Съвети за киберсигурност в дома и на работа

В периода на пандемията хората все повече започнаха да разбират предимствата на дигитализацията и използването на електронни услуги. В същото време дистанционната работа крие рискове и повиши опасността от кибератаки. Гражданите трябва да имат висока цифрова грамотност и да умеят сами да се пазят от зложелатели в интернет пространството.

  1. Една от най-важните стъпки за защита от киберпрестъпления е постоянното повишаване на личната дигитална култура на всеки един интернет потребител. За целта е нужно регулярно да се провеждат обучения за актуалните заплахи в киберпространството.
  2. Фирмите трябва да имат компетентни служители, които да поддържат сигурността на информационните системи.
  3. Външните одити от частни фирми, специализирани в сферата на киберсигурността, са препоръчителни за получаване на независимо становище и оценка на състоянието на компанията.
  4. 3а защита от криптовируси просто правило е поддържането на постоянен допълнителен архив,  заведен в офлайн режим. Ако ви нападне по-стар криптовирус, има надежда да получите ключ и да  възстановите криптираните си файлове. За целта използвайте сайта, разработен от Европол и преведен на български език  www.nomoreransom.org.
  5. Преди да пазарувате онлайн, проверете доколко надежден е сайтът. На интернет адрес:  scamvoid.net всеки потребител може да направи проверка за репутацията на посетения от него сайт и да прецени дали извършва реална търговска дейност.
  6. Критично мислене. Не приемайте, че всеки имейл, който получавате, е истински. Минутката анализ може да ви спести дни с неприятности. Не отваряйте прикачени документи, снимки и особенно изпълними файлове, когато не познавате подателя. Не отваряйте файлове с непознати разширения. Задръжте върху връзките – преместете мишката върху връзката, но не кликвайте върху нея! Просто ос- тавете курсора на мишката над връзката и вижте къде всъщност ще ви отведе. Приложете критично мислене, за да дешифрирате URL адреса на подателя.
  7. За отваряне на връзки в имейлите използвайте защитно средство от типа на Sandbox (пясъчна кутия), който и отваря в изолирана виртуална среда.  Sandbox е включен в защитния пакет Comodo Internet Security (CIS), който може да се изтегли безплатно или срещу такса.
  8. Отстранете излишното. Не пазете твърде много ненужни програми и приложения на  устройството си. Колкото повече имате, толкова повече предпоставки за уязвимости създавате.
  9. Използвайте силни пароли – с големи и малки букви, цифри и знаци и ги сменяйте често.

Още от съветите за киберсигурност на ДАЕУ