Интернет войната на Ердоган със социалните мрежи

Автор: Петко Димов

Интернет война Ердоган

От вчера Турция блокира достъпа до всички езикови версии на Wikipedia в страната!  Поводът е отказ на сайта да премахне някои страници в които се казва, че Турската държава има връзки с терористични организации.

Това няма да им е за първи път, след като  по разпореждане на премиера Ердоган бяха блокирали над 170 сайта (Twitter, YouTube, Facebook, WhatsApp, Instagram и една камара опозиционни сайтове) в опит да намалят напрежението преди местните избори през  2014 г. По-късно Конституционния съд премахна блокадата, но вече всичко беше свършило.

Турският премиер Реджеп Ердоган е завявал многократно, че социалните медии разяждат и унищожават личния живот, поради което те са най-голямата заплаха за турското общество. Все пак основната причина за блокирането на социалните мрежи е, че правителството не иска да губи контрол и да позволи на протестиращите лесно да се организират.

Опита от неуспешния военен преврат си казва думата, след като там Ердоган беше на отсрещната страна и успя да организира своята армия именно с помощта на социалните медии, които бяха подценени от генералите. Днес той си е взел урок и за съжаление той е не да предоставя свобода на гражданите, а да поеме максимален контрол над социалните медии. За целта управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) започна набиране на армия от около 6000 тролове и специалисти по социалните мрежи.

Тяхната задача е да поддържат „положителен“ политически език, а когато противоположни лагера разпространява „дезинформация за партията“ да ги коригират с валидна информация. На практика обаче, те често избухват в яростни нападки и обвинения, вместо да спазват добрия тон.  Любимите теми на правителствените тролове са изявления срещу кюрдите, Русия, за арабите и Израел …

Според TurkeyBlocks – групата за мониторинг на достъпа до Интернет в страната, блокирането се извършва посредством метод за забавяне на определени сайтове, което ги прави неизползваеми на практика. В Турция всички Интернет доставчици имат по една кутия свързана с държавните агенции за контрол, там се изпращат всички забранени от тях URL и IP адреси. През нея преминават всички потребителски пакети, които се филтрират за забранените IP и при съвпадение се блокират.
Явно този технически механизъм вече е отработен и се използва когато правителството загуби инициативата в Турското Интернет пространство. В подкрепа на армията от тролове има и няколко патриотично настроени хакерски групи.

Кои страни са във война с Интернет?

Интернет цензураТурция едва ли е първата страна, която опитва да овладее обществените вълнения, чрез блокиране на социалните мрежи. Към момента има най-малко още 10 държави, които са обявили явна война на  Интернет.

 1. Северна Корея е най-върлия враг на Интернет и на практика са се отрязали напълно от глобалната Мрежа. Все пак въпреки, че не позволяват свободна връзка с останалия свят вече напълно са изградили вътрешна 3G мрежа в цялата страна.
 2. Правителството на Китай инвестира в проект „Великата Китайска Защитна Стена“ и затруднява много често Facebook, Twitter, Youtube и блокира определени страници от Wikipedia по чувствителни теми за обществото. На практика те са направили по един аналог на големите сайтове и провеждат политика на протекционизъм, забавят например Google за да насочат потребителите към Китайския им аналог Baidu. Имат си собствена Wikipedia, социални мрежи и всичко необходимо, преди време при събитията с Хонконг китайците блокираха и сайта на BBC.
 3. През събитията от „Арабската пролет“ 2011 г. Египет спря едновременно Twitter, YouTube, Hotmail и Google  за няколко дни. В същото време Интернет беше блокиран частично или напълно от още няколко страните в региона, като Алжир, Тунис, Камерун, и Малави.
 4. Либия блокира Youtube и почти всички социални мрежи за цели 574 дни през 2010 и 2011 г., след като в сайтът бяха публикувани видеоклипове, изобразяващи семейства на лишените от свобода.
 5. В Сирия поради продължаващата гражданска война и голямата активност на Ислямска държава в социалните мрежи се наложи Facebook и Youtube да бъдат спрени за повече от 3 години. Освен това има много чести сривове на целия Интернет.
 6. Ирак също блокира голямо количество социални мрежи и сайтове за видео стрийминг поради пълното медийно превъзходство на Ислямска държава, особено при операцията в Мосул.
 7. В Еритрея никак не обичат Youtube и правителството изисква от всички доставчици на Интернет услуги да използват контролирана от държавата инфраструктура за да могат да реагират при нужда.
 8. Други страни, които водят Интернет война с Facebook и социалните мрежи са Виетнам, Иран, Куба, Узбекистан, Пакистан, Мавриций и Бангладеш.
 9. Русия също често заплашва да спре определени сайтове, но до сега не го прави. Там също има държавна стратегия за контрол на Интернет инфраструктурата по определени ключови думи и много фабрики за тролове, които контролират информацията. Освен това често нахлуват в медийното пространство на Турция и Европейските страни от бившия Варшавски договор.

