Как да проверим валидност на видео клипове?

Видеоклиповете и изображенията, които циркулират в социалните мрежи, стават все по-важни в потреблението ни на информация. От друга страна, те създават специфични проблеми, тъй като се различават значително от формата на „традиционната“ статия.

Видеоклиповете са по-трудни за манипулиране, но също така са по-трудни за проверка. В наши дни много хора използват модифицирани видеоклипове, за да разпространяват дезинформация в интернет.

И така, ето няколко съвета за проверката им.

Както при снимките, има два основни начина за манипулиране на видеоклипове. Първата е проста техника – писане на надпис, който включва невярна информация. Второто е действителна техническа манипулация на самото видео.

Идентифицирайте стари видеоклипове, използвани извън контекста. Видеоклипът по същество се състои от голям брой снимки, поставени една след друга в бърза последователност. Така че за да търсите видео, можете да вземете няколко екрана и след това да ги пуснете в търсачката.

Има два различни инструмента, които ще ви помогнат да направите това.

InVid (In Video Veritas) е нов инструмент, който е по-всеобхватен и по-техничен. Той е предназначен за журналисти, които искат да проверят изображения, циркулиращи в социалните медии.

Можете да го използвате за извършване на обратно търсене на изображения във видеоклипове, публикувани в Twitter, Facebook, YouTube, Instagram, Vimeo, Dailymotion, LiveLeak и Dropbox.

Изтеглете приставката InVid тук .

1. Винаги имайте предвид, че изображенията и видеоклиповете сами по себе си не са доказателство. Както всяка друга информация, тези файлове също могат да бъдат обект на интерпретации и манипулации.

2. Задайте си въпроси относно контекста. Кой е авторът на тази снимка или видеоклип? Къде е мястото на снимане? Каква е датата? Колкото повече информация съберете по тези въпроси, толкова повече ще бъде възможно да ги проверите и следователно да разберете дали са достоверни.

И обратното, приемете, че не можете да дадете кредит на доверие на изображение без тази информация.

3. Проверете дали преди това не са споделени другаде.

Има няколко прости инструменти за обратно търсене на Google images за изображения и YouTube Data Viewer на Amnesty International или InVid за видео.

С тези инструменти можете да сравните информацията за същото изображение в други контексти, за да видите дали версиите съвпадат или не.

 4. Не се колебайте да прочетете коментарите на публикацията, а понякога можете да намерите подходящи забележки, пояснения или дори отговор от автора на изображението.

 5. Накрая, не забравяйте, че броят на споделянията или гледанията на дадена публикация не е знак за надеждност, а означава само, че хората са  реагирали, нито повече, нито по-малко.

Пример:

Ето снимка, представена във френските медии,  като френски пилот на самолет, който иска  оставката на Франсоа Оланд.

С помощта на обратното търсене чрез инструмента Google Images се вижда, че това в същност е фотомонтаж от снимка на пилот на американски изтребител, който изпраща съобщение до брат си по случай сватбата му.

Но изображенията, разпространени по интернет, лесно се представят погрешно за пропагандни цели или се манипулират от шегаджии.

Все по-сложните видео инструменти с изкуствен интелект, като FakeApp, също предизвикват притеснения, като помагат на технически проницателния да създаде реалистични компютърно генерирани видеоклипове, известни като „deepfakes“.

Дълбоко заснемане на видео може да постави лицето на човек върху тялото на някой друг, да ги накара да кажат думи, които никога не са изричали, да ги покаже на място, на което никога не са били, или дори да ги постави на събитие, което никога не се е случило.

Amnesty създаде своя Digital Verification Corps (DVC), мрежа от около 100 студенти в шест университета по света, които са авангардът за идентифициране на автентични и измамни публикации в социалните медии.

Ако разследвате въздушен удар някъде в Сирия, за който ви е казано, че се е състоял през 2017 г., и откриете същата снимка или видео онлайн през 2016 г., можете много бързо да направите извода, че това не е свързано с въздушния удар през 2017 г.

През 2014 г. Amnesty International разработи свой собствен инструмент DataViewer за проверка на видеоклипове в YouTube. Той работи, като извлича четири снимки от видеото и извършва търсене на обратен образ върху тези миниатюрни изображения[1].

Amnesty също си партнира с Truly Media – съвместна уеб базирана платформа, разработена от германския оператор Deutsche Welle и гръцка софтуерна компания. Truly.Media има за цел да противодейства на кампаниите за дезинформация чрез използване на цифрови техники за проверка – като приставката InVid – които помагат да се определи автентичността на публикациите в социалните медии.

Обикновено можете да определите истинността на определена картина в Интернет в рамките на няколко секунди, но както се оказва, огромен брой потребители не знаят как да направят това и веднага вярват на всяка „възмутителна“ снимка.

Има няколко начина да разпознаете фалшива снимка. Ако използвате браузъра Google Chrome, просто трябва да щракнете с десния бутон върху подозрителното изображение и да изберете „Намерете това изображение в Google“.

