meta tags

Tag Title

Това е заглавието на страницата, което се вижда в полето в горната част на браузъра. При търсенето на Google то се визуализира в синьо на първия ред от резултатите за вашия сайт. В него трябва да се съдържа ключовата дума или ключова фраза, по която оптимизирате. По възможност тя трябва да бъде поставена в началото.

При търсене на дадена ключова дума Google болдва съвпаденията в тайтъла, УРЛ адресите и в мета описанията. В последно време търсачката отдава по-голямо значение на бранд сигналите, затова поставете името на бранда си в тайтъла, но в края, а не в началото. Началото е за най-важната ключова дума, по която оптимизираме!

Във Webmaster Tools може да получите информация дали имате дублирани, прекалено къси или прекалено дълги тайтъли и мета описания. Използвайте различни мета тагове на всяка страница. Днес оптимизацията се прави по страници, а не на сайтове. Ако имате една и съща тема в две страници, използвайте тайтъли и описания с различен словоред, синоними и ключови фрази.

Дължината на тайтъла не трябва да е повече от 512 рх. Той се визуализира на един ред и ако е по-дълъг, краят му няма да се вижда, а ще завършва с многоточие. Тъй като буквите имат различна ширина, броят на показаните символи варира от 60 до 65 символа или това са 6-7 думи.

Meta description

Това е описанието на сайта, което при търсене  се показва,  като два реда текст под заглавието. Тук също е важно ключовата дума да присъства в него.

За Google.BG е важно при какъв процент от показванията на сайта ви в SERP (страницата с резултатите ) посетителите са влезли във вашия сайт. За да имате повече посещения, кажете на потребителя какво да направи – „поръчай“, „влез“, „купи“, „вземи“, „абонирай се“.

Не винаги търсачката показва вашите мета тагове в резултатите от търсенето. Понякога се случва да използва по-релевантен според нея текст,  взет от съдържанието на сайта ви или описание от dmoz.com – най-важната директория в Интернет. Точно затова е важна и регистрацията в нея.

Относно дължината на описанието важи същото правило за 512 пиксела, но показан на два реда. Затова тук се събират между 140 – 150 символа, но няма да е фатално, ако ги превишите. Буквите на кирилица по принцип са малко по-широки и затова е добре  мета данните на кирилица да са с 5 – 10 символа по-малко. Колкото повече думи има в тайтъла и в meta description, толкова по-малка е тежестта на всяка от тях. Затова е добре да се стремите да направите таговете по-къси и без излишни думи.

Проверка на дължината на вашите title и meta description можете да направите тук: http://internetreklama.bg/meta.html.

Заглавие – Н1 tag

С този таг се отбелязва видимото заглавие на публикацията. Търсачката му отдава голямо значение, затова рекламни статииключовите фрази трябва да присъстват там. Най-добре е да започва с ключова дума или тя да е разположена възможно най-напред. Задължително се отбелязва с <h1> а не просто с по-големи букви или болдвано, за да може ботовете да разберат, че именно това е заглавието.

Не трябва да прекаляват с употребата му, за препоръчване е то да е само едно в текста, а като подзаглавия на разделите да използвате H2 и за заглавия на всеки абзац H3.

Keywords tag

В Google този таг няма ефект, но е полезен за други търсачки. Затова сложете най-важните думи и не прекалявайте с тяхното изреждане. Помнете принципа: една страница се оптимизира за  една дума или ключова фраза.

В черното SEO се използват и грешно изписани думи или изреждане на голям брой ключови думи, но не е за препоръчване.

Създайте сайт с леки страници

Сайтът и особено първата му страница (index) не трябва да бъдат прекалено тежки – 30 КВ е оптимален размер за html страниците. По този начин те ще се зареждат бързо, което е много важен фактор за добро класиране в Google. За да го постигнете, използвайте CSS. Освен това, намалете използването на скриптове JavaScript или ако все пак се налага ги изнесете във външни файлове. Не ги поставяйте в кода на страницата, защото ще увеличите нейния размер.

За да може да се зарежда бързо, сайтът не трябва да съдържа прекалено голям брой снимки и графични елементи.

Кеширането и компресирането на страниците също ще ускори значително зареждането на сайта. Съществуват облачни технологии, които кешират сайта на собствени сървъри по цял свят и отварят най-близкия до посетителя.

Не използвайте таблици при дизайна за форматиране на страниците. Те съдържат повече код и ги правят по-тежки. Вместо тях може да използвате CSS. В него има  форматиране, размери, местоположения, отстояния, шрифтове, цветове, ефекти, които се зареждат автоматично при показването на страниците.

