seo-priatelski-url-adres

УРЛ адресите трябва да съдържат ключовата дума така, както потребителите биха я написали в търсещата машина  – изписани на същия език и със същата азбука. За търсачките смисъл имат адреси като cvetia.com/buket-ot-rozi.html“, а адреси от сорта на magazin.com/produkt534.html не помагат за рейтинга ви.

Ако клиентите ви са от България, УРЛ адресите трябва да са с български букви. В случай че URL адресите са написани на латиница, трябва да са спазени правилата за транслитерация. От друга страна, колкото по-кратък е УРЛ толкова повече се оценява от търсачката и потребители, а тези написани на кирилица стават по-дълги. Това е така, защото браузъра преобразува кирилицата в разбираеми за ботовете знаци, така броя на символите след наклонената черта на основния домейн се увеличава около 5 пъти.

+ Колкото по-дълъг вашият URL адрес, толкова по-малка тежест за търсачката получава всяка от думите в него, затова се старайте да са възможно най-къси.

  • УРЛ на страницата може да бъде и от една-единствена дума, но оптималната дължина на адреса е от три до пет думи. Точно какви и колко да бъдат те преценете с оглед на това по кои думи или словосъчетания оптимизирате страницата.
  • В резултатите си Google визуализира с цялата им дължина URL адреси до 35 символа.
  • За да се покажат изцяло в адресната лента на браузъра, препоръчително е URL адресите на вашите страници да не превишават 115 символа.
  • Максималната дължина на УРЛ, която допуска Интернет Експлорер е около 2000 знака, а Firefox допуска до 65 000, но въпреки това при създаването на URL трябва да имате в предвид бъдещата му оптимизация.
  • Социалните мрежи, като Twitter допускат публикуване на УРЛ адреси до 140 символа, затова не е добре да преминавате това число. С други думи ако УРЛ адреса е на български език не може да е повече от две – три думи.

В УРЛ адресите няма интервали, за тази цел служат средни тирета. Те служат като разделители, а долните черти ги сливат.  Затова ако оптимизирате по дадена фраза разделете думите с такива тирета.

Използвайте само малки букви в името на адреса, тъй като Google e чувствителен към малки и големи букви и може да възприеме страниците ви като дублирано съдържание.

Друг въпрос от теорията на SEO e със или без WWW да бъдат изписани УРЛ адресите. Вашите страници трябва да бъдат достъпни само от единия начин. В противен случай SEO тежестта може да се раздели на две, което не е добре за крайното класиране.

Ако е налице това и при вашия сайт направете редирект 301 от едната към другата версия или укажете канонична версия чрез Google Webmaster Tools.  Подобно е положението и със или без  чертата  „/“ накрая. Тя показва, че това е директория и също трябва да укажете само единия начин.

Също така началната страница на сайта трябва да се зарежда само по един начин – със или без index.html накрая. Препоръчваме ви да не използвате index.html, а да го премахнете чрез .htaccess. Ако все пак оставите и двете възможности, използвайте rel=“canonical“, за да укажете коя е каноничната версия на страницата за да не се счита за дублирано съдържание. По този начин, въпреки че и двете страници ще се зареждат, Google ще приема едната за основна и рейтинг активите на страницата няма да се разпределят между няколкото й версии.

Разширението .html или .php на края на УРЛ адреса няма никакво значение за Google, така че спокойно може да го махнете ако правите нов сайт.