избор на ключови думи

Ключовите думи сa изключително важни за добрата оптимизация на сайта.

След като потребителите търсят продукти и услуги, чрез писане на определени думи, то те задължително трябва да присъстват в текста на страницата, която оптимизираме. Иначе няма как да бъдат намерени от търсещата машина.

Например, не може да имате сайт за „суши“, който е пълен с картинки на суши, но никъде не се споменава в текста думата „суши“ и той да излиза в ТОПа на Google! Няма как да стане, защото  Google не вижда красотата на картинките, а разпознава само текстовете и ги индексира по дадена ключова дума съдържаща се в тях. Ако в началната страница на сайта от примера сложите само картинки на суши и под тях напишете текст „прочети още“ то търсачката няма да разбере, че става въпрос за „суши“, а ще ги класифицира по думите „прочети още“.

Затова вашия текст трябва да съдържа избраните за оптимизацията „ключови думи и фрази“. Те трябва да се съдържат в текста, заглавието, title тага и УРЛ адреса на страницата.

+ На колкото по-видно място са сложени ключовите думи, толкова по-голяма тежест имат за търсачката.

Поради тази причина те трябва да се разполагат възможно най-напред във видимата част на екрана, в първия абзац и в самото начало на параграфа. Още по-добре е да ги повторите няколко пъти.

Не прекалявайте с употребата на ключови думи

До скоро SEO копирайтърите препоръчваха плътността на ключовите думи в текста да бъде 4-5 %, но след последните промени в алгоритъма на Google е достатъчно ключовата дума или фраза да се повтори няколко пъти. В никакъв случай не трябва да пренасищате текста с тях за да не се помисли за спам и да има обратен ефект.

Как се намира плътността на ключови думи в текста?

За да контролирате тяхното използване в текста трябва да измервате тяхната плътност. Плътността е насищане на дадения текст с ключови думи в проценти. То се измерва със следната формула:

P = (K/T ) x 100

  • Където P e плътността на ключовата дума в проценти;
  • K e броя на използванията на ключовата дума;
  • Т е броя на думите в текста.

Например, ако в дадена статия броя на думите е 1210, броя на използванията на дадената ключова дума е  14 пъти.

P = (K/T ) x 100 = (14/1210) x 100 = 1,15 %

Има редица инструменти за измерване на плътността на ключовите думи. Един такъв инструмент е нашия „Думомер„, който освен, че брои думите в текста и тяхната плътност, намира и използваните фрази с 2 и 3 думи и показва тяхната плътност.

Ключовите думи трябва да са естествено разположени в текста, а не  да го начупват. Колкото е по-добре за читателя, толкова повече се цени и от търсачката.

Синоними и вариации

Google става все по-добра в семантиката на текстовете. Тя разпознава синонимите и за това е препоръчително да ги използвате. Вкарвайте в текста близки до темата фрази или думи, например ако оптимизирате по думата „автомобил“ използвайте релевантни на темата думи като: кола, джип, Ауди, Ферари и т.н.

Стоп думите  са кратки думи, които не носят съдържание, като предлози, съюзи и частици  (като: от, на, до, в, за и т.н.).  Не се препоръчва да ги използвате в УРЛ адресите, заглавията,  линковете и т.н.  Опитайте не просто да ги премахнете, а да формулирате ключовите словосъчетания, по които очаквате да ви откриват без тях.  Например вместо „Реклами в Интернет“ оптимизирайте  „Интернет реклами“. Така и Google ще приема съдържанието на сайта ви като естествено и създадено за потребителите, а не като опит да се манипулира резултата от търсенето. Пълен списък на стоп думите в българския език може да намерите тук.

Използвайте точния словоред

Google прави разлика между словореда в изречението. За SEO оптимизацията е важно ключовите думи да са близки една до друга. Например, ако искате да излизате на челни позиции по „фитнес уреди в София“, е много по-добре, ако текстът ви има структурата „Евтини магазини за фитнес уреди в София“, отколкото „Вземете си фитнес уреди от най-евтините магазини в София“.

Акцентирайте върху ключовите думи и фрази

По-голяма тежест за търсачката имат болтваните (удебелени) или италик (с наклонен шрифт)  думи. Ефектът може да бъде още по-добър, ако ги сложите в подзаглавията или ги сложите в по-едър шрифт и булети (точки и тирета). Но не забравяйте, че всичко трябва да изглежда естествено и в добра визия.

