kopirajting seo

Колкото повече страници, толкова по-добре, колкото повече текст в тези страници, толкова повече думи по които да се класираме.

+ Факт: „По-големите сайтове се класират по-добре в Google.“

Органичното търсене (това, което търсят хората в полето за търсене) все още представяла около 64% от трафика в Интернет. От една страна сайтовете с повече страници се класират по-често, а от друга страниците с по-дълъг текст се класират по-високо по дадена ключова дума. Според проучване на SerpIQ, страниците с текст от 1500 до 2500 думи получават 68% от трафика, въпреки това ако искате да се класирате със сигурност по дадена ключова дума препоръчаме да напишете текст с около 3500 до 4000 думи.

 

+ Хората обикновено четат не повече от 28 % от текста.

За да ги задържите трябва да го направите лесен за навигиране и четене. Използвайте различен фон, шрифт и много подредени списъци. Подредете и систематизирайте статията си, така че да бъде четлива и лесно разбираема с един поглед.

За добрата оптимизация е особено важно сайтът ви да има колкото се може повече страници с качествено съдържание. Тогава по-лесно ще можете да го оптимизирате и ще увеличите  шанса да бъдете открити от търсещата машина.

Уникални  текстове

Уеб текста не трябва да има дублирано или копирано от други сайтове съдържание. Google наказва сайта, който е поместил такова съдържание, като го показва на по-ниски позиции, дори в определени случаи напълно го игнорира от резултатите си. Такава опасност грози и сайтове, които публикуват чуждо съдържание,  чрез RSS или от други източници.

Ако например имате Интернет магазин, е добре да не копирате от други сайтове описанието на продуктите, които предлагате. То трябва да се отличава от описанието, публикувано в други сайтове.

Ако все пак ви се налага да поставите копиран от друго място текст, направете страницата No Index.

Ако съдържанието, което ще публикувате, ви е предоставено от външен автор и се съмнявате, че не е уникално, бихте могли да ползвате Advego Plagiatus програмата или онлайн инструмента на Copyscape.com, който предлага и платена услуга за  откриване на дублиращи се текстове в Интернет пространството.

Уникалността  важи и за изображенията, те също трябва да са уникални или поне с лиценз за безплатно ползване. Има много готови уеб ресурси от които да закупите или изтеглите такива изображения.

Добавяйте редовно ново съдържание

Качвайте поне по два пъти седмично нови текстове в определена  секция на сайта си. Заради постоянните актуализации, той изглежда по-авторитетен за търсачката. Това води до по-често обхождане на сайта от ботовете и съответно индексиране на страниците.

Не на последно място, благодарение на новото съдържание може да очаквате и по-чести посещения от потребителите, което е важно за оптимизацията му.

Ако искате да разберете как дапредпазите текста си от кражба прочетете тази статия с 10 начина за предпазване на вашия текст в Интернет. https://postvai.com/copywriting/zashtita-awtorsko-sydyrjanie-bylgarskoto-internet-prostranstwo.html

Текстът във видимото поле на сайта

Най-голяма тежест за търсачките има съдържанието, което е разположено във видимата част на страницата. Това е тази част, която се вижда от потребителите, без да скролват надолу по нея. Тук трябва да са разположени най-важните текстове, изображения или линкове. Стремете се да не прекалявате с рекламите, защото Google стимулира съдържанието, а не рекламите.

Много дизайнери не разполагат текст на индекс страница за да изглежда по-добре. Това е груба грешка, която пречи на SEO оптимизацията. Текстът, който се намира на началната страница има най-голяма тежест и трябва да му обърнете най-голямо внимание. Не забравяйте, че Google не вижда, а чете.

seo tekst

Един оптимизиран SEO текст трябва да включва ключовата дума или фраза по която се оптимизира колкото се може по-напред в първия абзац и след това да се повтори още няколко пъти.

Все пак внимавайте да не бъде означен като спамърски, т.е. да прекалявате с ключови думи, както и да не ги изреждате една след друга. Нека да бъде написан на естествен език, без да чупи текста.