Наблегнете на стандартния HTML5

Използвайте колкото се може повече html  при показване на банери или за каквото и да било. Въпреки че търсачките се справят добре с Java Script и Flash те не се индексират добре. Използвайте новите възможности които дава HTML 5 за структуриране на съдържанието. С него вие може да определите типа на всяка отделна част от страницата, което помага на Google да разграничи отделните елементи и да разбере кое е основното съдържание. Освен това с HTML5 лесно може да вграждате видео и аудио, без излишни плъгини.

Използвайте структурирани данни, като Микродата. Те е част от html5, чрез която информирате търсещите машини за какво се отнасят отделните части на сайта, така че освен за хората да е полезна и за търсачките.

При публикуване на рецепти, ревюта, продукти или услуги,  можете да използвате микродата и подробностите за тях ще се визуализират с изображения в страницата с резултатите или с допълнителна информация.

Google насърчава използването на микродата. Разгледайте възможностите за използване и на schema.org. С ползването на микродата резултатите от търсенето стават по-атрактивни за потребителите и освен това водят до по-добро класиране. Това е отличен начин посетителите  да оценяват съдържанието на сайтовете и да останат доволни от вашия продукт.

Премахнете фреймовете – това е когато в една страница се вгражда съдържание от други страници. Търсачката не го индексира добре и няма смисъл да го използвате. По добре да напишете нов уникален текст.

Постарайте се текстът да бъде в началото на кода. Търсещите машини очакват да намерят най-важното съдържание не само в началото на визуализираната страница, а и в началото на нейния код. Затова текстовете в html кода на страницата трябва да са възможно най-напред.

Съотношение между текст и HTML код е параметър от алгоритъма на Google, който се нарича Text to code ratio. За препоръчване е текстът, който се показва на посетителите, да бъде не по-малко от 25-30 % от кода на страницата.

Понякога се налага да използвате дублирана информация или някаква вътрешно фирмена информация, тогава може да ограничите индексирането на тези страници с  Noindex в мета тага Robots. В някой случай CMS системите, които се използват,  също създават дублирани страници, които трябва да се ограничат. Най-често това става,  като си играете с таговете или категориите. Може да ги ограничите като използвате мета тага Robots, с X-Robots-Tag или с Robots.txt.

Ако все пак решите да ограничавате индексирането на страницата с резултатите, в която са изредени текстовете, означени с общи тагове или категории, за вас е най-добре да го направите с файла Robots.txt. Така тази страница със сигурност няма да се отразява негативно на рейтинга на сайта ви и в същото време ще може да се показва на

Robots.txt е текстов файл, който забранява на търсещите машини да индексират конкретна част или цяла директория. Забранените за индексиране страници в този файл няма да се появяват в резултатите на Google, но съдържанието им си остава общодостъпно и други търсещи машини продължават да имат достъп до него. Ако желаете напълно да скриете информацията от търсещите машини, трябва да използвате друг начин за това, като например да ограничите достъпа с парола.

В панела Google Webmaster Tools има специален инструмент, в който можете да тествате настройките на вашия robots.txt и да го проверите за грешки.

Локална оптимизация – за нея се използват тъй наречените гео мета тагове в HTML. Когато искате да оптимизирате за дадена страна, град или местоположение в Google спокойно може да ги игнорирате. Достатъчно е да се регистрирате в Google maps. IP адреса на сървъра и локалния домейн BG са по-значими от гео мета таговете, но за другите търсачки те са необходими.

Създайте страница за грешка 404 Not Found. Това се показва при несъществуващи или изтрити страници на който се показва статус на кода 404. Така Google ще премахнат от индекса си търсения УРЛ адрес. Използвайте максимално създадената страница 404. Поставете на нея линкове към началната страница и към картата на сайта. Добавете  поле за търсене и я направете да изглежда като част от сайта с вашето лого и фирмена информация.

W3C валидиране

Използвайте услугата на W3C за да проверите валидирането на вашия код, дали отговаря на стандартите. Освен това с него може да проверявате и за  повредени или счупени линкове. За Google няма значение какъв програмен език ще използвате (РНР, ASP, Python и т.н.), важното е той да генерира валиден HTML код.

  • За проверка на HTML и XHTML кода използвайте: http://validator. w3.org/.
  • За CSS  http://jigsaw.w3.org/CSS-validator/.
  • За проверка на линковете: http://validator.w3.org/checklink

В заключение може да твърдим, че въпреки намаляване на значението на мета таговете след последните промени в Google, те все пак влияят значително на класирането на сайт заедно с чистия SEO код на сайта.