Видове и форми на Интернет реклами

Интернет рекламиИнтернет реклами според определението на асоциацията на рекламните агенции са всякакви платени форми на контролирано въздействие, осъществено посредством Интернет за предоставяне на стоки или услуги в интерес на явен източник.

Някой задавал ли си е въпроса кога е възникнала първта Интернет реклма? Няма да повярвате, че тя всъщност е била SPAM!!!
На 12. 04.1994 г. в САЩ – Л. Кантер изпраща първия масов мейл за да рекламира адвокатската си кантора. Същата година се появяват първите банери с реклама за бира, а първото обединение на рекламодателите е основно от алкохолни компании 🙂 една година след това.
В България се появява някъде около 2001 година. По това време американските потребителите са били 40 % от обществото, колкото са днес в България. Това значи, че тепърва малкият бизнес у нас ще навлиза в Интернет рекламите. Българите обичат новостите. Вече се изясни, че имаме един от най-бързия Интернет в Европа и на база използването му сред населението сме съизмерими със страните от централната част на континента, но хубавите новини свършват до тук. Необходимо е бизнеса да бъде запознат с възможностите, които му се представят и различните видове реклами в Интернет. Все още бизнеса не знае, че има много и разнообразни форми на Интернет реклами.
Като цяло може да ги разделим на две основни стратегии за реклама: брандинг и директна реклама. Докато първото цели популяризиране на бранда в дългосрочна рекламна кампания, то директната реклама е на принципа „тук и сега“.

За целта се използват следните формати на Интернет реклама:

1. Банери
Уеб банерът представлява най-често рекламно изображение под формата на картинка в GIF, JPEG или PNG формат, съдържащо линк към конкретна страница. Целта им може да бъде да работят за конкретно име /брендинг/ или да предизвикат към действие – да се кликне върху тях.
Рекламните банери могат да бъдат статични или анимирани, в зависимост от това дали съдържат движещи се изображения. Те имат определени стандарти:
– 468 х 60 – цял банер, най-често срещания вариант;
– 234 х 60 – половин банер;
– 125 х 125 – квадратен банер, подходящ за начална страница;
– 88 х 31 – микро бутон, най-често с надпис „кликни“;
– 120 х 240 – вертикален банер „Небостъргач“. Най-често се позиционира вдясно на вътрешни страници със съдржание, което изисква повече от един екран.
– 728 х 90 – хоризонтален банер намиращ се най-често в горната част на сайта, под или над лентата с логото.
– Плаващи банери – стандартни по размер, които се появават върху съдържанието на дадена страница за няколко секунди и изчезват или се смаляват.
– Нестандартни банери – те са с вграден звук, “разтърсващи” екрана, “прелитащи” през екрана.
– Банери без линк – той само носи посланието, без да води към сайт.
Как да направим ефективен банер? В основата на успеха е привличащия погледа, запомнящ се стилен дизайн. Macromedia Flash МХ 2004 Professional е идеалният инструмент за изготвяне на всякакви банери стига да имате малко фантазия. Ако използвате анимация не забравяйте, че движението трябва да има цел и посока. Текстовете трябва да са кратки и оригинални. Постарайте се да има минимален размер, не по голям от 15 KB.

2. ВИП линк
Обикновено това е текстов линк поставен на видно място в сайта. Те са с по-ниска цена и се договарят за по-дълъг период от време. Често представляват рекламно мото или име на организация, съдържащо хипервръзка към уеб страницата на рекламодателя. При този вид реклама, трябва изключително внимателно да подберете уеб сайтовете, на които ще разположите рекламни текстови линкове към Вашата уеб страница, така че те да отговарят възможно най-точно на предполагаемата Ви потребителска аудитория. Това е необходимо, за да се постигне висока резултатност от тази реклама.

3. Мултимедийни формати
– Rich media е комуникационното средство, съчетаващо анимация, звук, видео и/или радиоактивност. Използва се както при стандартните уеб приложения, така и при безжични приложения, а също може да се вгради в сайт, мейл.
– стрийминг реклама е форма, при която в реално време се “изтегля” и показва рекламното послание на монитора, с което се доближава до телевизията.

