Как да използвате мемите за маркетинг в социалните медии

Мемите са една от най-популярните форми на изразяване онлайн и то с добра причина. На първо място, те вървят ръка за ръка с почти всяка социална медийна платформа, която им помага да се разпространяват като див пожар. Второ, хората имат сравнително кратки интервали от внимание онлайн, така че краткият характер на мемите ги прави идеална среда за бърза консумация.

Свързано: Как да създадете публикации в социалните медии, които се забелязват

Мемите са като вътрешна шега, на която всеки иска да участва. Те са забавен начин да разсъждавате върху текущите събития, клишета и тенденции. Мемите са популярни сред марките, защото ангажират публиката и стимулират трафика. Ако мислите за използването на мемове в маркетинга си в социалните медии, това ръководство ще ви помогне да постигнете скорост.

Какво е меме?

Самият термин е измислен преди няколко десетилетия от еволюционния биолог Ричард Докинс. В книгата си „Егоистичният ген“ се отнася до начина, по който една идея се разпространява от човек на човек в рамките на една култура. Подобно на гените, те се възпроизвеждат и променят, докато се разпространяват. Някои от примерите му включват хитови фрази, мелодии, мода и дори технологията за изграждане на арки.

Днес ние разбираме концепцията малко по-различно, благодарение на интернет. Мемите все още са представяне на идеи и те все още се разпространяват от човек на човек, но включват елемент от човешкото творчество.

Просто казано, типичният мем е изображение или снимка, придружена от надпис, който е забавен, ироничен или забавен. Въпреки че мемовете имат много различни пермутации, ефективните меми са разпознаваеми моментално.

Ранни интернет меми

Преди дните на социалните медии мемовете се споделяха по имейл, блогове и форуми. Един от първите меми беше бебето Dancing, което беше толкова популярно през 90-те, че направи камео в телевизионното шоу Ally McBeal. Друг популярен ранен мем беше танцът Хампстър, уебстраница, родена в резултат на конкуренция между две сестри за генериране на най-голям трафик в мрежата.


Оттогава сме изминали дълъг път.

Мемите могат да растат и да се развиват и не е задължително да имат кратък срок на годност. Например, мемът LOLcats все още съществува – древен по интернет стандарти. Rickrolling беше огромен преди десетилетие и най-вече беше сложен в леглото, но създателите на Westworld наскоро решиха да публикуват видео, съдържащо спойлери за следващия си сезон … което се оказа фалшиво. Друг траен мем е видеоклип от филма Downfall, който хроникира последните дни на Хитлер и е вдъхновил множество пародии – обикновено чрез сдвояване на сериозната сцена с лекомислена тема.


В тази версия Хитлер е бесен, когато чува за Кание Уест да прекъсне Тейлър Суифт във VMA от 2009 г.

Други видове меми

 • Яростни комикси. Тези мемове използват библиотека от предварително направени анимационни лица (или „яростни лица“), за да изразят определена емоция. Обикновено те хуморизират свързано преживяване. Тъй като използват изражения на лицето, те са лесни за идентифициране и разбиране. Примерите включват Trollface, Like a Boss, Cereal Guy и Forever Alone Guy.
 • Изображения макроси Вероятно най-разпознаваемият тип мем, това са изображения, които се отличават с остроумен надпис или фраза. Благодарение на сайтовете за генериране на меми като I Can Has Cheezburger, повечето от тези меми използват смел, бял шрифт Impact с черна рамка (като заглавното изображение на тази публикация).
 • Тенденционни меми. Този тип мем избухва на сцената, чувства се повсеместно за няколко седмици или месеци, след това изчезва и никой никога не го споменава отново. Те често са обвързани с актуални събития, новини, популярна култура и тенденции.
 • Exploitables. Експлоатационните материали се предлагат в различни форми, включително еднократни или многопанелни комикси, но централната идея остава същата: шаблон, който е лесен за промяна в нови пермутации на шега. Четиристранните комикси са особено популярен формат за експлоатация.
 • Copypasta. За разлика от много меми, copypasta не е визуален. По-скоро обикновено това е част от текст, който се копира и споделя отново и отново. Най-често се използва като отговор в дискусии във форума и теми за коментари в социалните медии.
Пример за копиране


Тъй като най-новите примери са диво неподходящи за този блог,
ето стария, но добър вкус.