Методи и техники за Интернет цензура използвани от правителствата за блокиране на пропагандни сайтове?  

Сайтове се блокират и в България. Държавната комисия по хазарта решава дали да блокира дадени сайтове, а други не. Интернет доставчиците са длъжни да ги блокират до 72 часа. Европейските страни също често блокират сайтове нарушаващи авторските права или други незаконни дейности.

 • Блокирането на даден сайт може да стане на ниво персонален компютър, чрез промяна на host файла или със специална контролна програма, но това е подходящо за фирми с малък брой служители
 • Блокиране на ниво рутер е най-честото решението на този въпрос. Влиза се в настройките на рутера и от там се забраняват желаните IP, но не е подходящо за сайтове с облачно базиран хостинг, като Faсebook и такива, които IP на отделните компютри, като Skype.
 • Също така добро решение е чрез услугите на сайта openDNS.com. С тях  може да филтрирате всичко, което си пожелаете и даже да добавите съобщение от рода   „Шефа ви вижда, не влизайте тук!“.
 • На ниво Доставчик на Интернет услуги  ISP (Internet Service Providers) е най-често срещаното решение, защото всеки човек за да се свърже към Мрежата му е нужен акаунт в някоя от тези компании. В някои страни това не е голям проблем,  но в България има над 200 различни частни и държавни доставчици. Точно поради тази причина Интернет доставчиците в България следва да са част от списъка на критичната инфраструктура за страната и да се водят на отчет.
 • Най-честата техника за Интернет цензура е прилагането на т.н. Гео-блокирането (geoblocking), където достъпът  до съдържание се ограничава въз основа на географското местоположение на потребителя. От една страна тази техника се използва от компании, като Netflix,  които искат да спрат достъпа до тяхната услуга за отделни страни, а от друга от правителствата,  които искат да спрат достъпа на техни граждани до даден пропаганден сайт.
 • Друг вариант е филтриране, пренасочване или отравяне на домейна DNS, като системата връща грешка или дори пренасочва към друго IP. Също така има вариант да се нулира връзката или напълно да се изключи мрежата, чрез физическо премахване на рутерите, спиране на тока и т.н.
 • Цензуриране на ниво портал. Големите портали и дори търсачките могат да изключат даден сайт от показване в индексираните резултати и така хората да не го виждат. Например Google.de и Google.fr така премахнаха сайтовете с нео-нацистко съдържание. Освен това всички по-големи сайтове като Google, Facebook, Twitter, Youtube, Yahoo и Wikipedia си запазват правото да премахват съдържание съдържащо омраза, порнографско или подбуждащо към насилие, поради което са дали възможност за докладване от потребителите. Когато това се докаже те изтриват дадените страници.
 • Освен това социалните мрежи вече разработиха софтуер за филтриране на неприлично съдържание и по определени ключови думи. Във връзка с действията на Ислямска държава някои страни като Тунис, Саудитска Арабия, САЩ и Великобритания използват за филтриране софтуер като SmartFilter.
 • В краен случай може да се прибегне до целенасочени кибер атаки, като DDoS и др. за спиране на даден сайт или уеб приложение.

Как да влезнете в блокирани сайтове?

Въпреки старанието на правителствата да спрат достъпа до дадени сайтове, те не ги блокират напълно. Вие все още може да влезнете в тях по един от следните два начина: чрез използване на прокси сървър или с  помощта на виртуална частна мрежа (VPN).

 • При прокси сървърите, просто влизате и поставяте забраненото URL, след което натискате бутона и сайта се отваря. Проблема е че Интернета ви става по-бавен. Ето няколко варианта, които да използвате:
  http://proxylist.hidemyass.com/
  https://kproxy.com/
  https://www.hidemyass.com/
  http://www.spysurfing.com/
  hidester.com
  https://hide.me/
 • Виртуалните частни мрежи VPN е осигуряват голяма скорост и са най-доброто решение на този проблем, но повечето мрежи са платени, все пак ето няколко безплатни варианта за PPTP VPN мрежи:
  hola.org
  www.freevpngo.com
  freevpn.me
 • Друг вариант за достъп до блокирани сайтове е да използвате браузъра Tor, те използват един вид VPN за да запазят вашето IP анонимно.

Как може да блокирате Facebook страница си за определена държава?

Отидете във Facebook страницата и кликнете върху  „Настройки“, след това върху „Обща информация“ и намерете секцията „Страна Ограничения“.  Можете да изключите определени държави или да нагласите страницата да излиза само в няколко избрани.

+ Достъпът до Интернет е основно човешко право, но и оръжие влияещо на националната сигурност на страната!

Библиография:
1. Димов П. Анализ на турската военна операция в Сирия https://postvai.com/voenni/turska-voenna-operacia.html
2. Димов П. Анализ на опита за военен преврат в Турция https://postvai.com/voenni/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F.html