Копирайтинг за социалните мрежи

копирайтинг социални мрежиПод понятието „копирайтинг“ в България по-голяма част от хората разбират писане на рекламни статии за Уеб или създаване на текстове за популяризация на сайтове.  SEO копирайтинга може да се определи като писане на текстове за ботовете на търсачките, чрез  включване на ключови думи по които да ги индексират и намират. Още по-интересна разновидност на писането за Уеб е копирайтигна за социалните мрежи.

 Копирйтинг за Facebook

Постовете трябва да бъдат позитивни и шеговити. Предоставяйте информация, която вдъхновява приятелите ви и ги кара да кликнат на задължително поставения линк.

Поставянето на ангажиращо изображение е задължителен елемент с цел привличане на вниманието. Използвайте снимки, които са видими за смартфони, защото по-голямата част от хората влизат във Фейсбук именно от такива устройства.

Може би най-важния момент е да се ангажирате с постовете и да отговаряте лично на всеки коментар под тях.

Копирайтинг за Tweeter

Тук специфичното е, че трябва да умеете да се изразявате само за 140 знака. В рамките на това малко съобщение трябва да поставите кратко и ясно послание за действие. Един копирайтинг трик е употребата на въпроси или схеми със задължително посочване на ангажираща връзка и след това им отговаряйте.

В никакъв случай не употребявайте граматически съкращения, но е добре  да използвате съкратен линк. Редовно ритуитвайте релевантно съдържание.

 Копиайтинг за Pinterest

Изображенията също са Уеб съдържание и една картинка може да каже това, което не сте успели да кажете със 100 думи.  Тук не картинката допълва текста, а обратното.  Тя трябва да привлече потребителите и да ги изпрати на вашия сайт.

Интересно изследване е, че изображенията с преобладаващ червен и тъмно зелен, оранжев и розов цвят събират 3 пъти повече пинвания. Тези с 50 % наситеност са по-посещавани от тези на 100 % и доста повече от черно-белите.

Фона на картинката следва да бъде по-малко от 40 процента от общата и големина, иначе пинванията намалят на половина.  Вертикално ориентираните изображения са 1,5 пъти по посещавани от хоризонталните.

  Копирайтинг за Google Plus

Постовете в Google + безспорно имат положителна корелация на класирането на вашия сайт в тяхната търсачка. Поради тази причина използването на социалната мрежа е абсолютно задължително за всеки собственик на сайт, бих казал за всяка страница от него.

Удряйте наред по един +1 на всички срещнати марки и хора с акаунт в тази социална мрежа. Така те ще се ангажират също с вашия пост.

Спокойно може да използвате всички видове изображения, тук излизат най-добре дори анимирани гифове са разрешени.

Определено потребителите на Google + не са много активни, затова ако случайно получите коментар задължително му отговорете и споделете.

Копирайтинг в Youtube

При видео съдържанието също има копирайтинг и то за най-важното – заглавието. Задължително трябва да грабва вниманието от една страна, а от друга трябва да съдържа ключова дума и да съответства на съдържанието на видеоклипа.

Вкарайте същите ключови думи и в описанието на видеото с поставен линк към вашия сайт. Не подценявайте поставянето на тагове по които да го намират потребителите по-лесно.

Копирайтинг за блог

Ето тук вече спокойно може да прочетете книгата „Копирайтинг за Уеб“ и в  пълна степен да приложите всичко научено от нея. Блога си е вид сайт, а за него важат всички правила на доброто Уеб съдържание. По важните елементи от него са:

  • Заглавието на публикацията, което трябва да привлече вниманието им, но да не е по дълго от 140 символа, заради бъдещото му публикуване в социалните мрежи;
  • Изображенията са дрехите на блога, вижте всичко написано за Pinterest;
  • Основното съдържание на вашата статия следва да бъде около 600-700 думи, да е ангажиращо и най-вече полезно;
  • Линковете и връзките са ядката на интерактивността, те трябва да сочат към релевантни страници.
  • Социалните бутони трябва да предоставят възможност за лесно споделяне на блога ви;
  • Мета таговете все още не са за подценяване и следва да акуратно да се попълват.