 80 Украйна 4

Танкове

От 140 –те танка М1 Ейбрамс на Иракската армия 30 са в ръцете на Ислямска държава. Въпреки, че те са в изправност бойците често им взимат картечниците и мунициите без да ги използват, за разлика от руските танкове, които са по-прости за употреба. М1 Ейбрамс имат сложна система за насочване  и управление на стрелбата и са трудни за поддръжка. Руските танкове Т-55, Т-62, Т-72, обаче се използват от групировката в Ирак, Сирия, Египет и Йемен. Болшинството танкове на въоръжение в Ислямска държава идва от Сирийската армия.

Въоръжение Производител Количество
Т-55 Русия 87
Т-62 Русия 30
Т-72 Русия 10
М1А1 САЩ 40
Тип653 Китай 1
WZT-2 Полша 3
Ремонтна евакуационна машина М88А1 САЩ 1

Артилерийско въоръжение и ракетни системи

Бойците на ИДИЛ са заловили и много артилерийски единици от военните бази в Сирия и Ирак. Някой от бойците са много опитни артилерийски експерти, които умело водят огън и блокират действията на цели формирования. Точния брой на артилерийските единици е неизвестен, но се знае, че групировката е пленила 522 гаубици M198 в Мосул. Това е средно буксирно оръдие с дистанция на стрелба 30 км. Бяха използвани на летището в Алепо.

За сметка на това противотанковите оръдия и управляеми ракети съществуват в големи количества и са доказани в сражения. В Синай придобиват комплекса 9М33 „Корнет“ с който потапят кораб на египетската брегова охрана. На видеоклипове на групировката често се вижда как използват произведения в САЩ BGM-71 TOW. Вероятно тези ПТУР са предоставени от Саудитска Арабия на Свободната сирийска армия и от там в ИДИЛ. Често успешно  употребяват руския гранатомет СПГ-9  и американското 105 мм. безоткатно оръдие.

Въоръжение Производител Количество
Гаубица 2C1 Гвоздика Русия 3
Полево буксирно оръдие Д-30 СССР 2
Полево буксирно  Д-74 СССР 6
Гаубица М198 САЩ 52
Ракетна пускова установка Тип 63 Китай 2
Ракетна система за залпов огън БМ-14 СССР 4
Противотанково оръдие 9М17 Скорпион Русия 3
Противотанково М113 Конкурс Русия 1
Противотанково 9М33 Корнет Русия 2

Освен това има основателни съмнение за използване на химическо оръжие при артилерийския огън на ИДИЛ. При един такъв обстрел над кюрдите се забелязват медицински симптоми съвпадащи с поражения от горчичен газ (иприт) и хлорен газ. Много експерти твърдят, че този газ се стоварва под формата на прах, който се поставя в минометни и артилерийски снаряди. Не е известно от къде групировката е успяла да се сдобие с него, но е много вероятно да е от складовете на Асад. Има възможност и да са го произвели, тъй като хлорните бомби са познати в Ирак и Сирия. Често ги залагат на пътя в импровизирани взривни устройства.

Още в древността през 198 г. при война с римляните местните са правели бомби със скорпиони, които поставят в глинени съдове, в днешно време в празните кутии на минометните снаряди се поставят хиляди скорпиони, които са изключително издръжливи и не умират при изстрелването им.

Противовъздушна отбрана на Ислямска държава

Най-често срещаните оръжия за ПВО в Ислямска държава са големокалибрената картечница 12,7 мм. ДШК и 23 мм. Зенитна установка ЗУ-23-2. Оръжейниците на ИДИЛ често свалят 23 мм. Авиационни оръдия от заловени самолети и ги монтират на картечни коли. В повечето случай тези оръжия се ползват в директен сблъсък с вражески укрепени пунктове и рядко за самолети.

Много често се употребяват изстрелваните от рамо ракети земя-въздух от преносими зенитно ракетни комплекси ПЗРК. Никой не може да определи точно техния брой, но преди войната режимът на Башар Асад разполагаше с над 20 000 такива, които бяха отнети от Сирийската свободна армия. Ограничаващ фактор при ПЗРК е срокът на годност на акумулаторите им, които са ключови за изстрелване, но ИДИЛ успяват да пригодят ефективни акумулатори.

