Копирайтинг инструменти за размножаване на статии

копирайтинг инструменти

Спинър и синонимайзер – любимите инструменти на копирайтърите?

При SEO оптимизацията на сайтове често се налага размножаването на даден текст с цел качването му  в сателитни блогове или директории за статии и получаване на линкове от тях.  За това може да се използват рерайтинг  услуги или готови инструменти за размножаване на статии. 

+ Инструмента прави майстора!
Прочетете как се работи с тях в SEO книга за БГ сайтове.

От нашия екип сме тествали стотици копирайтинг инструменти, но по същество те биват два основни вида,  спинъри и  синонимизатори.

Спинър инструменти за размножаване на статии

Спинърите са инструменти за пренаписване на статии така, че текста да запази смисъла си, а търсачките да го смятат за уникален.  За целта текста се въвежда с помощта на синоними в тъй наречения спин формат, например:  {синоним 1 |синоним 2 |синоним 3} текст, който не се променя {дума 1 |дума 2 |дума 3} и още не променящ се текст.

По този начин от една статия може да получите още 10, 20 или дори 100 статии.  Уви, използването на софтуер още куца. Ако държите на трафика и качеството определено ще трябва да си напишете текста сами, защото няма компютър по-умен от човека.

Синонимайзер – уникализатор на текст

Синонимизторите  – това са скриптове или инструменти, които заменят думи или фрази от текста с техни синоними с цел предаване на уникалност за търсачките. Тези програми обикновено използват речници с така наречените Shingle  – набор от синоними,  разположени на един ред в текста и “n”на брой пермутации за да ги уникализират. Често се използват при рарайтинг или когато копирайтърът създава уникален контент в Интернет. За автоматично синонимизиране се използват два типа замяна: без морфологическа  и морфологическа от речник.

  1. Без морфологичната замяна е когато се подменят стрингове и разместват абзаци от текста.
  2. Морфологичната замяна сменя думите с техните синоними съответстващо на тяхната форма или определени словосъчетания.

В мрежата има много синонимаизери, но повечето от тях са платени и работят с английски или руски език. Трудно ще намерите синонимайзер с български синонимен речник. В тази статия сме постарали да ви предоставим всичко, което работи на български език:

  • Microsoft Word – първия инструмент на копирайтъра.  Не знам дали знаете, но този инструмент освен, че има възможност за проверка на грешките и показване броя на символите в документа, има и свръх богат синонимен речник! За целта трябва да сте инсталирали Microsoft Office Proofing Tools 2013 – български   и когато искате да подмените някоя дума, натискате с дясно копче върху нея и от Synonyms се показват синонимите. Това е малко бавно и за да го автоматизираме сме ви приготвели един документ с макрос, който може да изтеглите напълно безплатно от тук. Отваряте го и пействате текста в него.  От  горното меню View и Macros натискате Run и ще видите как целия ви текст се преобразува в спин формат с добавени по 3 синонима на дума. Сега следва просто да го сложите в някой спинър, като този на Postvai.COM и ще получите огромно количество напълно уникални текстове.
  • Вторият инструмент за уникализиране и размножаване на текстове, който може да използвате е любимият ни Български SEO инструмент . След като влезете в акаунта си ще видите, че има спинър и синонимен речник. Започва се с втория, като просто нагласяте по колко синонима да вади на дума и след натискане на бутона той излиза в спин формат. Копирате полученото и го слагате в спинъра,  нагласяте му колко копия да генерира и готово. Може да направи до 30 статии, но помнете, колкото по-малко, толкова по-уникални.

Копирайтинг програми за уникализиране на текст

Обикновено аз препоръчвам на читателите си да използват десктоп приложение за размножаване на статии. Най-добрият в света е The best spinner,  но за съжаление е платен и затова ще ви предоставя връзка към един руски безплатен инструмент за инсталиране – Generating the web.

Друго портативно приложение  за създаване на уникални статии, което ще ви препоръчам е Seo Anchor Generator. С него може да си размножите статии по определен от вас процент на уникалност. Много е лесна за писане в спин формат. Поради това, че ако работите с фонетика не можете да  въвеждате скобите и чертичката. С програмата просто натискате бутона за въвеждане на скобите и въвеждате следващата дума.

След като въведете текста натиснете най-долната отметка в меню „Опции“ за ограничаване на количеството варианти и най-горната за случайни варианти, просто натискате горния зелен бутон Генерирай.

След генерирането за да получите текстове с 90 % уникалност, натиснете горе бутон „Удаление похожих“ и там изберете на двете отметки стойности 10. При това положение втората отметка казва, че трябва да има процент на сходство не повече от 10 %.   Е, остават по-малко бройки текстове, но това е необходимо за да получите уникален текст. Накрая натиснете бутон „Сохранит“ за да запишете статиите на вашия компютър.

Тази програма има и онлайн версия http://seogenerator.ru/tools/synonym/

Онлайн инструменти за копирайтинг

Ето още нещо лесно и не изискващо регистрация, което много обичам, защото може да използвате веднага –Artikle spinner   Това е редакторът за въвеждане на текст в Spin формат. Ако ви е по удобно да въвеждате с квадратни скоби може лесно да преобразувате целия текст от [ | ] в { | } и обратно. Освен ръчното въвеждане, ако натиснете бутона горе в дясно ще ви се отвори редактор за автоматично спинване с предложени синоними, но само за английски текстове. С дясно копче на мишката може да се преминава към следващия синоним.

Друга безплатна пренаписвачка, любима на маркетолози и писатели е Content professor.  Тя е лесна за използвани и способна да премахва неподходящи синоними особено за английски текстове, но за радост има многоезичен речник.

И накрая вижте един малък списък с онлайн спинъри и синонимизтори:

  1. http://www.spinnerchief.com/?id=imi82
  2. http://bestfreespinner.com/index.php
  3. http://synonyma.ru/tools/synonymize/
  4. http://usyn.ru/download.html
  5. http://articlespinner.eu/
  6. SpinBot – уеб базиран автоматичен пренаписвач на статии за поставяне в Bloger или WordPress сайтове.