3 неща, които променят правилата на играта в онлайн маркетинга

Internet marketing
Настъпват промени за уеб маркетолозите, особено за тези, които се занимават с онлайн търговия на дребно или с мобилни приложения. Става все по-трудно и скъпо да привлечеш и задържиш клиент, а новите технологии се появяват с невиждана скорост.

Има много средства, които обещават да ти помогнат, но по-добре е да се съсредоточиш върху следните три области, които трябва да усвоиш, ако искаш да успееш онлайн.

1. Скорост

Много уеб сайтове още се нуждаят от доизпипване що се отнася до скорост, а има и измерими финансови разходи, свързани с това. Всеки втори, които влезе в уеб сайта го натоварва и това намалява конверсията с масивните 2 % до 7 % и редуцира преглеждането на страницата от 1% до 2%. Важното, е че Google  не крие, че скоростта е част от формирането на ранга, което означава, че ако уеб сайта ти е бавен това ще се отрази на резултатите в търсачката.

Следователно бързината на уеб сайта трябва да е гарантирана, ако искаш да си конкурентоспособен и да печелиш от онлайн търговията на дребно. Има основни, технически неща, които може да направиш. Например: бъди сигурен, че сайта ти е технически оптимизиран.  Също така провери хостингите си и доставчиците на честотна лента и се увери, че не принуждаваш потребителите да смъкват огромни видеоклипове или изображения.

Друг начин за постигане на бърз уеб сайт е да те приютят големите играчи в този бранш в системата таг мениджмънт. Уеб сайт таговете са използвани от 3то поколение технологии за проследяване и контрол на дейностите  на страницата. Много сайтове могат да имат 20 или дори 30 различни тага на страница и всеки един от тях ще забави скоростта, с която се зарежда сайта. Системата таг мениджмънт може да управлява този процес, да ускори сайта ти и да подобри производителността.

Скоростта, с която се зарежда страницата не се отнася само за рейтинга. Най-добрите компании непрекъснато оценяват и лансират нови подходи. За да успее маркетинговия ти екип трябва да се сработи с техническия, за да се гарантира, че може да израстваш бързо и да се възползваш от всички технологии и подходи, които съществуват.

2.  Гледната точка на клиента

Поведението на пазаруващите онлайн става все по – комплексно. Три четвърти от клиентите използват повече от 2 отправни точки, за да направят покупка, независимо дали се отнася за няколко посещения на един сайт или използването на различни онлайн и офлайн методи за достъп. В резултат на това 25 % от продажбите отнемат повече от месец да бъдат завършени- от разглеждането до покупката.

По време на тези допълнителни действия, преди да бъде извършена покупката, има стотици различни влияния, оферти, социални съобщения и други, които могат да повлияят на избора на потребителя. Първоначално потребител може да посети сайта ти, после да  се сприятелите във Facebook, да види рекламите на дисплея, да кликне на линка или да посети реалния магазин. Продавачите трябва да са на върха на това пътуване, което осъществява. Нужно е да знаеш какво е подтикнало потребителя да купи нещо от сайта ти, а по – важното е какво го е възпряло да не го направи.

Отговорът е да направиш  клиентски-ориентиран огледа на анализите си, което е по-добре от уеб-ориентиран оглед. Обикновено анализирайки трафика на уеб сайта си, означава да  проследиш индивидуалните посещения на сайта, но вместо това ти трябва да гледаш по-надалеч и да помислиш какво правят клиентите, което да довежда до техният  on-site опит.

Amazon върши чудесно работата си, използвайки цялата налична за теб информация, за да се подсигури, че препоръките които дава са точни. Също както и Apple интегрира  in-store и онлайн достъпа. Те те отдалечават от in-store линиите с тяхното iPhone-style checkouts. Искаш ли да ти пратят на емайла разписката? Разбира се! И правейки това ти току що им даде ценна информация за покупката си, която могат да използват на уеб сайта си.

3. Персонализация

След като имаш ясна представа за клиента си  следващата стъпка е да помислиш как да персонализираш изискванията му. Персонализацията не е като препоръките. Не е като да кажеш „ Купил си това, би трябвало да харесаш това“. Отнася се до изграждане на онлайн профил, които да е личен и уникален.

Представи си, че собственик на магазин знае името ти, размера ти, предпочитания, начина на работа. Представи си, че се колебаеш дали да си купиш скъпа риза  от магазина и точно преди да си тръгнеш ти предлагат специална оферта? Какво ще кажеш ако ти помогнат да я пробваш? Ами ако магазинът е декориран по твой вкус? Какво става, ако винаги влизаш в секцията Hugo Boss?

Това е персонализацията. Комбинацията от поръчков дизайн, оформления, склад и съобщения. Някой уеб сайтове вече практикуват това, но те са рядкост. Въпреки това някой от тях още работят върху сайтове, които да променят основите си въз основа на човека. Проучване на Джим Манзи показва, че само 10% от тези сайтове всъщост водят към промяна в бизнеса. Истинската персонализация опира на възможността да поднесеш правилното съдържание на точното място в определено време, почти гарантирано, е че промените, които извършваш ще донесът резултат.

Разбира се, персонализацията не е обикновен процес и това спокойно може да се нарече  нещо, което променя правилата на играта, а именно автоматизация.

Автор: Мартин Илиев