В последно време все по-популярни блогове стават тъй наречените мрежови журнали. В тях записите са сортирани в хронологичен ред. За да се сдобиете с подобен блог, не е нужно да закупувате хостинг – достатъчно е безплатно да регистрирате своя блог в платформа от рода на  Blogger, LiveJournal.com или WordPress.com. Там не е необходимо да инсталирате каквото и да било, всичко си е готово, но в тази статия не става въпрос за такива решения.

Много от вас желаят да си създадат изцяло свой, собствен блог със собствен домейн и хостинг, за да е всичко под техен контрол. За целта след закупуване на хостинг и домейн ви е необходим и някакъв енджин  (програмите за блога). Най-популярните енджини са тъй наречените CMS – системи за управление на съдържанието. Такива са безплатните WordPress, Drupal, Joomla и т.н. А безспорно най-използваната сред тях система за създаване на блог или малък сайт е именно WordPress.

Инсталиране на WordPress

Той е лесен за инсталиране и използване, често се обновява, което говори за това, че над него постоянно се работи. Съществува огромна общност от разработчици и потребители на WordPress, които създават и предоставят за свободно ползване хиляди плъгини и разширения за него. Те добавят все по-нови и нови функции или  възможности за вашия блог.

+ WordPress се слави със своята бърза инсталация – за около 5 минути.

Нека да започваме.

  1. Свалете си последната версия от сайта на разработчика http://wordpress.org/download/ или ако държите WordPress да е на Български език  свалете от тук https://bg.wordpress.org/ .
  2. Създайте база данни и потребител чрез Cpanel на вашия хостинг, защото WordPress e CMS която работи с база данни MySQL. Toва става като влезнете в cpanel от линк, който ви е предоставила хостинг компанията при закупуването му. От там намирате къде пише MySQL База Данни и щракате върху връзката. Ще видите поле в което пише Създаване на Нова База Данни – измислете име на базата и натиснете бутона за създаване. След това по-надолу има MySQL потребители. Създаване на Нов потребител – напишете име и парола на потребителя на базата данни и го създайте. Следва малко по-надолу да добавите създадения Потребител към База данни. Когато се появи един прозорец със отметки, маркирайте всички отметки и натиснете бутона. Готово, запомнете името на базата данни, потребителя и паролата ще ви трябват малко по-късно.
  3. Връщаме се към изтегления архив на WordPress. Разархивирайте го в произволна папка на твърдия си диск, а след това качете всички файлове от получената по време на разархивирането папка wordpres на вашия хостинг.  Може да направите това ръчно със Cpanel или чрез клиент,  като Filezilla позволяваща да качвате или сваляте много файлове от компютъра на хостинга ви. След като я инсталирате напишете името на хостинга си,   User и парола за влизане в хостинг акаунта, които сте получили при закупуването му. После просто отворете папка wordpress в лявата част на Filezilla, маркирайте всички файлове и ги завлечете в главната директория на хостинга ви, кoято се намира в дясната част на Filezilla.
  4. След като сте качили файловете в главната директория на хостинга си трябва да преименувате  файла wp-config-sample.php във файл wp-config.php. Той трябва да се намира в една папка заедно с index.php. След това трябва да редактирате wp-config.php. Отворете го с Notepad и намерете показаното на картинката, някъде на двадесет и някой си ред. Основните параметри, които трябва да промените са името на базата данни, потребителското име и парола.  Копирайте от хостинга името на базата данни с долната черта по средата и го сложете между кавичките, както е показано на картинката. инсталиранеТрябва да замените на сървъра редактирания файл. 
  5. Накрая стартирайте сценария htpp://ime-na-sait.com/wp-admin/install.php. После просто следвайте инструкциите, ще се появи страница в която да нагласите параметрите на вашия блог, име на сайт, име на администратор и парола за администриране, имейл. След като приключите всички стъпки ще се появи съобщение за успешно инсталиране на WordPress. Честито, вие вече имате сайт.

