Как да създадете онлайн книга с WordPress?

wordpress kniga
Ако сте писател или просто пишете книга, която сте решили да публикувате онлайн, тази статия  ще ви помогне да го направите по най-добрия начин.  С това не искам да кажа да я направите PDF или в друг електронен формат, а да превърнете своята книга  в един стилен сайт. За целта вие  може да използвате  WordPress, но  точно за този проект ще трябва да го настроим и структурираме по малко по-различен начин.

На първо място при използването на тази система за управление на съдържанието ще трябва да решите дали да създавате постове, страници, или персонализирани публикации за създаване на вашия сайт. Би могло да има аргументи в подкрепа на всеки един вид съдържание във WordPress, но ние ще използваме публикации за създаването на нашата книга.

Защо публикации?

Причината, поради която избрах този вид съдържание за строителство на сайта е, че обикновено те предоставят по-голяма гъвкавост. Трябва да се има в предвид, че различните автори имат различни нужди, едни имат много дълги глави, а други по-малко на брой глави с повече публикации.

Изграждане на вашaта онлайн книга

Добре, нека се захващаме за работа. Публикациите предоставят гъвкавост, но идват  с две характеристики, които най-вероятно няма да искате:

  • те обикновено имат дата, поставена върху тях;
  • публикуват се в обратен хронологичен ред (т.е. последните се показват най-горе).

Премахване  на датата от публикациите може да стане по няколко начина, но най-лесният е да се използва плъгин, като  WP Post Date Remover plugin. А ръчния вариант е да премахнете датата от кода на сайта.

Публикуване на публикациите в хронологичен ред също може да се постигне с разширение за WordPress наречено Default Sort Ascend plugin.

Използвайте категории за вашите глави и основни раздели

Точно за това избрахме и CMS системата на WordPress, защото предоставя възможност  изключително лесно да се организира всичко, което е съдържание чрез категории.  Например, ако книгата ви има четири глави, тогава вие трябва да направите 4 категории с техните имена (глава I, глава II, глава III, глава IV).  Ако всяка глава има по няколко части вие ще трябва да създадете за всяка една от тях  под-категории (част I, част II, част III) по абсолютно същия начин.

Разбира се вие ще искате да редактирате структурата колкото се може по-добре предварително, но с помощта на WordPress ще може да я размествате и в последствие. Писането е трудоемка работа, а и често ще откривате, че имате нужда да добавите секция тук или да пренаредите няколко секции. Много полезен плъгин в това отношение е My Category Order. С негова помощ ще можете да разместите категориите и под-категориите, както си искате за да отговарят на структурата на книгата.

plygin knigi

Създайте персонализирано меню

След като сте направили категоризация, вие ще искате да покажете структурата, така че посетителите да могат ясно да следват потока на вашия текст по начина в който е предназначен да бъде четен. От админ менюто на WordPress влезте във Външен вид> менюта.

 

personalizirano menu

Когато вашите категории са направени правилно, те ще се появят напълно логично във вашата система за поръчка на меню, което ги прави лесни за добавяне.

След това лесно може да ги изтеглите в която и да е джаджа за да направите персонализирано меню, което се показва там където желаете.

onaljn sajt

Показване и редактиране на съдържание

По принцип публикациите се нареждат една след друг в дълга колона, но вие може да използвате джаджа Recent Posts (подобни публикации) и да я настроите на All Sections да покаже всички или определен брой публикации.

Може да настройвате и времето за публикуване на всяка една от публикациите да бъде когато сте пожелали. Това става от дясно на  основния текст.

edit-time-stamps

Добавян на Previous & Next  навигация

Нещо друго, което без съмнение ще искате да направите, е да се добави навигация „предишна и следваща публикация“  под основния текст на публикацията.  В някой теми това е поставено под подразбиране, но ако ги няма може да използвате плъгин или ръчно поставен код. В края на файла single.php на темата ви може да поставите този код.

<?php previous_post(‘&laquo; &laquo; %’, “, ‘yes’); ?> | <?php next_post(‘% &raquo; &raquo; ‘, “, ‘yes’); ?>

И накрая ако това все пак е твърде много работа за вас, вие може да използвате готово решение за създаване на електронни книги на сайта http://pressbooks.com/ . След като се регистрирате ще получите акаунт с настроена система за създава книги и голям избор от подходящи темплейти с визия на книга. Предоставя и възможност да се изтеглят в PDF и ePub формат.

Автор: Петко Димов

Библиография:
1. Димов, П. (2011). Копирайтинг за Уеб ISBN 978-954-2952-17-6.
2. Димов, П. (2016) Оптимизация за български сайтове.