Как да разбера дали телефонът ми се подслушва?

Смартфонът е прозорец към душата на съвременния човек. Ние ставаме и лягаме взирайки се в това малко устройство. Представяте ли си, какво може да стане ако някой друг има скрит достъп до него? – Той ще научи и най-малките ни тайни.

Какво е Stalkerware & Spy Apps?

Днес на пазара има голямо разнообразие от шпионски софтуер, дори има специален термин за този неприятен клас софтуер – Stalkerware. Това е злонамерен софтуер, който има за цел да открадне данни от целевото устройство и да ги изпрати на трета страна, като се изпълнява тайно на заден фон. Той записва всичко, което правите, след което го докладва на този, който е решил да шпионира най-интимните и лични детайли от живота ви. Stalkerware може да проследява местоположението ви, да записва телефонните ви разговори и текстови съобщения SMS, MMS, да краде паролите в профилите na социалните мрежи, в които влизате през телефона си, да разкрива контактите ви, снимките, имейлите ви и дори криптираните комуникации от край до край.

Видове Stalkerware, които се използват

  • Безплатни приложения за родителски контрол;
  • Безплатни решения за наблюдение на служители;
  • Еднофункционални приложения за проследяване;
  • Безплатни услуги за намиране на загубен телефон;
  • Шпионски приложения, които предоставят услуга за залавяне на изневеряващ съпруг/съпруга;
  • Мониторинг на приложения без услуги за обслужване на клиенти;
  • Шпионски приложения, които предлагат доживотен абонамент.

И заплахата е истинска. Антивирусната компания Касперски съобщава,  че само за една година намира над 70 000 подобни преследвачи в мобилни телефони. Това върви ръка за ръка с всички форми на домашно насилие. Само си представете колко семейства имат някакви проблеми и колко близко се намират до идеята за използване на подобен софтуер за шпиониране на партньора. Очевидно това е сериозен проблем с последици в реалния свят. За щастие, има нещо, което можеш да направиш, за да се предпазиш.

Как да проверите телефона си за преследвач?

Сталкеруерът е предназначен да работи без жертвата да разбере, затова намирането на такава програма е трудна работа. Затова най-лесният начин да предотвратите инсталирането на подобна програма в телефона ви е да го държите превантивно заключен и извън ръцете на другите. Подобен софтуер не може да се инсталира без физически достъп, така че първа стъпка е да добавите код за достъп или парола.

Макар че това е страхотен съвет, животът не винаги е толкова прост. В крайна сметка, ако сте в кофти връзка с някой, който контролира достатъчно от живота ви, може този човек да намери все пак достъп до устройството. Затова втора стъпка е редовно да сканирате Android устройството с антивирусни програми от рода на Kaspersky Lab. За iOS ако има инсталиран сталкеруер може да се покаже като приложение, което не разпознавате. За да проверите за преследвач на вашия iPhone, отидете на Настройки > Общи > профили >Управление на устройства. Ако не виждате последната опция, това означава, че на телефона ви няма инсталиран профил за управление на мобилни устройства (това е нещо добро). Ако наистина го видите, проучете какъв е профилът, като кликнете върху „Още подробности“. Трябва да има опция „Премахване на управлението“. Ако искате да прочетете повече за това как се инсталира такъв софтуер на телефона ви вижте тази страхотна публикация.

На трето място повечето специалисти препоръчват задължително да използвате двуфакторна автентикация 2FA. И също така съобщават, че един от признаците за наличие на злонамерен софтуер е бързото изхабяване на батерията. Ако забележите, че батерията ви рязко започне да пада или клавишите на клавиатурата имат известно „изоставане“, или че устройството често забива, а стрелката за включено местоположение ви се появява, значи трябва да вземете мерки.

В този случай най-лесният начин за справяне със ситуацията е да върнете заводските настройки на устройството. Вижте повече в статията „Как да проследим някои по мобилния телефон„?