Кроспостинг – автоматично публикуване в социалните мрежи

кроспостинг

 

Концепцията Crossposting, като термин идва от Английски език и значи кръстосано публикуване в социалните мрежи. Тази тема не е избрана случайно, защото социалните мрежи се използват широко  от собствениците или оптимизаторите на сайтове за подобряване класирането.

От една страна те предоставят безплатни линкове и огромно увеличение на трафика, а от друга безплатна реклама на предлаганата стока или услуга пред избрана аудитория.

Видове Crossposting в социалните мрежи

Ръчен постинг в няколко социални мрежи едновременно. Това е вариант за разпространение на вашето съобщение в различни източници, чрез използване на бутони или обвързване на акаунтите в няколко социални мрежи. Този метод отнема малко повече време, но според мен е най-продуктивен.

Например: Twitter позволява да публикувате съобщението си успоредно с него и в други социални мрежи, ако накрая поставите символите #fb за Фейсбук или #vk за Вконтакте и т.н.

Linkedin позволява да добавите в Twitter, като под съобщението поставите отметка в квадратчето Twitter.

Руската социална мрежа  LiveJournale позволява да се обвърже с Фейсбук, Вконтакте и Twitter, а от друга страна тя е лесно податлива за обвързване с някой приложения. Системите WordPress и Blogger дори самостоятелно  ви питат да добавят новите  постове в Google +.

 Полуавтоматичния постинг е вариант,  който става по подобие на ръчното качване, но по-бързо от обикновено с автоматизирано попълване на уеб формите. За целта се използват някой добавки като InFormEnter и Fireform за Mozzila или разширението FormBox за Google Chrome. Много ще си улесните работа като ги подпомогнете с нашия инструмент Мултилинк.  Освен това може да изполате българския инструмент за полуавтоматично качване в 11 социални мрежи – Социалсубмитер.

Не се притеснявайте за всички споменати инструменти и да губите време да ги търсите в Интернет. В края на SEO книгата ще намерите Индекс със цитираните ресурси и SEO софтуер, който с кратко описание са класифицирани и поставени с линк към тях за да може да ги свалите или използвате.

Автоматичен постинг в социалните мрежи е вторият вид кроспостинг. Това се постига, когато текстът се копира от RSS емисии на редовни интервали от време и се публикува без вашата намеса в социалните мрежи. Може да го направите, чрез употреба на специални онлайн услуги или специално написани скриптове.  За тази цел се използват онлайн услугите на IFTTT.сом. Страхотен инструмент, който може да свърже акаунтите ви във всички по-големи социални мрежи и ви позволява да изпълнявате създадени от вас действия и рецепти. Например, може да свържете  която и да е  RSS връзка с  Facebook page и когато се появи нова статия там да бъде постната автоматично в Facebook, Тwitter и всичко,  което се сетите. Дори може да ви изпраща имейл или SMS след случване на избрано от вас действие.

Обвързване на сайта със социалните мрежи чрез RSS за автоматично публикуване в тях. (Вариант)

Все пак ако сайта е ваш не е необходимо изобщо да се занимавате с всяко едно публикуване по отделно. Вие може да го направите да си работи сам и всяко ново съдържание качено в него,  автоматично да се появява във вашите социални профили. За целта може да използвате плъгините Publicize или SNAP за WordPress, но ако ви се види сложно има и други варианти.
Знаете, че всеки сайт има RSS линк от рода на moia-sait.com/feed – може да го вземете и да го сложите в следните три сайта Time2post, dlvrt.it, Pistonposter така постовете ви автоматично ще се публикуват в над 14 социални мрежи напълно сами. Безплатните планове на тези сайтове позволяват на първия да публикува в Twitter, Facebook, Вконтакте и Linkedin. На втория до 3 мрежи по избор, а на третия до 7 социални мрежи и блогове.

Може да видите долу вариант на RSS схема:
rss shema

Buffer app е много хубав инструмент, но за съжаление RSS канала му е само в платения вариант и за това може да го използвате безплатно само когато искате да споделите на момента ръчно даден линк едновременно във Facebook, Тwitter, Google + и Linkedin. Лично аз го използвам често, защото много лесно и удобно публикува чрез своята добавка за браузъри. С едно натискане на копчето при посещение на дадена страница я добавяте в акаунтите си.

Третия инструмент, който задължително трябва да посетите за автоматизиране на постинга в социалните мрежи е https://klout.com/#/settings/networks

Кроспостинг във Фейсбук

Използвайте някой фийд инструемт или Ifttt за да обвържете страниците си със сайта или една с друга.

Кроспостиинг за Twitter

Крос постинг за обвързване на Google +  с другите социални мрежи.

Google Plus e малко трудна за обвързване, но за сметка на това може да инсталирате “Extended Share for Google Plus”  и тя ще добави под поста ви бутони за другите социални мрежи.  Друг вариант е да използвате добавките https://friendsplus.me/ .

