домейнКакво е домейн?

Домейн е уникалния адрес на вашия сайт в Интернет. Това е името с което ще бъдете известни онлайн и чрез което хората ще ви намират. За изграждането на основен сайт е най-добре да си закупите за около 20 лева на година  собствен домейн, вместо да използвате безплатните алтернативи за поддомейн от типа vasheto-ime.wordpress.com.  Втория тип е по-подходящ за изграждане на сателитни сайтове. Това е необходимо не само за да изглежда по-авторитетно, но и защото ще инвестирате много средства и време за оптимизацията на сайта. Редно е да го притежавате вие, а не някой друг.

Домейн с ключова дума или бранд?

Има две теории по въпроса за избора на име за сайт:

  • Според маркетинг специалистите домейна трябва да е име на бранд (марка на фирма),  например lukoil.bg,
  • а според SEO специалистите е най-добре да съдържа основната ключовата дума, например velosipedi.com или основния продаван продукт vashia-produkt.com. Така той има по-голям шанс да излезе на челните места по това търсене и да получите повече клиенти.

Домейн на кирилица или на латиница?

Това е продължение на горния въпрос и в двата случая си има плюсове и минуси. Домейните на кирилица  са част от IDN  – Internationalized Domain Names и всяка буква се конвертира в поредица от символи, започващи с „xn-„. Например, „матраци.com” се възпроизвежда като xn-8nfa6etb7bxa8c.com. Тези домейни се класират много добре в Google.BG, но не могат да се търсят от чужденци и второ не изглеждат достатъчно авторитетно, поради което се  използват предимно за сателитни сайтове.

Все пак големите компании също ги закупуват и ги пренасочват с 301 редирект към основния си домейн. Ако мислите да се заемете сериозно с оптимизацията на вашия сайт се препоръчва да си закупите и трите варианта, домейн с име на бранд, с ключова дума и домейн на кирилица. След като изберете кой ще е основния сайт,  да използвате останалите за сателитни сайтове или да ги пренасочите с редирект 301 към основния.

Каква да бъде дължината на домейна?

Естествено, колкото по-кратко е името, толкова по-добре. За предпочитане е една дума, но често се налага да създаваме домейни от повече думи. Тогава за предпочитане е да изпишете думите слято, защото така правят сериозните компании.

Все пак ако искате да ги разграничите използвайте тире, но нека да не е повече от едно. Някой сайтове се опитват да манипулират търсачката, като поставят по 5-6 ключови думи разграничени с тирета, което е черна практика.

При равни условия изберете този вариант, който ще се запомня по-лесно от потребителя. За целта може да използвате и съкращения. Постарайте се да може да се изписва лесно в браузъра и да не се бърка от посетителите.  Вземете за пример случилото се с популярния, социален сайт Flickr.com, който е създаден през 2005 г. и само 4 години по-късно се е наложило компанията  да придобие за голяма сума пари Flicker.com, за да се пренасочват посетителите, които неправилно изписват техния домейн.

Все пак ако използвате и някой от другите домейни,  посочете в Google Webmaster Tools за коя страна е предназначен сайтът ви. Не използвайте домейни с разширения на друга страна, ако не мислите да ги използвате там, защото така при търсене от България търсачката ще ги сложи на по-долни позиции.

В последно време става все по-трудно да намерите свободен домейн и затова в Интернет предстои пускане на нови домейни по различни категории, някои от които може да се използват безплатно известно време. Може да видите всички нови домейни с датите на предстоящото им пускане на http://www.101domain.com/new_gtld_extensions.htm.

Проучете историята на домейна

Не винаги новите домейни са чисто нови, а се оказват използвани и изоставени от някой друг. Няма да е добре ако е използван за нелегално съдържание или порно например, затова проверете в http://www.domaintools.com какви промени са правени в миналото и се запознаете с неговите стари версии в http://archive.org.

Възрастта на сайта е фактор, който оказва силно влияние на класирането. По-старият сайт е по-авторитетен за търсачките! За това ако имате възможност да се възползвате от това,  действайте. Ако имате стар сайт може да го пренасочите към новия с 301 redirect (moved permanently) за да използвате възрастта му, а не с meta refresh или 302 redirect за временно пренасочване.

При пренасочване трябва да се избягва да се прави повече от един скок, например пренасочвате към страница, която пренасочва към друга и т.н.  При преместване на сайт задължително уведомете Google чрез Webmaster tools. Важно е да пренасочвайте всяка страница поотделно с 301 от стария към новия сайт, а не всички към индекс страницата на новия, защото така всяка нова страница ще получи рейтинг, колкото на старата. Посетителите също ще попаднат в страница с актуално съдържание.

В хостинг компаниите се предлага услуга наречена „паркирани домейни“, при която съдържанието на сайта може да се възпроизвежда едновременно в няколко домейна.  Не е за препоръчване да се използва, защото Gogole ще счете съдържанието за дублирано, не уникално и ще намали класирането му.

Срокът  на закупуване на домейна също влияе на алгоритъма. Колкото по-дълъг е той, толкова по-добре за класирането. Ако имате възможност регистрирайте го за десетина години за да покажете на търсачката, че няма да изчезне скоро.

+Избора на домейн име е все едно да встъпите в брак! Вие ще ползвате това име с години, затова избирайте правилно

 

Инфографика – 8 стъпки за избор на домейн име!

За да проверите за свободно домейн име може да влезете в която и да е българска хостинг компания и да използвате предлаганите инструменти за проверка на свободно име или да следвате следните 8 стъпки за избор на супер домейн:
избор на домейн


 

 В заключение можем да кажем, че избора на правилен домейн е фактор в алгоритъма за класиране на Google.BG, които значително влияе на целия живот  на сайта.