Топ-11 OSINT техники, които трябва да научите

 1. Използвайте разширените оператори за да намерите това, което ви трябва. Не забравяйте да научите и за различните оператори, използвани от някои търсачки като Yandex или Duck Duck Go. Вижте списък на всички оператори в Вижте повече за това, как работят операторите тук.
 2. Научете как да използвате обратното търсене на изображения в https://lifehacker.com/how-to-perform-a-reverse-image-search-the-easy-way-1828385440 и най-вече в търсачки, като Yandex, която е много мощна при намиране на подобни изображения.
 3. Използвайте Wayback Machine за идентифициране на скрита информация или снимки за вас. Дори може да намирате данни за регистрация на уебсайт, чрез търсене в запазените исторически данни на „Who Is“. След приемане на регламента GDPR през 2018 г. повечето „Who is“ онлайн инструменти вече не работят. Затова може да ползвате следния адрес: https://web.archive.org/web/https://whois.domaintools.com/yourwebsite.com. Може да проверите и други подобни архиватори https://archive.vn/, https://arquivo.pt/ https://archive.ph/);
 4. Научете се да използвате Google Street View и Google Earth. Вижте как може да премахването снимки при нужда  https://sileo.com/google-street-map-remove-house/
 5. Използвайте търсенето на потребителско име в  https://knowem.com/ за да намерите акаунтите на човека в социалните медии.
 6. Намирайте хора, ЕГН, протоколи от общи събрания, декларации  в онлайн регистри, като Търговският регистър и регистърът на юридическите лица с нестопанска цел към Агенцията по вписванията. https://portal.registryagency.bg/CR/reports/VerificationPersonOrg Влиза се с КЕП от НАП. Данни за поземлени имоти http://www.isofmap.bg/. Обществени поръчки, фирми, агенти на държавна сигурност и други в търсачките на Бивол https://bird.bg/
 7. Търсете собственост на сайт с инструмент https://completedns.com/, който показва историята на сървърите.
 8. Търсете в Facebook https://www.crowdtangle.com/, който показва графика на споделените линкове. Ads Library – проект на Фейсбук, който позволява търсене в рекламите.
 9. Проверете метаданните на снимките, които са публикувани в платформите на социалните медии.  Използвайте това ръководство за проверка на exif данни на вашите снимки https://www.howtogeek.com/289712/how-to-see-an-images-exif-data-in-windows-and-macos/.
 10. Използвайте Wigle, за да видите дали можете да намерите WiFi на вашия дом / офис. После потърсете устройствата в Shodan. Не забравяйте да потърсите тефлона си ако сте го използвали като гореща точка.
 11. Потърсете и лични данни за вас в тъмната мрежа, без да използвате Tor с търсачки от рода на  https://ahmia.fi/.

Източник: Ауад, Г., Черешева.,  М. Галев, П., Босев, П. Пътеводител за проверка на факти в дигитална среда. AEJ Bulgaria, 2021