Как да заличите дигиталния си отпечатък?

Социалните мрежи могат да бъдат полезен инструмент в ръцете на добри хора и оръжие за масово поразяване в ръцете на лоши хора. Затова трябва да внимаваме как ги използваме и какъв дигитален отпечатък оставяме. Представете си, ако след време станете Министър, а опозицията намери компрометиращ пост, който сте публикувал още като тийнейджър или кофти лична информация във вашия Facebook, Twitter или Tik Tok?

Затова е по-добре тази информация да бъде контролирана. Ако не искате личната ви информация да бъде разпръсната из интернет, може би вече обмисляте деактивиране на някои профили. Изпълнението на това желание обаче не става с едно натискане на копчето. Ви първо трябва да намерите какво се съхранява за вас? Социалните медии правят пари от теб и информацията ти, така че не трябва да се изненадвате, че не искат да ви пуснат. Поради това най-големите мрежи направиха прекалено сложно изтриването на профила ви. Но ако сте настроени да се отървете от тях, ето какво ще трябва да направите.

Говорейки за неприкосновеността на личния живот, дойде време да помислим за използване на VPN услуги, които могат да предпазват интернет активността ви от корпорации и евентуални хакери или да преминете към някой сигурен браузър, като BRAVE.

Дезактивиране и изтриване на профил във Facebook

Относно Facebook, трябва да помислите за настройките за сигурност. Ако някога сте деактивирали профила си, сте забелязали, че когато влезете, всичко си е там, а вие просто сте скрили информацията от търсения и приятелите си. Въпреки че нищо не се вижда на сайта, информацията за профила ви остава непокътната на сървърите на Facebook, с нетърпение очаквайки връщането ви. Все пак ако предпочетете този вариант: кликнете върху Настройки и Поверителност, след това върху Вашата Facebook информация. Оттам кликнете върху Деактивиране и Изтриване и изберете Дезактивиране на акаунт. Накрая щракнете върху Продължи към дезактивиране на профила и следвайте инструкциите на екрана.

Ако решите да изтриете профила си за постоянно, ще трябва от меню „Дезактивиране“ и „Изтриване“ да изберете Изтриване на акаунт, след което щракнете върху Продължи към изтриване на акаунт. Въведете паролата си, щракнете върху Продължи, след което щракнете върху Изтриване на акаунт. Заслужава да се отбележи, че действителното изтриване на всичките ви данни и информация ще отнеме няколко дни. Facebook забавя процеса на изтриване за няколко дни, а освен това ще отмени заявката ви, ако влезете в профила си през това време. От решаващо значение е да не посещавате Facebook през този период на изчакване. Изтрийте приложението от телефона си.

Ако искате да изтриете профила си, но не искате да загубите цялата информация за профила си, първо изтеглете всичките си изключително важни данни. Информацията, която можете да изтеглите, включва всичко от снимките и състоянията, които публикувате, до рекламите, които сте кликнали, и IP адресите, които сте използвали. Списъкът с включеното е обширен, но можете да го разгледате в неговата цялост тук. Също така, поради естеството на тези данни, ще искате да ги запазите на безопасно място. За да изтеглите профила си, отидете в Настройки > Вашата facebook информация > Изтеглете информацията си. Когато изтеглянето ви е готово, Facebook ще ви изпрати имейл с линк за изтегляне. За допълнителна защита тази връзка ще изтече след няколко дни, така че я изтеглете бързо.

Изтриване на профил в Инстаграм

Въпреки че това е услуга за мобилни устройства, Instagram не ви позволява да изтриете профила си чрез приложението. Вместо това ще трябва да влезете в профила си в Instagram чрез мрежата, за да го изтриете. Навигацията през настройките на Instagram само ще ви даде възможност временно да деактивирате профила си. Деактивирането на профила ви ще скрие вашите снимки, харесвания и коментари от платформата. Намерете опцията за деактивиране, като кликнете върху иконата на човека в горния десен ъгъл и изберете Настройки. В долната част на страницата ще видите опцията за временно деактивиране на профила ви.

За да се отървете от него окончателно, въведете този URL адрес в адресната лента на браузъра си: https://instagram.com/accounts/remove/request/permanent. След това въведете паролата си и кликнете върху Окончателно Изтриване на моя акаунт. В миналото потребителите на Instagram са съобщили, че са подканени да въведат телефонния си номер при изтриване на профила си. За щастие изглежда, че това вече не е необходимо.

Изтриване на Tik Tok

Просто отворете приложението, кликнете върху секцията Профил долу вдясно. Оттам щракнете върху трите реда горе вдясно, след което Управление на акаунт, последван от Изтриване на акаунт. Няколко съобщения на екрана ще ви позволят да изтеглите данните си от TikTok и да потвърдите избора си. Въпреки че профилът ви сега е деактивиран, данните ви не се изтриват в продължение на 30 дни.

Изтриване на Туитър

Преди да изтриете профила си в Twitter, може да изтеглите архива си. Това ще включва всичките ви туитове в хронологичен ред, което е чудесно, ако искате да изживеете пак всички простотии, които сте направили в миналото. За да изтеглите архива си, кликнете върху иконата на потребителския си профил, отидете на Настройки и поверителност, след което кликнете върху Профила Си, последвано от Изтегляне на архив на вашите данни. Оттам можете да въведете паролата си, за да изтеглите всичките си данни.

След като сте изтеглили копието си, можете да продължите с изтриването на профила си. На същата страница в Twitter, където можете да изтеглите данните си, е секция с етикет Дезактивирайте профила си. Ще бъдете подканени да изберете период на повторно активиране или от 30 дни, или 12 месеца. След като кликнете върху Дезактивиране в долната част на страницата, паролата ви е необходима, за да започнете процеса на дезактивиране. Имайте предвид, че данните ви всъщност не се изтриват за още 30 дни минимум.