Обърната пирамида на Уеб съдържанието

Уеб съдържаниетоУеб съдържанието не е само текст, а също така изображения, видео клипове,  различни фрагменти, рамки, файлове  и части на дадения Уеб сайт. Всичко това трябва да е обвързано и да работи в синергия, като кара посетителя да се чувства уютно. Вижте кратка извадка от книгата „Копиайтинг за Уеб“ относно този въпрос.

Основния текст на Уеб съдържанието

За да създадете един успешен текст може да използвате формулата ВИЖДА.  Задачите на  рекламния текст са да привлече ВНИМАНИЕТО на посетителите, да предизвика ИНТЕРЕС и ЖЕЛАНИЕ.  Следва създаване на доверие с ДОКАЗАТЕЛСТВА и предоставяне на допълнителна информация за да накара аудиторията да действа и да бъде АКТИВНА.

Олдъс Хъксли казва, че да продадеш на някого нещо с помощта на думи върху хартия при условие, че този някой не иска нищо да купува е най-трудната от всички задачи,  поставяни на хората занимаващи се с текст.

Никоя книга не може да ни научи да пишем добър рекламен текст, но може да бъдат дадени някой опорни точки:

 •   никога не започвайте да пишете преди да имате концепция и заглавие;
 •   пишете в сегашно време и действителен залог за да придадете динамика на текста;
 •   използвайте повече думата „Вие“ отколкото „Аз“ и изтъквайте предимствата на продукта;
 •   никога не обещавайте;
 •   не изхвърляйте черновите.

В журналистиката е известно правилото на „обърната пирамида“ на което се подчиняват всички новинарски публикации във вестниците. Може да я видите по-горе.

В текстовете за Уеб положението е подобно, но освен това  трябва да са  „SEO  friendly”, както за читателите така и за търсачките. Необходимо е всеки от горепосочените елементи да притежава съответния мета таг. В тази статия на Postvai.COM може да прочетете 10 основни формули за писане на рекламен текст или направо напишете Вашия текст така, че да отговоря на задачите от формулата ВИЖДА:

 1. Заглавие, което привлича внимание, то е кратко, ясно и съдържа основната ключова дума.
 2. Подзаглавие, което с малко повече думи създава интерес у  аудиторията и дава допълнителна  информация за съдържанието.
 3. Лийд –  въведение в което трябва да се предизвика желание за притежание на продукта. Обикновено това е първия абзац, който отговаря на въпросите:  Кой, Къде, Кога, Какво, Как?
 4. Във вътрешните абзаци копирайтърът трябва да събуди доверието на четящите,  да предостави повече допълнителна информация и доказателства. Според световният експерт Драйтън Бърд, един параграф не трябва да включва  повече от една, две мисли,  а изреченията да не са много дълги, защото хората не мислят, когато четат.  Поради това те се допълват от последните три стъпала на обърната пирамидата: снимки, цитати и детайли.

В копирайтинг текстовете обаче, трябва да обърнем специално внимание на още няколко елемента, които изпълняват последната част от формулата ВИЖДА – активност и действие.

 1. Предпоследния абзац трябва да е призив за внимание и да казва как ще се получи стоката или продукта;
 2.  Последния абзац забива последния пирон за взимане на решението и предизвиква четящите да действат.
 3. Послеписът е много важен елемент от структурата на текста според Дейвид Огилви. От редица проучвания се доказва, че 60 % от посетителите обръщат внимание на буквите P. S. особено ако са с друг шрифт.

Текстът може да е краля на уеб съдържанието, но не е всичко!

Изображения

Безспорно изображенията са друга важна част на Уеб съдържанието,  те привличат погледа на читателя и грабват неговото внимание.

Една картинка е повече от 1000 думи!

Те са изключително важни за успеха на една статия и трябва да са свързани с контекста на съдържанието. Ако публикувате в социална мрежа от рода на Svejo.net е добре да поставите някоя разголена жена, привличаща вниманието на тийнейджърите, а при форум за безплатни книги добавете картинка под формата на корица от книга,  но и двете да загатват за темата.

Препоръчително е да използвате картинки с изчистени авторски права, защото вече се срещат дела, даже осъдени за кражба на чужди изображения.

Също така всички изображения трябва да имат задължително alt таг, който е добре също да бъде с ключова дума. Ако използвате хоризонтални изображения, сложете ги под заглавието, за да не се прекъсва текста. Ако се чудите какъв размер да бъде изображението,  сложете го  468 пиксела – колкото един банер. Вертикалните изображения читателите очакват да видят в дясно на текста.

В продаващите текстове илюстрациите нямат ефекта на снимките. Когато те гледа едно истинско лице,  доверието се покачва и продажбите се повишават.

Световно известния копирайтър Дейвид Огилви твърди, че всяко изображение или картинка трябва задължително да има под себе си надпис. Въпреки дребния им шрифт хората механично прочитат надписите под картинките. Това пространство задължително трябва да се използва за внушение и манипулиране на поведението на читателите на Вашата статия.

Слоган и лого

Не може да съществува сайт без слоган, той придава смисъл на идеята Ви.

Слоганът (фирменият лозунг) представлява постоянно използван девиз. Думата произлиза от галската sluagh-gharim, която в  древността е означавала „войнствен призив за бой“.  Това е призив за някакво действие! Понякога те са избрани от хубаво заглавие, но поради честото им повтаряне се превръщат в призив.

Основната цел на слогана е да осигури приемственост на цяла серия реклами и да придаде стратегия на рекламното съобщение или да предизвика положително отношение сред аудиторията.

Много често слоганът осигурява разпознаване на марката, например Coca Cola  не е сменяла слогана си с години.  Поради тези причини добрият слоган трябва да  отговаря на следните принципи:

 •   да бъде кратък и да се помни;
 •   да се съчетава с стила на сайта и фирмата;
 •   да има емоционална украса;
 •   да е насочен към подходяща аудитория;
 •   да е недвусмислен;

Почти винаги слогана съпровожда някакво лого.

Логото (фирмения знак) е оригинално изображение на фирмения бранд и според психолозите в текстовите реклами трябва да се разполага в долния десен ъгъл. По-добре се запомня това, което се намира в края.  В Интернет поради бързащите посетители е точно обратно и логото обикновено се разполага в хедъра на сайта.

Автор: Петко Димов

Библиография:
1. Димов, П. (2011). Копирайтинг за Уеб ISBN 978-954-2952-17-6.
2. Димов, П. (2016) Оптимизация за български сайтове.