Aрхитектура на сайт

В SEO оптимизацията е известно правилото на „плоската фуния“ в което се казва, че колкото по-близо до началната страница са вътрешните страници, толкова по-добре. Ако разгледате внимателно картинка ще видите, че колкото по-навътре във фунията влизат посетителите, толкова по-голям процент от тях отпадат.  seo funia

Затова ги разположете на възможно най-малък брой кликвания от началната страница. За предпочитане е адресът да бъде vashia-sait.com/prodavan-produkt.html, а не vashia-sait.com/kategoria1/podkategoria/prodavan-produkt.html. Колкото по-далеч са от фронтпейджа са страниците, толкова по-малко  PageRank се предава към тях.

Най-важните страници са достъпни от началната страница.

По принцип най-висок  PageRank имат началните страници на сайтовете. Тъй като с линковете се предава ранг на линкваните страници е добре той да се предаде само на най-важните страници в сайта, а не на всички страници по равно. Това е така, защото ако се предава на много страници PR ще се разпръсне по равно, става пренебрежимо малък и се обезсмисля.

Страниците на сайта са подредени в логическа дървовидна структура на сайта.

За това в индекса (фронтпейджа) се поставят линкове към най-важните страници на сайта, а в тях линкове към всички останали вътрешни страници. Така улеснявате търсачката при индексирането и правите всички страница да са достъпни за ботовете. Накрая не забравяйте, че вътрешни връзки трябва да сочат към съответните най-важни страници, за да ги засилят. Може да използвате навигация от типа предишна-следваща страница.  Ето пример за логическа структура на сайт:

сео книга

Поддомейн или директория?

Често се задава въпроса как е по-добре да се подредят страниците при създаване на нова тема – в директория или поддомейн? Разликата е, че ако направим директория от рода postvai.com/copywriting активите на тази директория се трупат върху основния домейн postvai.com, а ако направим поддомейн copywriting.postvai.com – активите си остават на поддомейна.

Втория вариант е удачен за използване, когато имате отделен продукт или услуга за която трябва да се създаде нов мини сайт. Търсачката ще третира тази информация,  като отделен сайт, което може да бъде и предимство в определени случай. Те са подходящи за сайтове с множество администратори, като bezplatni.info и start.bg. В този случай трябва да осигурите отделни входящи линкове от други сайтове.

Ако страниците са тухлите  в стената на вашата къща, то линковете са свързващото звено между тях.

Добре е да поставяте в текста на вътрешните страници на сайта си линкове с различни словосъчетания на ключовата дума към неговата първа страница.

Много важно е, че Google индексира само по един текстов линк от страница. Затова, ако в менюто имате линк към Индекса, търсачката няма да проследи втория в текста към Индекса. За да приеме Google и двата линка  може да използвате следния трик, направете втория линк да сочи към определено място в Индекс страницата, обозначено с котва.

Линкването между страниците трябва да е така построено, че абсолютно всяка страница от сайта трябва да бъде достигната, чрез поне една текстова връзка.

+Един добре построен сайт трябва да е така подреден, че до абсолютно всяка страница трябва да се стига на 3 клика разстояние.

Линковете със стандартен текст са много по-стойностни,  отколкото линковете поставени върху изображение. Затова направете навигацията текстова, а не с бутони, картинки и flash. Използвайте думи, който са свързани с тематиката на страницата и релевантни с темата на сайта, а не от типа „погледни тук“.  Нека за anchor имат най-подходящата ключова дума.

Направете карта на сайта

Задължително трябва да имате карта на сайта (sitemap), това ще помогне на търсачките да се ориентират по-лесно. Най-добре да имате както HTML, така и XML карта на сайта. Втората е предназначена за поставяне във Webmaster Tools. В CMS системите тя се намира на адрес vasia-sait/sitemap.xml. Ако нямате такава може да си генерирате такава безплатно с инструмента на http://www.xml-sitemaps.com/.

След това е добре да поставите линк към картата си на всяка страница от сайта. Най-практично е той да се намира във footer-a.

Препоръчани SEO инструменти

Използвайте котви с ключови думи – маркери към определени места вътре в самата страница. Често се виждат като съдържание, което препраща към важни абзаци от същата страница при дълъг текст. Когато са използвани ключови думи това  дава много добър ефект за катализиране на страницата.

Когато от дадена страница има повече от един линк към друга страница, на рейтинга в Google се отразява само първият. Използването на котви към определени места от същата страница решава този въпрос и така Google ще приеме и двата линка.

Не прекалявайте с броя линкове поставени в една  страница, защото може да не ги индексират. Според Мат Кътс  от Google не се препоръчва да надвишават 100 линка в страница.

+ Има едно SEO правило, че на 200 думи текст се полага един линк.

Така, че е най-добре да слагате линкове според броя на думите в текста ви. Освен това, колкото по-малко са те,  толкова повече Page Rank предават на линкваната страница, защото той се разпределя между тях.

Как да определим силата на линковете?

Силата на линковете се определя и от разположението им в сайта. Най-важните неща трябва да са във видимата област на екрана. Потребителите разглеждат сайтове по така наречената F – форма,  следователно най-важното място е в горната лява част на страницата и там се намират най-силните линкове. Колкото по-високо на страницата се намира една връзка, толкова по-голяма тежест има тя.

За повтарящите се (sitewide) линковете към друг сайт поставени в долната част на сайта се  препоръчва да бъдат NoFollow. Старайте се линковете в менюто да бъдат поставени върху ключови думи. Като пример може да посочим, че на повечето сайтове има в менюто линк „Начало“ сочещ към индекс страницата, но вие не оптимизирате по думата „Начало“, нали?  – Това няма никакъв смисъл, добре е там да бъде сложена някоя основна ключова дума.

 

 

 

 

 

 

Днес вече е утвърдена практика във всяка статия да се поставят връзки към подобни публикации на сайта. За целта във WordPress има редица плъгини, като Yet Another Related Posts Plugin и лесно може да нагласите дизайна и настройките на подобните публикации според вашите желания.  Това ще помогне на вътрешния линк билдинг и същевременно ще намали степента на отпадане на потребителите, защото те ще продължават да намират още информация по търсената от тях  тема.