Не правете скрити текстове сливащи се с фона на страницата или с прекалено малки букви за да не получите наказание, заради използване на забранен подход.

Контекст

За Google е важен контекстът, в който се среша дадената ключовата дума. Например, ако оптимизирате по ключова дума – „автомобили“, нейната релевантност се повишава, ако в текста се срешат и други термини от тази сфера като „коли“, „Ауди“, „джип“ и т.н.

Достатъчно текст в страницата

За приемливо се приема съдържанието на 300 – 350 думи на страница, но колкото е по-дълъг текста, толкова по-добре се класира в търсачката. За успешното класиране е препоръчително да имате от 2500 до 4000 символа в текста.Писане на статии

Търсачките класират и по-малко текст, но страници от няколко реда трудно ще бъдат приети за по-значими от тези на конкурентите ви.

Имена на файловете

Файловете от рода на .doc, .xls, .pdf, .ppt и изображенията е добре да имат описателни имена, които съдържат ключови думи, разделени с тирета. Например: optimizacia-na-saitowe.pdf ако става въпрос за оптимизация на сайтове.  Документите излизат сред резултатите в SERP, така както и страниците на сайта, така че при съвпадение на името с думите, по които се търси, файлът ви може да се класира сред първите резултати.

Спинване на текстове

Често при размножаването на текст за артикъл директории се използват спиннати текстове. С други думи се използва един и същ текст, но вътре думите се разменят със синоними или изречения подобни по смисъл. Целта е всяка отделна директория в която се качва да го счита за уникален. Често това се прави с програми наречени спинъри, като SEO_ag или други. Повече за спинърите може да прочетете тук https://postvai.com/copywriting/копирайтинг-размножаване-статии.html

Пингване

След като качим нова статия на сайта си ние я пингваме. Това означава да информираме различни търсещи машини, че на сайта има ново съдържание. Така те ще го индексират много по-бързо.

Напълно достатъчно е да се използва Google Webmaster Tools вместо каквито и да било платени услуги, голяма част от които не дават желания резултат.

Друг алтернативен начин за бързо индексиране е като споделим статията в социалните мрежи, като Google +, така ботът я посещава веднага.

Извличане като Google

В Google Webmaster Tools има една много интересна функция наречена “Извличане като Google”, която показва как точно изглежда страницата ви за Googlebot. С нея можете да установите как търсачката вижда страницата ви в нормални браузъри или в мобилни устройства.   Функцията е особено полезна ако искате да проверите дали някой е хакнал страницата ви и поставил линкове видими само за търсачките.

Има и теория, че качването на страници на това място води до по-бързото им откриване, индексиране и класиране в търсачката. Може да изпращате новите си страници до Google или ако сте обновили съдържанието им  и искате Google да ги индексира отново. Препоръчително да се прави винаги при създаване на нова страница, но без да се прекалява.

Споделяне в букмарк сайтове и социални мрежи

Публикувайте новото си съдържание в социалните мрежи или  bookmarking сайтове от типа на Svejo.net, Elada.info или англоезичните Digg.com и други. Добре е при добавянето да измислите малко по-различен текст от  оригиналния, защото те често се индексират преди вашия сайт и тогава търсачките може да помислят точно оригиналния текст за дубликат.

За да не се получава тази конфузна ситуация, първо информирайте Google чрез инструмента за Извличане във Webmaster tool или чрез Google + и след това качвайте в останалите социални мрежи.

Защитете авторството си

За целта най-добре да използвате тага rel=“Author“ и да свържете статията си с профила ви в Google+. Така Google ще ви приеме за автор и дори и да ви копират, вие пак ще излизате на по-предни позиции. Освен това ако потребителите ви добавят в техните кръгове в Google + ще виждат вашите статии пред останалите.

Все пак ако това не ви е достатъчно прочетете статията „10 начина за защита на Уеб текст от кражба“.

Препоръчани SEO инструменти