Преглед на дезинформацията и фалшивите новини през 2021 г.

2021 г. е към края си, но няма край на дезинформацията и разпространението на фалшиви новини в Българското интернет пространство!

Според Европейската обсерватория за цифрови медии  България е в Tоп 5 в Европа по най-бързо разпространение на фалшиви новини. Там дават за пример разпространението на съобщението, че главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев е умрял след третата ваксина, при което му се наложи да опровергава това във Facebook. 

Тази фалшива новина е сред  най-разпространяваните в Европа заедно с четири случая в Полша, Нидерландия , Франция и Ирландия.  В Полша бе разпространена фалшива новина, че 22-ма полски войници са убити на границата с Беларус. В Нидерландия пък пуснаха слух, че полицията в Хага уби протестиращи срещу мерките за COVID-19.  Във Франция популярност набра фалшива новина за 5-кратно увеличение на сърдечните заболявания на футболисти заради ваксините. В Ирландия се разпространи фалшиво писмо, което дава право на неваксинирани да посещават близки в болница.

Все пак проучванията показват, че лидери в Европа по отношение на фалшивите новини са Австрия, Италия и Франция след което страните от бившия Източен блок сред които са Полша и България.   В подкрепа на това твърдение само от сайта EUDisinfo са регистрирали над 2700 примера през 2021 г. за прокремълска дезинформация по посока на източния блок. 

Основните теми за дезинформация у нас са ваксините за COVID-19, мигрантската криза, Северна Македония, събитията в Украйна по посока на оста НАТО-Русия, цените на горивата, тока, парното и за някои политически лидери.  

Но има и редица примери за комбиниране на темите. Например, миналата година на фона на глобалната пандемия, наблюдавахме как проруски и китайски медии лансират теорията на конспирацията за „ тайни лаборатории  на НАТО“ като част от по-широки усилия за дезинформация и манипулиране на информация около COVID-19. Също така имаше подобна кампания в противовес на развитието на 5G, което беше обвързано с разпространението на COVID-19. Тази година се наблюдава подобна тенденция, като дори се виждаше явна синхронизация на действията.

Продължава дезинформацията за  ваксините и засилване на скептицизма срещу COVID-19, като явно се вижда, че страните от източния блок видимо изостават във ваксинирането от Запада.

И руските, и китайските медии използваха кризата в Афганистан, представяйки  САЩ като „ненадежден“ партньор с цел да проектират своите послания по основни въпроси на външната и вътрешната политика за Украйна и Тайван. Това не означава непременно, че има системна координация на усилията за дезинформация между двете страни, а по-скоро че те се учат една от друга.

Освен ковид мерките и ваксините най-много фалшиви новини са пуснати по теми свързани с мигрантската криза на границата между Полша и Беларус.  Подгласници на Русия и Беларус продължават да обвиняват ЕС за миграционната криза и да опитват да дестабилизират отношенията между съюзниците.

Информационни операции в Северна Македния

Много актуално направление у нас бе целенасочената дезинформация на Скопие за отношенията между България и Северна Македония. За жалост тази тема бе използвана в борбата на партиите и изборите от двете страни. Медийното пространство в Македония се наводни с анти-българска пропаганда.

В изследване Генералната дирекция за външни работи на Европейския съюз под заглавие „Картографиране на фалшивите новини и дезинформацията в Западните Балкани и определяне на начини за борба с тях“ б е посочено, че ВМРО-ДПМНЕ е основен източник на дезинформация.

Дезинформацията в Северна Македония идва от два основни източника: голяма част от медиите са останали под властта на ВМРО-ДПМНЕ още от времето на тяхното управление, а другата част идва от засилената инвестиционна дейност на Унгарския бизнес на македонския медиен пазар. Медии, като  ТВ Алфа и порталите „Курир“,  „Република“ и Инфомакс.мк подкопават Преспанското споразумение и евроатлантическите усилия на страната.

 Налице е кампания за дезинформация,  както на македонски, така и на албански език по темата за предполагаеми заплахи за македонската идентичност – дезинформация, в която се намесват антибългарски, антигръцки, антиалбански чувства. Медии, свързани с Русия и Унгария, разпространяват пък страх от Велика Албания или на база историческа дезинформация внушават омраза към българите и откровено фалшифицират историята от страна на сърбо-македонисти. Насаждат,  че България и българите “никогаш не са ви били приятели на вас етничките македонци“. “лошите бугарски фашистички окупатори“ са убили редица македонски активисти.

Българското медийно пространство също се изпълни с антимакедонски текстове,  както никога до сега. Социалните мрежи са пълни с подигравки и призиви за война с Македония, дори вестник Труд написа статия със заглавие “В ход е петата война за Македония – нито крачка назад“.  

Наистина има такава война и тя е медийна, информационна и дипломатическа. На медийния фронт в Македонското информационно пространство не само че губим, но дори изобщо не участваме, дано поне на дипломатическия фронт да знаем какво правим. Естествено това не може да стане без целенасочена информационна кампания както към Европейските ни партньори, така и към нашите братя в Северна Македония и  собствените граждани.

Как да се преборим с фалшивите новини?

Фалшивите новини влияят на емоциите, които  отключва действията ни. Съответно ние действаме, като лайкваме и споделяме съответната новина. А алгоритмите на социалните мрежи слагат най-голямо значение именно на тези действия, поради което фалшивите новини се разпространяват много по-бързо.  

С други думи за да се противопоставим на разпространението на фалшиви новини, ние не трябва да им обръщаме никакво внимание. Което значи, че българите са или най-емоционалните хора в Европа или имат най-ниска дигитална култура. А проверката на една новина може да отнеме не повече от 30 секунди!!!  Ключът е винаги да проверяваме достоверността на източниците.

В крайна сметка за Новата 2022 година,  нека си пожелаем истината и любовта да надделеят над лъжите и омразата.

Източници:

https://bgnes.bg/news/mi-c-koski-i-vmro-dpmne-sa-osnoven-iztoch/

https://euvsdisinfo.eu/what-happened-in-2021/