4. Поп-ъп прозорец
Те са малки прозорци, които се отварят автоматично при зареждане на даден уеб адрес, но това води до раздразнение у потребителя и затова не са често използвани.

5. Онлайн събития
– Онлайн игри, конкурси, анкети – те работят на ниво брендинг, да служат за изграждане на лоялна аудитория, стимулиране на продажбите и т.н
– Онлайн семинари

6. Междинни страници
– предходна страница – тази, която се появява между две страници
– изходна – в този случай при изход от поща или друга услуга посетителят автоматично бива прехвърлян към определен сайт.

7. Landing page – Промо страница или сайт
Тя съдържа малко на брой подстраници с обща информация за промоцията, по-подробно описание на продукта. Обикновено дизайнът на тези страници носи цялостната визия на продукта и компанията, а не толкова на фирмата, която го лансира.
Промостраницата изисква определено действие от посетителите /анкета, игра/.

8. Спонсориран сайт
е този, който е финансиран от фирмата с определени цели, но за разлика от промосайта той е с по-дългосрочни цели и е онлайн за по-дълго време.

9. Платено търсене
Една от бързо набиращите скорост форми на онлайн рекламата е контекстната реклама или “платено търсене”. Безспорен лидер у нас е Google.bg.
Привлекателността на Интернет рекламата е свързана с голямото разнообразие от форми, които предлага; е възможностите за равностоен диалог; точно таргетиране на послания към аудиторията
Както в световната, така и в българската практика, Интернет рекламата става все по-ефективна, по-търсена и по-резултатна.

10. Имейл маркетинг.
Границата между рекламно послание в електронната поща и SPAM е много тънка. В оригинал думата спам на английски означава шунка, кълцано месо или леберкез. Съществуват различни дефиниции на явлението, но една от широко разпространените го определя като всяко писмо или съобщение, изпратено до голям брой хора, които не желаят да го получат. Днес масово се разпространяват писма с неприлично съдържание, а процентът на агресивните мейли застрашително расте. Според Symantec те са около 80 % от получените писма.
Мейлът може да съдържа и “лоши” програми, които да позволят на хакери да проникнат в личния или фирмен компютър и да откраднат поверителна информация като номерата на кредитни карти и пароли за достъп.

11. Рекламна статия.
Някой сайтове и най-вече блогове предлагат да публикуват срещу заплащане рекламна или PR статия. Публикацията може да е под формата на новина, която да съобщава някаква интересна, полезна информация.

12. Платено рекламно каре на Google AdWords . При нея рекламодателят създава своето рекламно съобщение, след което избира определени ключови думи, съответстващи на сферата, в която оперира организацията. Когато някой потребител направи търсене, в което фигурират тези ключови думи, съобщението на рекламодателя, заедно с линк към неговия уеб сайт се появява отделено от останалите резултати в специално каре на различни сайтове.

13. SEO и SEM. SEO – Оптимизация на рекламирания сайт за търсещите машини бива вътрешна на кода на сайта и външна чрез Link building и създаване на връзки от други сайтове към вашия сайт. SEM е маркетинг за социалните мрежи, които са бъдещето на Интернет рекламата защото позволяват таргетиране на аудиторията така, че самите хора да искат вашата реклама.

14. Пакетната реклама включва няколко вида от горепосочените форми Интернет реклама. Обикновено рекламодателя сам преценява какви реклами ще включи. Съществува една проста истина и тя е, че рекламодателите трябва да отидат там, където са потенциалните клиенти, за да имат резултат техните рекламни кампании и за да реализират печалби.

15. Вирусна реклама. Използват се различни заразни за споделяне и запаметяване картинки, кратки текстове или забавни видео клипове. В тях се вгражда рекламираната марка или продукт, а хората го споделят един на друг заради забавното съдържание.