Ключови фрази, по които се търси

Ключовите фрази са разнообразни изрази, които съдържат по две, три и повече ключови думи, използвани от потребителите, например „SEO услуги в София“. 70 % от посещенията на сайтовете са именно от такива дълги словосъчетания, а не от единични ключови думи. Именно дългите фрази продават, вижте за доказателство изследването на SEOMOZ.

ключови фрази

 

Според тяхното изследване в днешно време точно фразите от четири и три думи, водят до най-голямо количество преобразования и таргетирани посещения на сайтовете, следвани от фразите с две думи. Термина „преобразования“ посочва посетителите на сайт, които достигат до активни действия, закупувания, изтегляния и т.н.

Това е така, защото голяма част от посетителите искат да открият нещо конкретно, например „автомобил Ситроен Ксара“. Запомнете, че класирането на по-дълги ключови фрази води до по-висок процент посетители направили запитване.

Добавете думата „цена“

Значителна част от клиентите търсещи да закупят даден продукт, търсят именно по този начин. Например, ако търсят рекламни статии, те пишат „рекламни статии цени“. За това освен продукта, който продавате в съдържанието и в meta description добавете думата цена, но да стои по естествен начин, без да чупи текста.

Една дума, една страница.

+В съвременни условия вече не се оптимизира цял сайт, а отделни страници.

Изберете коя страница е най-релевантна на желаната ключова дума и я оптимизирайте по нея. Не поставяйте прекалено много еднакви anchor текстове към различни страници от вашия сайт и не оптимизирайте отделните страници по еднакви ключови думи, защото те ще се самоизядат.

По-добре оптимизирайте дадената страница по определена ключова фраза, а останалите оптимизирайте по други, различни ключови фрази или словосъчетания релевантни на темата на сайта. След това може да направите линкове между различните страници на сайта, но с  anchor текст, съдържаш ключовата дума на страницата към която сочи.

Отровни ключови думи

Това са думи, които се използват от сайтове с незаконно съдържание и поради това трябва да се избягват, защото влияят отрицателно на ранкинга. Такива  са: crack, hack, torrent, serial, porn, sex, keygen и др.

Инструменти за избор на ключови думи

За да разберете, кои са най-правилните ключови думи за вашия сайт, трябва да си представите как търсят потенциалните потребители?

За да разберете, кои са най-посещаваните ви страници разгледайте  Google Analytics в секция „Придобиване“  и вижте органичния си трафик. Ако разберете, какво е довело посетителите в тези страници останалото е лесна работа.

Най-добрия инструмент за избор на ключови думи си остава Google Keyword Planner. След като въведете една ключова дума, той ще ви даде още предложения по темата на които да видите броя търсения от хората на тези думи и нивото на конкуренция.

Търсете релевантни думи с евентуално най-голям възможен трафик и най-малка конкуренция. Естествено тук ще трябва да прецените сами и да намерите златната среда. Същия ефект може да постигнете и без този инструмент, като напишете нещо в полето за търсене на търсачката, то веднага автоматично ще ви предложи още варианти, като най-търсените са най-отгоре. Обмислете възможността да оптимизирате сайта си по тях.

В Google Webmaster Tools пък може да проверите колко пъти вашият сайт е показван сред резултатите от търсенето с различни думи (заявки за търсене).  Там може да видите средната позиция, на която се е класирал сайта по различните ключови думи, а също броя импресии, кликванията и процент на посещения.

Инструменти за проучване на нови ключови думи?

  1. Анализирайте сега съществуващите текстове на сайта с някой кейворд анализатор като този или като  Keyword Density Cheker . Тези инструменти ще ви покажат как вижда Google.BG вашия сайт и коя ключова дума според него сте използвали най-много и в какъв процент плътност.  Трябва да направите така, че сайта ви да е изпълнен с тази дума по която желаете да оптимизирате.
  2. Ако искате да проверите на кое място сте се класирали по дадена ключова дума използвайте SERP cheker или българския инструмент за показване на индексация на Савов дизайн.
  3. Ако сега пишете нов текст и искате той да е оптимизиран по дадена ключова дума или фраза използвайте нашия Думомер. Той е много подходящ за писане на статии за артикъл директории, който обикновено искат уникални текстове  над определено количество  думи.

Препоръчани SEO инструменти
В заключение можем да кажем, че ключовите думи са ядката на оптимизацията на сайтовете. Ако изберете точните думи и ги употребявате правилно,  няма как да не успеете да се класирате на челните места в Google.BG.