Ръководство за писане на уеб съдържание от Не-специалисти!

Писането е достатъчно трудна работа, когато трябва да се напише блог пост от  500 думи. А сега си представете, че трябва да пишете още по-задълбочени статии с повече от 5000 думи?

Това се нарича „съдържание – небостъргач“.  Доказано е, че страниците с такова съдържание доминират в резултатите от търсене и привличат повече връзки, поради което писането на дълги текстове е абсолютна необходимост за класиране в съвременния Интернет.

С прочитането на тази статия ще разберете как да намерите най-подходящите ключови думи за създаването на такова голямо съдържание и как да го структурирате сами по правилния начин. По-долу ще видите няколко извода от SEO анализ на редица изследвания в областта на Уеб съдържанието проведени от най-големите специалисти в областта.

 1. По-дългото съдържание се класира по-добре в резултатите от търсене!

Безспорен факт е, че по-големите текстове се класират на по-горни позиции в SERPа (страницата с резултати от търсене на търсачките). Това е доказано от множество изследвания в продължение на последните няколко години.

Например, изследванията на serpIQ  установиха, че най-добрите резултати се получават с текстове над 2 000 думи.

Писане на статии

Най-новото проучване на Backlinko също показва подобни резултати: по-дългото  съдържание е на по-предни позиции в Google.

класиране в SERP

Освен това страниците с по-дълъг текст получават повече линкове от релевантни сайтове,  според изследванията на HubSpot.

ueb съдържание

Въпреки горните резултати има и изследвания като тези на Ahrefs, които твърдят, че най-добрите вече класирани страници са с под 800 думи, но за сметка на това обхващат всички аспекти на темата и са изпълнени с графики, видео и картинки.

съдържание за Уеб

Накрая може да проверите това и сами. За почти всяка търсена конкурента  дума в Google.BG, вие ще откриете, че на първите места почти винаги е статия с много голямо съдържание.

Както се вижда има ясна връзка между позицията на класиране и дължината на текста, затова ви съветваме да се постараете да обхванете темата в пълен размер,  без значение колко думи ще ви отнеме това. Важно е да е статията да е изчерпателна и полезна за аудиторията, както и да има графики, видео и картинки.

 1. По-дългото съдържание получава повече итерации!

Това не е изненадващо!  Според данните, събрани от BuzzSumo, колкото по-дълго е вашето съдържание, толкова по-голям шанс има да получи над 100 харесвания или споделяния в социалните мрежи.

споделяне в социални мрежи

Що се отнася до факторите влияещи на класирането, ние вече знаем , че това са качеството на съдържанието и броя на линковете сочещи към страницата. В последно време обаче, Google  започна да различава вида на заявката за търсене. Търсачката  разбира дали търсите тема или въпрос.

Например, една заявка за търсене като „Възраст на Бойко Борисов“ е въпрос и наистина не изисква продължителен резултат. Следователно, за такива запитвания, Google показва  отговорът директно:

бойко борисов

Докато заявка за търсене като „съвети за дресура“ от друга страна, изисква по-дълъг отговор и се смятат за „тема“. Според данните събрани от MarketMuse, по-задълбоченото съдържание се счита за „по-отговарящо на търсенето“ и по този начин се нарежда на по-висока позиция по дадената тема.

 1. По-дългото съдържание води до по-лесно преобразуване.

Това е нещо за което маркетолозите не говорят много, но от опит може да твърдим, че е много по-лесно да преобразувате (да водите читателя към някакво действие, например да закупи даден продукт) при по-дълго съдържание.

Как да създадете голямо съдържание, което се класира на първите места в Google?

Вече сте убедени, че вашия сайт се нуждае от по-голямо и по-добро съдържание. Проблемът сега е написването на това съдържание. Дори ако сте опитен писател, създаването на такова съдържание може да бъде изключително предизвикателство. Размерът на усилията необходими за изследване на темата и описването и може да откаже всеки.
Има, обаче, един начин за създаване на успешно съдържание за Уеб, дори ако не сте писател.

Стъпка 1. Започнете с подбор на най-подходящите ключови думи за вашата тема.

Преди да започнете да пишете същинския текст, трябва правилно да определите основните ключови думи или фрази по които искате да се класира той.

Голямото съдържание означава голяма инвестиция. Това е така, както по отношение на време и пари, така и от гледна точка на трафика или потенциалните клиенти.

Поради тази причина ние препоръчваме, да изберете ключови думи с хубав баланс между конкурентоспособност и обем на търсене водещ до потенциален трафик.

Как да намерим колко човека търсят дадената дума?

-1A. Потенциалния обем на търсене на дадената ключова дума може да намерите с инструменти като Ahrefs или AdWords planner .
Според AdvancedWebRanking.com посещенията в проценти от обема на търсене на дадената дума се разпределят в следната графика:
posetiteli spored klasiraneto

Това означава, че ако нашата статия се класира на първо място по дадената ключова дума ще получи 30% от всички търсения в Интернет за нея.
Например ако инструмента ми е показвал 1000 търсения месечно, а аз се класирам на първо място ще получа по 300 посетители на месец.  След това ако имам процент  на реализация 3 % от посетителите и всеки клиент ми дава по 100 лева. Това означава, че аз ще получа  900 лева при 300 посетители.  Естествено, тези данни са приблизителни, но може да се предположи, че ако се изхарчат около 500 лева за постигането на тази цел, в последствие ще бъдем на печалба.