Използване на WordPress

За да влезете в панела за управление на вашия нов сайт използвайте сценария http://vashia-sait.com/wp-login.php ще се появи прозорец в който трябва да напишете името на администратора и паролата, които създадохте по време на инсталирането.

Дойде време да се запознаем с таблото за управление на сайта http://vashia-sait.com/wp-admin/.  Когато сте влезли вече в сайта –  от горната му страна,  над него ще се появи една черна лента и тъй като сайта е запомнил, че имате акаунт,  тя ще си стои там постоянно, без да я виждат останалите хора. Ако искате да влезнете в админ панела – натиснете в горния ляв ъгъл на лентата, там където пише Името на сайта ви – Табло и ще видите този панел:
В лявата черна чат  е администраторското меню.

Основни параметри и настройки на сайта

Още в самото начало трябва да отидете в раздел Настройки и да нагласите основните параметри на сайта  – слоган на блога, формат за дата,  време и т.н. Ако искате да позволите и други потребители да се регистрират в блога ще трябва да включите режим – Всеки може да се регистрира.

Списъкът с роли на потребителите ви позволява да изберете роли на регистриралите се в сайта:

  • Последовател – потребителя може да се абонира и да получава известия за нови статии.
  • Администратор – потребител със същите права, каквито имате вие. Никога не избирайте тази роля! Не мога да си обясня от какви съображения тази роля изобщо съществува в списъка с опциите.
  • Редактор – потребителят може да редактира материали, публикувани от авторите.
  • Автор – може да публикува и редактира своите материали.

potrebiteli

След като направите основните настройки може да отидете на раздел  Външен вид. От тук  може да променяте дизайна на сайта. Промяната се постига посредством инсталиране на нова тема. За WordPress има хиляди готови теми, които може да инсталирате от бутона Добави нова. След като си намерите тема може да я видите с Preview как изглежда и ако я одобрите  Инсталирайте. От вече инсталираните теми може да включвате една или друга чрез бутон Включване. Предварителния преглед е едно, а как ще изглежда на вашия сайт е съвсем друга работа.

Създаване на съдържание.

Преди да публикувате съдържание ще трябва да създадете категориите в блога. Всеки запис може да бъде зачислен към една или няколко категории. Категориите се използват за структуриране на материалите в блога. За целта преминете на раздел Публикации – Категории и добавете няколко категории. Какви точно да бъдат,  зависи от материята на блога.

WordPress предоставя  два вида съдържание – статии и публикации. Първите са препоръчителни за съдържание,  което не се променя много, като страниците за нас и контакти. Статиите са подходящи за качване на код, галерии и други единични неща, които не е необходимо да се категоризират. Статиите не дават възможност да отбележете от каква категория са. Показват се чисти, без излишни добавки като социални мрежи, подобни публикации и други, не се показват в началото на сайта и не се изпращат с нюзлетъра обикновено.

За всичко останало се препоръчват публикациите – те са вашето взаимосвързано и подредено съдържание, което може да се споделя в социалните мрежи и да има екстри, като „подобни публикации“ и други.

Публикуване на статии и публикации

След като създадете категориите може да създадете нови публикации, като натиснете горе в черната лента Създаване – Публикация или ако сте в админ панела от лявата част на екрана Публикации – Добави Нова.

Ще се отвори форма за редактиране в която попълвате заглавие, съдържание и т.н. Тя има два режима на работа в дясно над мястото за попълване на основния текст ще ги видите – Визуален и Текст. Във визуалния режим наподобява форматирането на текст както във Word, а в другия се въвежда HTML код.  За начинаещи ви стига да сте във визуален режим, а какво правят бутоните няма да описвам, сигурен съм, че сами ще разберете това.

redaktor

След това просто пишете заглавието, попълвате текста и качвате картинката от бутона Add Media. От дясната колона изберете категорията, типа на страницата, дали е видео, текст, галерия и т.н.

image003

За да направите нова страница, от менюто в лявата част изберете Страници – Нова. Ще се зареди същата гореописана форма като на публикациите. След като я попълните не забравяйте да натиснете  синия бутон „Публикуване“  от дясната страна.

