Разпознаване на лица

Технологията за разпознаване на лица става все по-важна за дейността на редица правоохранителни органи. Все по-често биометричната ни информация се събира и съхранява в различни правителствени бази данни. Няма спор че те са необходими за нуждите на националната сигурност. Налице е и обратната тенденция в която много неправителствени организации се борят за ограничаването на тази възможност в защита на правата и свободите на гражданите. Особено разгорещен е този спор в САЩ, където се борят за въвеждане на Закона за лицево разпознаване и биометрични технологии.

Как Google разпознава изображения на лица?

Търсачките не „виждат“ снимките и видеоклиповете по същия начин както хората.  На изображението ние можем да наблюдаваме децата си или най-добрия си приятел, но за ботовете на търсачките това е просто група данни. Те нямат емоции, но могат да бъдат научени да разпознават цветове и форми, които съставят дигиталното изображение на лице. Този процес се нарича „откриване на лица“ и е технологията, която помага на Google да защитава поверителността в услуги като Street View, където откриват и след това да замъгляват лицата на хората, които може да са били на улицата при преминаването на Google автомобила.

Mожете да направите търсене в само за лица, като добавите малко код в Google Images Search. След като въведете заявката си, натиснете „Enter“ и след това добавете &imgtype=face до края на URL адреса за търсене. Например, www.google.com/search?q=postvai&tbm=isch&tbs=itp:face ще ви покаже резултати с думата Postvai съдържащи само лица. Втори начин да достигнете тази скрита опция е след като качите изображението за търсене и натиснете Ентер, да натиснете опцията „Инструменти“ и ще ви се появи възможност за класифициране по цвят, големина и лице. Освен това Google предлага разпознаването на лица в Google Photos.

Yandex Търсене на обратната снимка дава по-добри резултати за лица от Google, така че ако търся лица аз лично предпочитам тази услуга. Въпреки това, това не може да се има пълно доверие на подобни услуги.

pictriev, face search engine e забавен инструмент, който ви дава информация за лицето от рода на на колко години е, на коя знаменитост прилича и др.

Интересен инструмент за разучаване параметрите на лицата https://www.betafaceapi.com/