Как да разберем дали ще се класираме по дадената ключова дума?

– 1Б. Ние трябва да проверим големината на конкуренцията за да разберем дали ще се класираме по желаната дума. Ще откриете, че е по-лесно да се класирате за някои ключови думи, отколкото за други, просто защото съдържанието на конкуренцията не е достатъчно добро или домейна не е достатъчно силен.

Започнете, като обективно анализирате първите 10 резултати за вашите целеви ключови думи. Проверете дали конкурентните сайтове имат достатъчно текст и добре форматирано съдържание?  Дали имат изобилие от снимки?  Дали съдържанието се споделя и дали текста е  SEO-оптимизиран. След това ви остава просто да го направите по-добре от тях.

Естествено, на никой не му трябва да се класира по думи, които няма да продават. Затова избирайте думи, които ще ви вършат работа. Предайте им завършеност с използването на фрази включващи думите от рода на: достъпно, евтино, най-добро и т.н. Например,  най-добрия уеб хостинг. Друг вариант е да използвате информиращите ключови думи с въпрос, като:  как, какво или защо. Например: „Как да оптимизирам сайта си?“  или „Защо ми е необходим уеб сайт? Те са подходящи когато вече сте създали тъй наречената маркетингова фуния на сайта си – обвързани страници, които са разположени така, че да водят посетителите към целевата продаваща страница на сайта.

Стъпка2: Подберете  най-доброто съдържание за вашата статия

След като имате вече ключова дума, ще трябва да изберете правилния формат за нейното поставяне. Например, фразата  „писане на рекламен текст“ може да се предостави в няколко различни формата:

 • Изброяване: „7 доказани метода за писане на рекламен текст“
 • Инфографика: „Визуално ръководство за писане на рекламен текст „
 • Заглавие с въпрос: „Как лесно да пишете рекламен текст?“

Всички те дори биха могли да имат едно и също съдържание, но начина, по който ще ги форматирате ще е различен.

От гледна точка на бързината на създаване списъците с изброявания са най-лесния начин. Благодарение на този прийом вие  можете да се съсредоточите върху един елемент от списъка, без да се притеснявате за потока на мисълта и структурата на останалата част на статията.

От друга страна текстовете, които отговарят на въпроси „защо“, може да бъдат по трудни за написване, тъй като те изискват по-задълбочен анализ и изграждане на познания по въпроса. В този случай ще трябва да използвате силни аргументи и да ги подкрепите с данни за да се вземат на сериозно.

Поради тази причина, за неспециалисти ние препоръчваме използването на точки, булети и изброявания. На практика всяка ключова дума може да се превърне в списък с изброявания.

Стъпка 3: Систематизиране на статията, чрез определяне на основните контури на текста.

След като сте решили кой формат ще използвате,  следва да създадете подходяща схема на статията. Схематичното съдържание гарантира качество,  предоставя желаното ниво и дълбочина на изследване, същевременно намаля разхода на труд за създаването на статията.

 1. Започнете с определяне на по-широките секции на съдържанието и ги обособете с подзаглавия.
 2. Разделете секциите на подраздели и разширете допълнително подразделите.
 3. Добавете подробности за примери, изследвания и други данни. Това е особено важна стъпка, добавянето на инструкции ще гарантира, че читателите ще намерят правилните източници.

Стъпка 4.  Наемете копирайтър

Не винаги може да си позволите да пишете дълги и изчерпателни статии по даден въпрос, а за класирането на сайта са необходими поредица от статии. Наемането на копирайтър често е най-доброто, което може да направите в такива случай за да получите постоянно захранване с дълги текстове.

Има няколко правила, които трябва да следвате, когато наемате копирайтър:

 • Бъдете готови да плащате за качество и талант. Очаквайте минимална цена над 10 лева за 100 думи, ако искате да имате качествен текст.
 • Писателите, които са експерти в дадена ниша – да речем, маркетинг или SEO – ще искат повече пари. В замяна на това вие ще получите текст, който е по-задълбочен и може лесно да се публикува.
 • Огледайте се за хора, които преди това са създавали съдържание във вашата ниша. Хора, които са публикували съдържание във водещите сайтове по темата.
 • Не очаквайте работа в кратки срокове. Повечето копирайтъри на свободна практика имат доста запълнен календар. В зависимост от сложността на съдържанието, може да се наложи да изчакате няколко седмици.
 • Уверете се, че след това ще имате пълни права върху създадения текст. Проверете за плагиатство с инструмент, като Advego Plagiatus или Copyscape . Това не трябва да бъде проблем, ако сте наели опитен копирайтър с установена репутация.

Автор: Петко Димов

Библиография:
1. Димов, П. (2011). Копирайтинг за Уеб ISBN 978-954-2952-17-6.
2. Димов, П. (2016) Оптимизация за български сайтове.