Какво ми трябва за да имам собствен сайт?

 Как да си направя сайт      За да имате сайт Ви трябват 4 неща:

 1.  домейн;
 2. хостинг;
 3. CMS платформа за изграждане на самия сайт;
 4. SEO популяризация и link building за да започне сайта да излиза в Googlе.

1. Домейна е името на сайта, например Postvai.COM. Има две школи за измисляне имената на сайтовете. Едната твърди, че домейна трябва да включва ключова дума,  която в същото време да е кратка и запомняща се.  Например ако продавате обувки да се казва Обувки.CОМ, защото е по-лесно за SEO-то. Другата школа предлага да измислите за име на сайта запомнящ се бранд, марка, защото съгласете се, че е тъпо, като ви питат от къде ги взе тия обувки да ти отговорят – „От обувки!“

Във всяка хостинг компания се предлага и инструмент за проверка на  домейни.  Там може да проверите  дали е свободно желаното име, като го напишете във формата за проверка и натиснете бутона „провери“.  Ще откриете, че е доста трудно да се намери хубаво и свободно име!   Когато  си харесате имате, незабавно го купете  с дебитна карта, pay pal или e-pay.

2. Хостинга е мястото,  където ще качим платформата и сайта.  При избора на хостинг се гледа месечния трафик,  колкото е по-голям, толкова по-добре. Обикновено всички имат достатъчно и затова за обикновен фирмен сайт препоръчваме най-евтиния „Индивидуален план“.

Ето и няколко хостинг компании в които може да видите цени и да си изберете  хостинг и домейн:

 • – най-качествения, но скъп хостинг – Суперхостинг;
 • – най-евтиния хостинг с леки проблеми, но за какво Ви е повече – Топхост;
 • – среден хостинг с ценоразпис на домейните – Хостбулгариа.

3. Платформата за изграждане.  Сайта може да бъде написан на обикновен HTML ( най-простия и ефективен вариант, но няма да има админ панел),  може да е направен с Flash  (най-красивия, но не ефективен начин).  Обикновено хората използват някоя готова CMS (Система за управление на съдържанието).

Най-добрите CMS са:

 • WordPress – това е най-използваната система за която има много много готови темплейти и приложения;
 • Drupal – малко по-трудна за разбиране, но пък е най- SEO friendly система;
 • Joomla – също има всичко, което Ви трябва.
 • Ако ще правите  блог – може да използвате  blogspot – най-лесната система.

Ядрото на CMS системите се инсталира на хостинга, след което им се добавят темплейти или теми. Това е кожата на вашия сайт – неговия изглед и дизайн.

За да разберете коя система е най-подходяща за Вас,  първо трябва да се изясни какъв тип сайт ще правите ( блог,  представителен сайт, портфолио, магазин, социална мрежа, директория за статии или обяви и т.н. )  Функционалността на сайта и неговата цел?   Ще има ли форма за регистрация, всеки ли ще пише вътре или само собственика  и т.н.  Точно какви страници ще има в сайта. Например,  може да има „За мен, услуги, контакти, блог, галерия“  и т.н. Препоръчваме първо да си го начертаете на един лист и да се консултирате по форумите преди да изберете система с която да го изградите.

Темплейт с подходящ дизайн (готовите сайтове, шаблони и теми ) са много важни за успеха.

Ето колекция с  wordpress темплейти ,  под статията има още връзки към други статии с  безплатни темплейти.

Ето и темплейти за Друпал.

Колекция с темплейти изградени за отзивчив дизайн – дето се отваря във всички браузъри, включително и мобилни телефони. Това е най-модерното течение.

4. SEO (оптимизация за търсещи машини).   То бива вътрешно ( на самия код с който е написан сайта) и външно ( link building и регистрация в търсачки).

–   Вътрешното SEO  се състой в добавяне на мета тагове – например има един мета таг за ключови думи, който казват на търсачките, че в този сайт става въпрос за еди какви си теми. Поради това трябва да се изберат  10 ключови думи, които отразяват същността на сайта и в същото време са много търсени от хората за да докарат трафик.  Ето един инструмент с който може да ги намерите.   Напишете желание думи в полето от формата, натискате бутона „търсене“  и Ви  показва „колко човека месечно търсят тази дума в Google и колко конкуренция има тя“. Избирате думи с възможно най-голямо търсене и най-малка конкуренция.

–  Външно SEO се състой в набавяне на линкове към Вашия  сайт от други сайтове. Всички сайтове имат ранг от 0 до 10 . Колкото повече линкове имате от сайтове с по голям ранг ще се вдигне и Вашия ранг и Google ще Ви  качи по-напред в излизащите сайтове на дадената дума.

Накрая помнете, че работата не свършва до тук. Интернет маркетинга е постоянна дейност, вашият сайт ще иска постоянна поддръжка и неспирна оптимизация.