Как да оптимизираме сами сайта си? SEO ръководство Step by step.

Как да оптимизираме сами сайта си? SEO ръководство Step by step.Какво е Search engine optimization (SEO) – оптимизация за търсещи машини?

За мен лично SEO е хоби. Все пак ако трябва да се дефинира по-точно,  може да се поспори дали e наука, дали е изкуство?  Наука е,  защото почива на определени правила и закони, но е и изкуство защото не се отдава на всеки!

Определено и двете трябва да работят в симбиоза за да има успех. Мисля, че трябва да се подхожда комплексно,  като вътрешната оптимизация е съобразена с бранда и визията. Уеб сайтовете трябва да са направени така, че да улесняват както търсачките, така и хората да работят лесно с тях.

Външната SEO оптимизация не може да е безразборна, а съобразена с цялостния Интернет маркетинг план. Въпреки това за нея трябва да се положат повече усилия и ви е необходим солиден гръб.

Whitehat или Blackhat SEO?

Този въпрос за мен е риторичен. В България не е от голямо значение, защото повечето хора търсят по-евтиния вариант и на никой не му пука бяло ли е, черно ли е SEO-то. Черните техники дават бързи резултати. Все пак мисля, че за да се успее  в дългосрочен план е по-добре да се използват само позволени  техники.

С оглед на новите тенденции и важността на съдържанието мисля, че вътрешно фирменото SEO ще става все по-важно и по-използвано.

Както се казва на „вълка му е дебел вратът,  защото си върши работа сам“.

Собственика на даден бизнес знае най-много за своя бизнес и ще може да свърши работата най-добре с малко помощ от вън. Поради това все повече фирми инвестират в обучение на собствени специалисти по SEO. От една страна те ще са по-всеотдайни и ще знаят повече неща „от кухнята“, а от друга ще излиза по-евтино, защото вече взимат заплати.

Работата по SEO  прилича на шах, защото трябва да се обмисля всеки ход. И защото от една страна, като наука почива на определени правила, а от друга като всяко изкуство зависи силно от шахматиста, който подрежда ходовете.

Търсачките с течение на времето ще стават все по-добри и без значение на кое животно е кръстен следващия ъпдейт, те ще мислят все-повече като човек.  В бъдеще ще има промени на алгоритмите по търсене в реално време. Ще оценяват по-високо това, което наистина се харесва на хората. Поради тази причина доброто съдържание ще се класира винаги по-горе. Точно затова аз наблягам повече на съдържанието отколкото на link building.

В момента пазарът за SEO в България е малък и определено е нискобюджетен. Точно за това е наводнено с тийнейджъри, който предлагат подобни услуги. Бизнеса мисли, че за стотина лева може да получи пълна програма и съответно му дават  само постинг в социални мрежи и добавяне в директории.  А за да имаш успех си е необходим гръб и доста хамалогия.

Относно SEO copywriting  всички си мислят, че това е превод на текст с Google translate от някой студент за 2-3 лева.  В бъдеще очаквам да се развият вътрешнофирмените обучения и постепенно бизнеса да започне да разбира, че не може да получиш например качествен текст или качествен линк билдинг за нищожни суми.

От къде да  започнем оптимизацията – кратко ръководство?

Първо трябва да се наблегне на вътрешната оптимизация, качествения текст и след това на външната оптимизация. Link building в точно подбрани качествени сайтове и задължително представяне в социалните мрежи.  Чак след това ако останат средства следват платените реклами.  Естественото SEO е по-ефективно, защото е дългосрочно.

  1. С инструмента за Планиране на ключовите думи на Google намерете идеи за ключови думи от сферата на вашия бизнес. За да ги използвате в сайта си от същия инструмент в раздел Получаване прогнози за трафика  от вашия списък с думи изберете 10-те  ключови думи с най-подходящо съдържание, конкурентоспособност и възможно най-много трафик. От тях може да си намерите и една подходяща за домейн.
  2. Влизате в някоя хостинг компания и проверявате за свободно подходящо име за сайта.com. Например тук. От съставения списък с предложения за иимена на сайта си изберете едно свободно. За препоръчване е да е .COM.
  3. Запазвате домейна и хостинга, като ги заплащате по банков път, pay pal или e-pay на избраната хостинг компания.
  4. Избирате си CMS система с подходяща функционалност за вашия бъдещ сайт и визия (темплейт) за нея. Препоръчваме първо добре да си изясните какво ще прави сайта, дали ще е блог, дали ще е магазин, дали ще пишат други хора в него? За ваше улеснение може да си нарисувате структурата след което да решите дали ще е обикновен HTML, Flash или някоя готова платформа като WordPress, Drupal или Jomla. Първия е идеален за собствен сайт, тип блог. Ако ще пишат и други хора изберете Drupal. Ако ще е магазин може да изберете някоя друга CMS система. Прочетете повече за CMS – готовите безплатни платформи за уеб сайтове.
  5. Инсталираме подходящата CMS система на хостинга и включвате избрания темплейт или тема за нея. Това е кожата, дизайна на вашия сайт, затова избора на темплейт е важен и е добре да сте се ориентирали още преди инсталацията, при избора на самата CMS. Освен подбор на функционалността да се спрете и на един два дизайна. Ето от тук може да изберете различни темплейти.
  6. Започваме да добавяме съдържанието, да подредим структурата и навигацията на сайта, така че да е удобна за ползвателите.
  7.  Преминавате към регистрация в задължителните директории и портали за да може да се индексира от търсачките. Те го намират по връзките към сайта и той ще започне да се появява в резултатите от търсене. Може да добавите сайта си в артикъл директории,  сайтове за обяви и да започнете link building.
  8. Добавяте по една, две  уникални статии всяка седмица и ги споделяте в социалните мрежи.
  9. Непрекъснато се грижете за сайта си и го поддържайте.

В крайна сметка за да успее SEO-то на даден сайт не е достатъчно просто да го популяризирате, трябва да създавате общност около него. Както се казва „Сърце подир сърце върви и запалва този, който сам гори“.  Пожелавам ви да горите в това, което правите.