Някой части разполагат със зенитно-ракетни комплекси с инфрачервено насочване FIM-92 Стингър. Предполага се наличието на ПЗРК китайско производство FN-6 с вероятен източник Саудитска армия, която е въоръжавала бунтовниците и от тях в ИДИЛ. С тяхна помощ са свалени няколко хеликоптера Mi-35M. ИДИЛ в Синай са свалили два – Ми-7, както и боен вертолет АН-64 Апачи с ИГЛА-1 взети най-вероятно от либийските складове.

В пропагандните видеоклипове често се вижда 9К32 „Стрела-2“. Дори тяхната пропагандна машина публикува онлайн наръчник как се свалят американски „Апачи“ с ПЗРК, като освен това са обстрелвали и американските самолети А-10 Тъндърболт със Стрела-2.

Има слухове, че Ислямска държава са придобили между 250 – 400 ПЗРК, като руските SA-24 Гринч от завладяването на военновъздушна база Табка в Сирия.  Въпреки това ИДИЛ са предприели ограничен брой атаки срещу Сирийската и Коалиционната авиация.

Въоръжение Производител Количество
КПВ Русия 90
ЗПУ-1 Русия 7
ЗПУ-2 Русия 1
ПВО Комплекс 2К12 „Куб“ Русия Поне 1
ЗУ-23-2 Русия 31
М1939 СССР 1
Тип 65 Китай 2
Автоматично зенитно оръдие АЗП С-60 СССР 1
9К32 „Стрела-2“ Русия Незнайно колко
FIM-92 Стингър САЩ Незнайно колко
ИГЛА Русия Незнайно колко

Леко стрелково оръжие

Неправителствена организация за изследване на въоръжението в райони на конфликти констатира, че по-голямата част са произведени в САЩ, Русия и Китай. Разследването установява, че в Кобане използват М-16, която обаче далеч не е толкова разпространена колкото руския Калашников.

Въоръжение Производител Количество
АК-47 Русия, Китй, Румъния, България, Полша, Ирак, Югославия 70 000
М-16 САЩ 7400
FN FAL Белгия 2
CQ Китай 2
Картечница ПКМ Китай Не се знае
Елмеш ЕМ-992 Хърватия Не се знае
Снайпер тип 79 Китай Не се знае
Пистолет FN Херштал Браунинг Белгия Не се знае
Пистолет Глог G-19 Австрия Не се знае
Пистолет HS 9 Хърватия Не се знае
Картечница M-2.50 САЩ Поне 30
Картечница М-240 САЩ Поне 30

Според Ройтерс ИДИЛ имат 74 000 картечници заедно с автоматичните пушки, сред които и голямокалибрената M-2.50 и  M240 -7,62 mm. събрани от БТР M-113. По клиповете в ръцете на джихадистите често се виждат екзотичните пушки FN FAL, CQ, HM-15, които никога не са били на въоръжение в иракската и сирийската армия, а са взети на черно от ценители.

Употреба на дронове!

Ислямска държава създадоха специално подразделение за работа с дронове. До скоро страните които ги използваха за военно наблюдение бяха малко на брой, но с поевтиняване на технологиите те стават все по-достъпни и Ислямска държава успешно се възползва от това.  Както се превърнах в пионери в  социалните мрежи за пропаганда, така и въведоха дронове снабдени с камера с висока резолюция за артилерийско разузнаване. Най-вероятно с камерите няма жива връзка.

През 2014 г. те публикуваха огромно количество видеоклипове с материали от дронове срещу превземане на военна база. По-късно започнаха да показват как коригират артилерийския огън с тяхна помощ или за наблюдение на самоубиствени атентати. В последствие започнаха да ги товарят с малко количество експлозив. Най-честите модели са X-UAV „Тейлон“ от талашит, които струват по-малко от 100 долара. Залавяни са дронове с неподвижно крило подобни на самолет RQ-9, квадрокоптери с камера Фантом FC-40 и са забелязани „Скайуокър“ Х7 и Х8.

