Интервю с Момчил Марчев – собственик на фирма за SEO и ORM

orm marchev

Как се създават и популяризират сайтове? Как да управляваме репутацията си в Интернет?

Няма собственик на сайт, който не се вълнува от това как изглежда в Интернет пространството и какво означават съкращенията ORM, SMM, PPC, SEO и Copywriting? Все повече бизнеса в България се интересува  от оптимизация на сайтове за търсещи машини, копирайтинг и създаване на подходящо съдържание за Уеб или управление на репутацията в  Интернет пространството!   Поради тази причина решихме да попитаме за повече информация хората, които се занимават професионално с тези дейности.

Първия човек с който ще започнем е Момчил Марчев. Вчера на 21 ноември той имаше рожден ден. По този случай направихме интервю  с него за изграждането, популяризацията на сайтовете и управление на репутацията в Българското Интернет пространство.

Кой е Момчил Марчев?

Момчил е един много интересен човек. Той е собственик на фирмите Web Design Bulgaria и Creative Ideas предлагащи пълния спектър от дигитални услуги за създаване и популяризация на уеб сайтове. Завършил е Техническия университет в Пловдив, а понастоящем живее в София. Днес неговото студио се развива в агенция за онлайн PR и реклама с десетина работещи на щат специалисти и двойно повече фрийлансъри. Предлагам ви дословно цялото интервю по долу.

 Здравей Момчил. Да се захващаме а?

Да давай 🙂

Тъй като тези дни много се говори по този въпрос, а освен това знам, че те поканиха като лектор на Black Hat конференцията миналия месец, „кой метод според теб е по-ефективен за SEO  – White Hat или Black Hat“?

Не е до ефективност, а до премерена смеска, като да не гръмне де, да не стане като детската игра „спукано гърнето“. В експерименти си се борави със сиво, ако не хептен черно, а на сайтовете на хората, антихуманно е 🙂 … Едно е ясно, SEO е постоянен експеримент и да, идея е да се намери дупка в търсачката. Може би затова е толкова шампански представяна услугата, може да е даже и Viva la mafia малко 🙂

Как се казва, белите мишки са за медицински експерименти, сивите са за живия живот … бе добре, че Пингвините ядат риби и морски дарове.

Тази година за сефте се проведе Blackhat конференция в България, бях поканен за лектор, но здравето ме по изпорти в последния момент. Залата беше пълна с умни млади хора, с добро образование и социален статус, съвсем нормални и нахъсани за успех.

Как виждаш бъдещето на SEO оптимизацията за сайтове ?

Напълно семантично SEO. Смесване на техники от SEO 1.0, PR инициативи, журналистически опит, SEO ще е и социално ангажирано, все по емоционално ангажирано – поведенческо  SEO.  Ето, линковете в Яндекс не играят, може да дойде ден и това да стане в Гугъл.

Интересно мнение!  Я сега да те питам при това положение, как правите външната SEO оптимизация на сайтове?

Как как, с ритуали само на пролетно равноденствие и при определено слънцестоене :- )  Без жертвоприношение от 72 аса не ставане от PC, след ъпдейт поне веднъж до ритуални тайни никой не е допуснат 🙂

Ееее, и все пак, не бягай от въпроса?

Ами от сателитки, към сериозни сайтове в областта на оптимизирания сайт, линкове от сайтове с висок тръст, регулярни интересни (вирални) социални сигнали. Качествено, ежедневно допълвано съдържание на клиентския сайт, свежи рубрики, доколкото тематиката е социално отворена и общодостъпна. PR статии, пресрелийзи, интервюта, видео сигнали, видеоинтервюта.

Дойдохме си на думата. След като съдържанието е толкова важно, какво мислиш за копирайтинга в България?  Какви съвети ще дадеш за оформяне на Уеб съдържанието?
Повече качество, както казва Мечо Пух – колкото повече, толкова повече!
Писане в повече формати вече, едно е статия за сателитка, друго е текст за сайт, трето е пресрелйз, за който се иска журналистически опит, така и за PR статия.
За самите сайтове, ергономия на клика, леко съдържание, четимо, пиперливо дето може, вирално, да провокира споделяне в социалките, добра визуализация в общия интерфейс.
Ти може да добавиш още много, знаем се, винаги си бил с отношение към текста.

Ще споделиш ли с нашите читатели някои полезни продукти и инструменти за SEO с които работите?

За анализ на ключови думи използваме софтуера Market Samurai is Noble Samurai’s flagship – добър е за нишов анализ.
Иначе за анализ и одит препоръчвам SEO Power Suite.
За беклинкове използвайте:

  • WMT – класика в жанра;
  • Majestic SEO – сайт експлорър и беклинк чекер;
  • Ahref  – сайт експлорър и беклинк чекер.

Какво ново иначе, преки цели, скорошни при теб?

Ами като пионери в ORM – управление на онлайн репутация, работим по сайтове с образователен характер, а и приготвяме сериозният изглед на www.ods.bg сайтът на новата ми фирма за интегриран дигитален маркетинг и PR.
Разкажи ни повече за тази нова услуга и за управлението на репутацията?

Ами в SERM BG предлагаме мениджмънт на онлайн репутацията за бизнеса. Когато имиджа на бранда ви е пострадал онлайн се стига и до финансови загуби. Предлагаме туширане на всички негативи, като избутваме лошите сигнали на по-задните страници в Google. Предоставяме пълен контрол над информацията на клиента и гарантирани резултати. По същество това си е вид оптимизация на сайтове.

Полезна услуга. В заключение да те питам ще ходиш ли на SEO конференцията на 24 април?
Да, там ще се видим. В заключение ще кажа, че най-доброто за мен предстои, както беше рекламата!
Още имам много мерак и вяра, че мога да дам много в дисциплините, които обгрижвам 🙂