Ако използвате различен браузър, който по подразбиране няма функция за търсене на изображения, можете да инсталирате специален плъгин за това, има много от тях. Например, той работи много добре пъхнете в който е откраднал до моите снимки (в руската версия на „Who stole my pictures?“). Предимството на този плъгин е, че той може да търси не само в Google, но и в Yandex, Tineye или и трите едновременно.

Ако нямате Chrome и няма начин да инсталирате приставката, можете да направите без него. За да направите това (във всеки браузър), до раздела, където е отворен сайтът с подозрителното изображение, трябва да отворите още един, в който да отворите секцията Google Pictures. След това трябва да се върнете в предишния раздел, да вземете желаното изображение с мишката, да го плъзнете в раздела с Google и да го пуснете в лентата за търсене.

Проверката на видео от неизвестен източник в социалните медии може първоначално да изглежда обезсърчително. Първият момент, който трябва да разберете относно проверката на генерирано от потребители видео, е, че той се разпространява в социалните мрежи по начин, който прави версията, която първо виждате, малко вероятно да е оригиналната.

Може да има видеоклипове нарязани на кубчета и разпростирани с различен контекст. Важни следи от оригиналния видеоклип изчезват. В контекста метаданните, свързани с видеоклип, могат да помогнат да отговорят на някои от тези въпроси чрез предоставяйки ви подробности относно оригиналния източник, дата и местоположение.

Едно правило обаче винаги е в сила, че само едно доказателство не е достатъчно за проверка на видео.

– Идентифицирането на произхода на видеоклипа е първата стъпка. В социалните мрежи видеоклиповете почти винаги идват с описание, тагове, коментари или някакъв идентифициращ текст. Подберете подходящи ключови думи от тях, за да започнете вашето търсене. Съкращения, имена на места и други местоимения правят добри ключови думи. Търсете най-ранните видеоклипове, съвпадащи с тези ключови думи, като използвате филтъра за дата, за да поръчате резултати. В YouTube погледнете директно под лентата за търсене за менюто и вижте датата на  качване. Сравнете миниатюрите на видео, за да намерите най-ранната версия.

След като намерите източника зад видеоклипа, свържете се с него, за да започнете следващата стъпка.

– Проверете източника. По същия начин описан по-горе. Онлайн профилите оставят дигитален отпечатък, който ни позволява да изследваме историята и дейността. Ако видеоклиповете в акаунта използват лого, това лого съвпада ли във видеоклиповете? Съвпада ли аватара в акаунта в YouTube или Vimeo? 

Имат ли описания на видео файлове разширения като .AVI или .MP4 в заглавието на видеоклипа? Това може посочете, че видеоклипът е качен директно от устройство. Дали описанието на видеоклип в YouTube гласи: „Качено чрез YouTube Capture“? Този посочете, че видеото е заснето на смартфон. Събирането на отговорите на тези въпроси помага да нарисувате картина на източника, на източника онлайн история и вида съдържание, което той споделя. Оттам е важно да се опитате да се свържете активността на този акаунт към всички други онлайн акаунти, които източникът поддържа. По-долу са някои практики / въпроси, които да ръководят този процес. Потърсете Twitter или Facebook за уникалното видео код – има ли свързани профили? (Всеки клип се идентифицира чрез уникален код, който се появява в URL адреса. В YouTube например, кодът се поставя между „v =“ и следващото „&“ в URL адреса.)

• Каква информация съдържа свързаните акаунти, които показват скорошно местоположение, активност, надеждност, пристрастия или дневен ред на титуляра на сметката?

• От колко време тези акаунти са активни? Колко активни са те?

• С кого са свързани сметките в социалните медии и какво ни говори това за актуалните товарачи?

• Можем ли да намерим Whois информация за свързан уебсайт?

• Лицето, посочено в местните телефонни директории, WebMii или в LinkedIn? Съвпадат ли отговорите? Ако източникът не е честен с вас относно информацията, тогава вие трябва да бъде допълнително подозрително към съдържанието.

Проверяването къде е заснето видео е много зависи от уликите, които видеото представя. Отличителен уличен пейзаж, сграда, църква, линия от дървета, планинска верига, минаре или мост са всички добри ориентири за сравнение със сателитни изображения и геолокационни снимки. Ако камерата преминава през име на фирма, това може да бъде посочено в онлайн обяви или локална директория. Уличен знак може да даде улики за точното местоположение. Регистрационни табели за автомобили или рекламните билбордове могат да посочват провинциални детайли. Слънчева светлина, сенки и най-близкото време от деня на събитието също може да бъде полезно. И ако видеоклипът съдържа диалог, дали акцентите или диалектите отговарят на обстоятелствата, които той възнамерява да представлява? Отправната точка отново е да се разгледа всеки текст, придружаващ видеото, и улики в него видеото. Влезте в местоположението с Google Maps и се опитайте да картографирате местоположението на видеото, ако е възможно да увеличите мащаба на Street View, за да получите ъгъла на камерата.

Google Earth е друг полезен инструмент, тъй като предоставя история на сателитни снимки. Това е полезно при разглеждане на по-стари видеоклипове, където теренът може да се е променил.


fakenews; името на файла е fake-instrument.png