Много лесно може да обвържете вашия акаунт в Google + с Twitter,  като използвате http://manageflitter.com/. Свързването и с Facebook става след като разберете тайния си имейл адрес в Facebook. Може да го намерите като отидете на mobile upload page. Необходимо е да го добавите в кръга с хората с които споделяте постовете си. Недостатък на този метод е, че не публикува снимките.

Най-добрият начин е чрез взимане на Google+ RSS емисия.  Ето още едно приложение за взимане на RSS от Google Plus http://gplusrss.com/ В крайна сметка има много варианти и намирането на RSS feed си е индивидуално решение, но можете да съберете дори няколко RSS фийда в един RSS URL чрез www.rssmix.com.

Крос постинг за Pinterest

Може да настроите акаунта си в Pinterest за кроспостинг, като кликнете върху „Настройки“ в горния десен ъгъл на акаунта. Преместете плъзгачите, за да активирате Facebook и Twitter и после споделяйте от добавените социални бутони.

Pinterest може да бъде свързан с другите социални мрежи чрез https://dlvr.it/, но за съжаление е платен за тази социална мрежа.  Този инструмент предоставя свързване на RSS със социалните мрежи. Вашия фийд се намира на адрес http://pinterest.com/vashetoime/feed.rss Просто го напишете във формат и изберете социалните мрежи. Освен това може да се вземе и друго RSS например от Google plus или сайта ви.

Плъгин за WordPress.

Както винаги за тази CMS се намира всичко и съответно има голямо разнообразиe за  кроспостинг. Предлагат се различни плъгини, които автоматично качват линк към ново появилите се статии от вашия сайт в  социалните мрежи. Бих ви препоръчал безплатната версия на NextScripts: Social Networks Auto-Poster (SNAP).

Още инструменти за кроспостинг и автоматично публикуване в социалните мрежи:

Една от най-изпилваните услуги за автоматично публикуване в акаунтите ви в социалните мрежи е https://hootsuite.com/  Тук можете с едно натискане на бутона да публикувате в Google Plus,  Facebook,  Twiter,  VKontakte,  Linkedin, Reedit,  StumbleUpon , Flickr, Instagram ,  Tumblr, WordPress.org  и Blogger.

Ето едно много лесно за употреба немско приложение за мобилни телефони с Андроид http://www.polarbearapp.com/, което предоставя възможност за автоматично публикуване Google +,  Facebook,  Twiter,  Linkedin, Tumblr  и  Blogger.

Масово, безплатно споделяне в социалните мрежи и буукмаркинг сайтове предлага https://onlywire.com/ за Google Plus, Facebook,  Twiter, Linkedin и дори Pinterest, но за жалост е платена услуга за съжаление иначе щяха да бъдат най-добрите.

Няколко инструмента за автоматично публикуване в Руските социални мрежи

https://time2post.ru/ доказано работи за Facebook, Twiter,  Linkedin и VKontakte

Този безплатен инструмент  http://thepo.st/settings/filters свързва Facebook с Vkontakte, което е трудна работа.

Много прост и функционален онлайн инструмент ако искате да публикувате в над 200 руски мрежи е http://www.bposter.net/  или също така поствай бързо в http://www.postquickly.com/  за полуавтоматично качване.

Любимият ми инструмент в тази област е http://www.pistonposter.com/plans,  който е руският Bufer и безплатно свързва  до 7 акаунта от  Facebook, Twiter, VKontakte, Linkedin, однокласники, Лайв журнал, WordPress.org и Blogger. Предоставя като ръчно попълване на съобщението за изпращане, така и задаване на време или получаване от RSS.

Сравнение на възможностите за автоматично публикуване

кроспостинг в социалните мрежи

От представената табличка с възможностите за безплатно публикуване се вижда, че комбинация от 2 инструмента по ваш избор може да обхванете най-използваните социални мрежи. Например аз лично използвам Buffer за публикуване в Google +, Facebook, Twitter и Linkedin, като след това го допълвам с останалите 7 социални мрежи от Pistonposter. Добра комбинация е също Klout, допълнена с руските социални мрежи на Pistonposter.

Препоръчани SEO инструменти

 

Как да не попадне постингът ви под филтрите на търсещите машини?

Ако едновременно публикувате в няколко Уеб ресурса, то търсещите машини могат да индексират първо качения в социалните мрежи второстепенен ресурс. Тогава вашия сайт може да бъде понижен като копиращ, поради което за да избегнете това е необходимо да настроите Social Networks Auto-Poster (SNAP) да публикува след престой на статията поне 2-3 дни. Освен това може да поставяте в края на статията връзка към първоизточник <a href=» %URL%»>Източник</a> Така търсачките ще ви признаят текста за уникален.

Кроспостингът в социалните мрежи е завладяващ, защото хората обичат лесните работи. Ние обичаме всичко автоматично дори и да знаем, че то предоставя количество за сметка на качеството. Въпреки този си недостатък кроспостингът работи защото предоставя безплатни връзки и таргетиран трафик към сайтовете ни.