Optimizacia na izobrajenia

+ Една картинка е колкото 1000 думи!

Изображенията са много важни, както за външния вид на вашия сайт, така и за допълване на контекста с което статията ви добива цялостен вид. За това на всяка страница от сайта слагайте поне една картинка.

Визията продава и никой не купува нещо без да го види. От друга страна изображенията излизат в резултатите от търсене и привличат вниманието на търсещите. Google предоставят възможност на потребителите си да търсят по изображения,  затова наред с текстовете трябва да се оптимизират и изображенията.

Размерът на изображенията.

Като за начало едно от най-важните изисквания на сайта е да използвате леки изображения. Преди да ги качите на сайта си ги компресирайте с някоя програма, като FileOptimizer. Предварително ги оразмерете да бъдат толкова широки и високи, колкото ще бъдат показани на страницата. Посочвайте точния размер и в html кода иначе може да се размажат и да не изглеждат добре.

Къде да качваме изображенията?

Най-добре е да направите подпапки с имена по най-важните ключови думи. Не е за препоръчване да използвате водни знаци за защита на авторките си права над картинките, защото те водят до много по-малко кликвания. По-добре слагайте малко вашe лого в левия ъгъл на изображението.

Преди да качите изображенията на сайта си сменете имената на файла, да включват основната ключова дума за статията. Нека не бъдат  нищо не значещи букви и цифри като image3229.jpg, а да  са описателни с тирета между думите например, seo-copywriting.jpg ако в статията става въпрос за това. Търсачките получават информация от данните, които вие им предоставите. Аз най-често поставям за име на изображението ключовата дума от заглавието на статията.

Във файла на всяка снимка може да се включва EXIF информация – данни за автора на снимката и GPS координати на локацията, които помaгат за рейтинга ви при локално търсене.

Ако имате с мнoго снимки на сайта си, направете sitemap за изображения. Той помага на Google да ги открие и да ги индексира по-бързо и най-вече в него може да добавите допълнителни ключови думи.

Задължително е всички картинки да имат описателен ALT таг. Наименованието Алт идва от алтернативен текст, който се е показвал при невъзможност за възпроизвеждане на картината. Alt taga  не трябва да надвишава 10 думи. Тук важат същите правила, като за заглавието – да има ключова дума колкото се може по-напред. За описание аз използвам заглавието на статията в която е сложена картинката. Незрящите хора, използват Интернет,  като софтуера им чете алт таговете по същия начин,  както Google.копирайтинг услуги

Може да добавите и атрибутът Title  на снимката, макар че вероятно не се взима в предвид, като параметър в алгоритъма. Той се изобразява, когато с мишката посетителя премине над нея.

Най-важното изображение е логото на сайта ви. За него важат всички горе написани правила, но задължително се прави и линк към началната страница на сайта.

Хората обичат да четат текста под снимките, затова го поставяйте с включени ключови думи. Те са полезни както за посетителите на сайта ви, така и за позиционирането им в тъкачките. Нека това става с HTML5 кодовете <figure> и <figcaption> с които се дава информация за текста под изображенията на ботовете.

Тъй като Gogole не вижда, а чете текст, задължително заобиколете снимката си от всякъде с текст. Търсачката се ориентира за нейното съдържание по този текст. И двете трябва да са свързани смислено иначе Google няма да я класира.