Коли-бомби и Импровизирани взривни устройства

Не всички превозни средства, присвоени от ИДИЛ се използват за превоз на хора и материални средства. Много от бронираните коли се преобразуват на т.н. коли –бомби. До сега са използвани хиляди такива коли срещу коалицията в Ирак, Афганистан и Сирия. Фронталните удари с коли-бомби са „авиацията на бедняка“. Даниел Гуре от Лексингтънския институт заявява „Онова, което липсва на Ислямска държава, като индиректен арсенал и въздушна мощ се наваксва чрез импровизираните взривни устройства и коли –бомби“.

+ Авиацията на бедняка – ИВУ е високотехнологичното оръжие на ИДИЛ.

Като атакува добре охранявани бази джихадистите разчитат да разбият входа с коли-бомби, също така такива бяха използвани масово за прикриване отстъплението на предните отряди при отбраната на Мосул.  Използването на бронирани коли за тази цел има следните предимства:

 • Експлозивите са защитени;
 • Водачът е предпазен от директния огън за да детонира експлозива
 • Превозното средство може да носи голямо количество експлозив.

Ислямска държава пленяват голямо количество верижни бронирани машини М 1113, които не ползват за превоз, а ги преобразяват на коли бомби. Другите транспортни средства за тази цел  варират, като повечето са произведени в САЩ, но най-често се изполват:

 • Седани със скрити в багажника и под задната седалка взривни вещества, които се набиват на очи, защото са с клекнала задница;
 • КИА Бонго – компактен камион с голям капацитет за полезен товар;
 • Таксита минивани, които се срещат навсякъде и могат да превозват много хора и товари, особено ако е обявено като такси за превоз само на жени;
 • Самосвали, бетонобъркачки, водоноски и други големи машини за атаки срещу сгради;
 • БМП, допълнително облицован със стоманени листи за защита от РПГ, но предпочитат предимно М113 защото бързо преодоляват труден терен и директно атакуват целите;
 • LTVR – Иракско леко тактическо превозно средство, което ИДИЛ не могат лесно да поддържат, събира 10 тона експлозив.
 • Бомб – RAP бронетранспортьор „Кугар“ произведен в САЩ и устойчив на мини, които също са сложни за поддръжка.

Често им се монтират решетки за предпазване от противотанкови снаряди, стоманени плоскости за предпазване и тарани за пробив на врати. Има случай с преоборудван минен самосвал „Катерпилар 789, който може да носи 150 тона експлозив и след монтиране на стоманени плоскости на кабината става непроницаем за стрелково оръжие, а количеството взривно вещество върши работа дори да бъде детонирано далеч от целта. Често то се поставя и осколъчен материал болтове, сачми и други.

Освен колите-бомби често въоръжават избрани хора със самоделни взривни устройства, чрез които да се самоубият сред голямо количество хора в терористичен акт. За целта се правят самоубийствени жилетки и колани. На бойното поле се използват като човешко високоточно оръжие за пробив през врати и бодлива тел или засади. Често за тази цел използват жени и деца.

В заключение можем да кажем, че това не е никак малка военна сила. Армията на Ислямска държава има почти толкова танкове, бронетранспортьори, леки бронирани средства и стрелково оръжие колкото и Българската армия, значително отстъпва само по тежка артилерия и средства за ПВО! Освен това по време на бойните действия ИДИЛ понасят много високи загуби в техника и жива сила. Техните средства вероятно са унищожени по време на сражения и въздушни удари на коалицията или са излезли от строя поради липса на резервни части, но все пак остават голямо количество и към настоящия момент.

Библиография

 1. Нанс, М. ИДИЛ Кой са те, как се сражават, в какво вярват, Милениум, София, 2016;
 2. Димов, П. История и зараждане на Ислямска държава https://postvai.com/voenni-analizi/ислямска-държава.html
 3. Snyder. The one Toyota picup truck is at the top of the shopping list for the Free Syrian Army – and the Taliban, Public Radio International
 4. https://www.rt.com/usa/317886-toyota-isis-trucks-treasury/
 5. The Islamic State going DIY, the Telskuf offensive http://spioenkop.blogspot.bg/search/label/Iraq
 6. Dimov, Petko. „Rise and History of the Islamic State.“ International Journal of Advanced Research (IJAR) (2016): Int-J.

Статията е публикувана от Петко Димов.