Тенденции в развитието на социалните медии

Частните места в мрежата се връщат

Традиционните социални мрежи започнаха да губят актуалността, която имаха до скоро. Днес се популяризира една нова идея за непрекъснато публично споделяне. Най-простите инструменти, които могат да се използват за тази цел са приложенията за незабавни съобщения, които играят роля в ежедневната комуникация.

Например във  WhatsApp и Telegram се създават т.н. дискусионни групи“, като аналог на старите форуми.  За по-младите се осъществяват комуникации в Discord, използван първоначално за игри, но в последствие се разширява до най-различните полета.

Незабавните съобщения вече не са само лични разговори между приятели, но и все повече се използват като точка за контакт с компании. Целта е да се позволи покритие на целия цикъл в бизнеса, от искането за информация до покупката. WhatsApp вече тества възможност за плащания.  Те могат да се ползват, като:

–  бизнес акаунт за комуникации „един към много“.

-изпращане на съобщения до фенове;

– като мини-програми или приложение с чат ботове;

– хостинг на уеб страници и др.

Discord

Наблюдавайте внимателно възхода на Discord, като платформа за чат на живо (текст, глас и видео), която има 140 милиона активни потребители месечно  и 6,7 милиона активни сървъра всеки ден. Платформата позволява да създавате публични или частни форуми (достъпни само с покана) или участвайте в тези на другите. Тези форуми се наричат ​​сървъри.  Управлението на сървър ви дава възможност да модерирате тематична общност, определяща роли и специфични разрешения за всеки участник.

В началото се ползва от геймърите, но след появата на Covid-19 използването му се разшири до други тематични области. Дори в момента Microsoft e в процес на преговори да ги купи.

Платформата използва ботова екосистема, която ви позволяват да автоматизирате повтарящи се дейности (например първи достъп на потребителите до общността) и увеличаване на ангажираността.

Социалните медии са създадени за да бъдат места за срещи, споделяне, свободното време, затова се превръщат в нещо като затворени молове. Места, където чрез социално общуване  да запалват желанието за продукти и услуги. Затова социалните платформи  неизменно ще станат места в които да се сключват сделки и покупки.   През 2022 г. всички основни социални медии ще предлагат някои опции за електронна търговия. Facebook и Instagram вече имат пазари и работят по въвеждане на своя валута.

През последните години Интернет все повече имитира телевизията. Развитие на инфраструктурата, по отношение на честотна лента, е определила нейната метаморфоза: от носител, базиран на писане, до носител, задвижван от изображения и видео.   Пандемичната криза само подчерта тази мрежова трансформация. Времето, прекарано в гледане на видеоклипове значително се увеличи след появата на Covid-19 и ще продължи да расте през следващите години. 

Появиха се кратките вертикални видеоклипове с продължителност от 15 до 30 секунди, разпространявани от TikTok придружени от известен саундтрак с добавени специални ефекти или графични маски. Те са идеални за привличане на внимание със съдържание за забавление, но те могат да бъдат полезни и за други цели.

Форматът на краткото видео е копиран първо от Instagram, след това от YouTube с Shorts, от Snapchat и накрая, Facebook.

Видео на живо предаване

Първият тласък за разпространението на стрийминг видеоклипове в социалните медии беше даден от Facebook, който ги представи през 2015 г.  Всъщност функцията да се прави директно от работния плот съществува в YouTube от 2011 г.  Друг известен играч в областта е Twitch, който днес  хоства  90% от каналите на живо. Тук става дума най-вече за стрийминг на видеоигри, но и другото  съдържание също ще нарасне много в следващите месеци.

В изследване на Кори Чан се посочва как гледаемостта на клипове се увеличава от 2015 г. насам се е увеличава средно с 13% годишно.

Според тях еволюцията на видеото протича на три етапа:

  1. Телевизия – контролирана от много хора, големи екипи, които създават 60 минути видеа.
  2. YouTube е вторият етап, който отне тези времеви ограничения. Сега видеоклиповете могат да бъдат от 1 минута до 24 часа. Освен това YouTube позволява на всеки да бъде създател.
  3. Тик Ток е третият етап, където намали видеоклиповете до 1 минута или по-малко и улесни още повече тяхното създаване. Сега всичко, от което се нуждаете, е смартфон. Благодарение на интерактивността TikTok персонализира емисиите ни, като ги съсредоточи в гледане, а не в излишни коментари.

В бъдеще видеото вече няма да бъде нещо, което пасивно наблюдаваме, а ще бъде нещо, което ние правим. Помислете за всички социални видео взаимодействия, които можем да имаме с нашите преподаватели, колеги, нашите фитнес инструктори и др. Днес вече има цяла категория приложения, които ще позволят тази революция

Пресичането на социални медии, видео на живо и електронна търговия, съчетано със забавление ще доведе до нов формат.

Друг феномен от началото на 2021 г. е интересът към  „социалното аудио“, като Clubhouse. Това е социална мрежа, която ви позволява да комуникирате с глас в синхронен режим. Няма реакции или коментари, аудиото е единственият инструмент за взаимодействие. Веднага Twitter го копираха, като стартираха Spaces.  

В последните години се появи една категория хора в социалните медии наречена инфлуенсъри. Търговците разбраха, че доверието на потребителите в тях е значително, особено ако те се занимават и със социални проблеми, затова започнах да ги ухажват.  В началото инфлуенсърите бяха едни обикновени маркови ретранслатори, но днес сме свидетели на фаза на тяхната мутация. Те трябва да имат идентичност, която ги различава от конкурентите, затова някои заявиха ясна позиция по въпроси от социално естество. Втората тенденция при тях е професионализацията, която им необходима за да има минимизация.

Днешната икономика е икономика на страстите, която се основана на три елемента: предлагане на ценно съдържание, търсене на ценно съдържание, за което сте готови да платите съответната цена и  доставчик на технологии, който опростява управлението на взаимоотношенията, а не срещата между търсенето и предлагането.

Ако социалните мрежи са се превърнали в новите молове, то  видеоигрите също ще заемат своето достойно място. Много игри днес са проектирани да бъдат места на срещи и социализация, а не само основата на сблъсък.

Все още сме далеч от замяната на Facebook, но тези нови територии трябва да бъдат разгледани, защото те са разработване на нови маркетингови възможности и за влияние на аудиторията от  7 до 24 години.  Roblox, Minecraft и Fortnite са вече действащи  вселени с 3 измерения, елементи на игра със социално взаимодействие, общуване, елементи на създаване на цифрови активи и виртуална валута. 

Fortnite играта Epic Games има 350 милиона регистрирани потребители с месечни активи около 70 милиона евро. В нея има битка между 100 играчи с цел да останеш жив. С течение на времето се добавя и парти режим, който позволява на потребителите да се наслаждават на мултимедийно съдържание без главоболията в битката. И така стана място за слушане на концерти, гледане на  филми и свободни срещи.

Roblox ви позволява да проектирате нови игри и да ги продавате.

Facebook също експериментира над това с нови устройства за взаимодействие човек -машина. След придобиването на устройствата Oculus те се обърнаха към  виртуалната реалност, чрез понижаване на цените им под нивото на производствените разходи, които позволяват да играете и работите, чрез аватари. Появиха се още цифрови пространства за аватари AltSpaceVR,  Sansar, Venues. Има специализирани виртуални концерти Wave, Stageverse, Melody VR и пространства дори за работа, като Spatial.