Как да редактирате страници и публикации ?

Просто като ги посетите, погледнете в появилата се черна лента над сайта и ще видите, че до бутона създаване се е появил Редактиране на страницата. Натиснете го и ще се отвори същата гореописана форма в която може да сменяте всичко: заглавие, картинки и да редактирате текста. След като приключите с редактирането, натиснете синия бутон „Обновяване“ в дясната част на и вашите промени ще бъдат запаметени.

За да редактирате и подреждате всички страница от менюто в лявата част на екрана, трябва да изберете Страници – Всички, за да се покаже списък на всички страници в сайта ви. Посочете тази, която желаете да редактирате с мишката и под нея ще се появят възможности за редактиране, изтриване или преглед. Ако я изтриете тя ще отиде в кошчето и по-късно може да я върнете при нужда.

image004

Вмъкване на изображения и други файлове

След като поставите курсора на мишката там, където искате да има изображение натиснете бутона Add Media, ще се отвори прозорец, в който са описани видовете файлове. Натиснете бутона „Избор на файлове“ и изберете картинка от вашия компютър. След като се появи картинката можете да променяте големината и, като кликнете на нея и чрез влачене да промените размера.

image005

Създаване на галерия и видео страница

Когато сте отворили публикация от добавяне на медия качете не една, а колкото искате картинки.  Задължително в дясно под Формат отбележете Галерия.  След като го направите от долу ще ви се появи място за качване на галерия – може да качите картинките от там.

 След това задължително натиснете горе в дясно синия бутон ОБНОВЯВАНЕ или ПУБЛИКУВАЙ.

Работа с джаджи

Повечето сайтове имат една или две колони наречени sidebar отделно от мястото за основния текст. Ще ги видите в дяната част на екрана при отворено меню Външен вид – Джаджи. В тях може да се слагат различни предварително готови джаджи подредени от лявата част на екрана. Просто ги хващате и ги затлачвате в sidbara където искате да стоят. Подобни готови джаджи са „Подобни публикации, скорошни коментари, календар, търсачка, собствено меню и други, но тук ще обърна внимание на джаджата Текст. Когато я завлачите и отворите ше видите, че тя е празна, но не е само за слагане на гол текст, а може да слагате какъвто си поискате HTML код и така да прави всичко което пожелаете.  Не забравяйте да натиснете бутона запиши за всяка джаджа.

image008

Ако няма такава джаджа каквато ви трябва отидете в разширения и добави ново – там ще видите поле за търсене – напишете каквото искате и ще се появят хиляди предложения за плъгини и разширения. Харесайте си едно и го инсталирайте, след като го разрешите вероятно при джаджите в лявата ви част на екрана ще са се появили нови. Пускайте ги и се наслаждавайте.

Към WordPress сайтовете можете да изграждате различни по вид и структура менюта. За да промените или добавите меню в лявата част на екрана изберете Външен вид – Меню.

Тук може да избирате създадените страници автоматично да стават  линк в менюто или да създавате нова потребителска връзка с линк към където си поискате или връзка към категория. Пак чрез влачене да ги подреждате. Огледайте се колко места и възможности за поява на менюта има във вашата тема и ще видите някъде под линковете на менюто да има нещо от рода Top и сидебар или ботом с отметки – на тези отметки, които маркирате там ще се появява вашето меню. Не забравяте след като приключите с работата по вашето меню да натиснете синият бутон „Запис на менюто“.

image010

Смяна на картинката за фон и цветовете на темата

В повечето теми можете да сменяте фона от външен вид – теми – Theme Options .  Тук според създателите на темата има дадени различни възможности, така че ще трябва да действате по интуиция или на принципа проба – грешка. Но не се плашете няма какво да се повреди или нещо, което не може да се поправи.


Wordpress е доста лесен за използване. За съжаление няма да го разгледаме подробно в тази статия. Wоrdpress от една страна е достатъчно интуитивен за да се справите и без моята намеса,  но от друга може да ви отнеме доста време за разучаване и настройка.