Правилата за използване на мемовете като маркетолог

Както всеки тип хумор, използването на мемове като марка представлява известен риск. Не искате лошо изградена или обидна шега да обърка или да прогони публиката ви. Така че, преди да започнете да спамвате емисиите си в социалните медии, прегледайте тези прости насоки.

 1. Решете дали мемовете са подходящи за вашата марка. Мемите са създадени предимно и се споделят от по-млада публика. За да получите шегата, сте се включили в по-широката онлайн дискусия. Ако вашата маркетингова кампания е насочена към по-стара аудитория, те може да не следват мемовете или да получат справка. По този начин вашите опити за хумор могат да изпаднат.

  Също така, помислете за глас на марката. Ако вашата марка използва сериозен тон, мемовете вероятно няма да ви помогнат да установите достоверност или авторитет. Изследвайте аудиторията си и прегледайте насоките на марката си, преди да въведете мемите във вашата стратегия.
 2. Не прекалявайте. По някакъв начин мемите функционират като добър скачащ скок във филм на ужасите. Те могат да бъдат невероятно ефективни 1) когато се използват пестеливо и 2) когато времето е правилно. Използването им през цялото време ще намали тяхното въздействие и ще отегчи аудиторията ви.
 3. Мемите не могат да заменят оригиналното съдържание. Мемите могат да бъдат чудесно допълнение към съдържанието ви, но не можете да разчитате на тях през цялото време. Те са там, за да разширят вашето послание към по-широка аудитория. Всички меми и никакво съдържание е като ядене на десерт, но всъщност никога не обядвате – в началото се забавлявайте, но в крайна сметка ще искате нещо по-съществено да дъвчете.
 4. Бъдете замислени. Мемите могат лесно да направят обратна реакция, ако не внимавате за тона, който използвате, за да постигнете точка. Сарказмът и иронията не винаги превеждат добре чрез текст, което може да предизвика объркване или обратна реакция сред аудиторията ви, въпреки че има най-добрите намерения.

  Освен това, уверете се, че сте проучили и разбрали произхода на мема, преди да го използвате. Може да има проблемни конотации (като расизъм, сексизъм или способност), които не искате да свързвате с вашата марка. Know Your Meme (потенциално NSFW) е чудесен ресурс, ако искате да научите повече за конкретен мем.

3 примера за марки, използващи мемове в социалните медии

Има истински лодка от марки, които ефективно използват мемове, но ето няколко от нашите любими.

 • Безпроблемна. Преди няколко години службата за доставка на храна Seamless представи мем, за да се присъедини към шумотевицата около Оскарите. Този прие формата на хештег; все още можете да ги намерите, като търсите в #OscarNomNoms. Идеята беше да се използват каламбури и игра на думи, за да се пародират популярни филмови заглавия. Особено обичахме грим заглавия като „Гравитея“, „Американски миди“ и „Улицата на вълка на вафли“.
 • Nickelodeon. Nickelodeon използва клипове от собствените си карикатури, за да създава мемове, след което ги публикува в Twitter и Instagram. Обикновено те се фокусират върху проблеми, с които могат да се свързват по-младите зрители – като например да ходят на училище, да имат досаден брат или да се наслаждават на времето, когато родителите не са наблизо.
 • Hipchat. В ход, който сякаш никога не би трябвало да работи, Hipchat внесе съществуващ мем в реалния свят, като го постави на билбордове. Въпреки че това е ясен пример за офлайн маркетинг, цифровото търсене на HipChat нарасна с 300%! В този случай да бъдеш смел определено се изплаща.