Безплатни домейни от първо ниво!

Безплатни домейни и кратки поддомейни!

Ако искате да си регистрирате безплатно име от първо ниво за вашия сайт в тази статия ще намерите пълния списък на най-актуалните безплатни домейни и поддомейни, които може да се вземат към момента.
Те работя по абсолютно същия начин както известния .com. Макар някои хора да смятат, че не е за препоръчване да използвате безплатни домейни те са идеално решение за начинаещи или с учебна цел.

Списък на безплатните домейни

1. Най-харесвания безплатен домейн към момента е .TK – може да го регистрирате от сайта dot.TK.  Те предлагат много добра и стабилна услуга с всички екстри, но въпреки това има няколко противоречия, че в миналото често е използван за спам и за това сега при получаване на трафик над 100 уникални посещения на ден от компанията започва да използват сайтовете за реклама. Някои казват, че те автоматично изтичат ако не получите 25 посетители за три месеца и може да си загубите сайта, въпреки че на мен не ми се е случвало.

2. Следващия свободен домейн, който се индексира от Google с TLD и IDN e домейна на Габон –  .GA.  Единствената разлика от .TK е че не е геотаргетиран и няма лимитни ограничения, което е само в негов плюс, още повече че има много свободни имена.

3. Други със сходни условия за регистрация са домейните .ML и .CF – това са услуги сходни на dot GA.  Всички горе написани домейни, както и много други домейни на атрактивни цени може да намерите едновременно в сайта Freenom. Там се предлагат и други полезни опции, като хостинг със сайт строител,  чрез дърпане и пускане за безплатно създаване на статични сайтове от една страница.

Горепосочените четири домейна се предлагат безплатно при условие, че ги поръчате за 1 година, след изтичането и просто ги поръчвате за още 1 и т.н.

Безплатни под домейни без реклами

4. На първо място от под домейните вероятно трябва да сложим глобалния .eu.org. Това е домейн за организации от Европейския съюз, които не могат да си позволят да закупят такъв от първо ниво. В тази връзка се индексира добре, регистрира се като се попълни и изпрати съответната форма от страницата  https://nic.eu.org/

5. USA.CC – e друго интересно решение с родно място САЩ, което се котира добре към момента.

6. Най-изполвания поддомейн без реклами за собствени нужди е CU.CC – може да регистрирате до 100 броя такива поддомейни за период от 2 години от http://www.registry.cu.cc/?ref=blank Te осигуряват безплатен домейн с пълен достъп на DNS.

7. На следващо място може да класираме Biz.nf – освен домейн от рода site.biz.nf предоставя и безплатен PHP хостинг , MySQL, CGI, FTP подкрепа, безплатни инструменти уебсайт строител и лесно инсталиране на WordPress и Joomla. Те също така осигуряват другия безплатен домейн co.nf. 

8. http://www.za.pl/ е полския вариант.

9. Може да вземете индийските  .in и co.in  от сайта на  Zoho даже с безплатен хостинг пълен с екстри, но след 1 година при подновяване ще ви струва около 8 долара.

10. Сръбския домейн http://www.iz.rs/ е  отлично решение за Балканите.

11. Подобен е .rr.nu – но за разлика от горния не е индексиран в Google

12. http://nom.za/

13. Може да използвате за различни нужди и http://www.biz.ly/ Те осигуряват безплатен домейн и хостинг 50 MB.  Проблема е че искат поне 100 посетители дневно в сайта.

14. http://www.co.tv/

15. От Индийския сайт на ZOHO може да вземете безплатно домейни .in и .co.in aко си създадете безплатно сайт при тях.

Инструменти за намиране на домейни

Намирането на правилния домейн си е цяла наука. Като цяло има няколко вида инструменти, които могат да ви помогнат в тази трудна задача.

  1. На първо място може да използвате инструментите за обикновенно търсене на домейн имена за вашия сайт, както следва: Този сайт iwantmyname.com показва дали са заето огромно количество домейни  с търсеното име, включително пробвайте двубуквени домейн имена! За намиране на подобни имена вижте в https://domize.com/ или https://www.namecheap.com/ където има страшно евтини домейни от 0.88 долара например.
  2. Разширено търсене може да направите с всеобхватната база данни на Domein Tools след регистрация, както и да проверите кой стои зад някой зает домейн с опцията Who is.
  3. Допълнително може да проверите с KnowEm дали избрания домейн е използван като име за социалните мрежи, което може да стане бъдеща пречка в популяризацията му.

Безплатни домейни

Легенда за някои видове DNS съкращения:
DNS означава Name System Domein и е разпределена система за именуване, която превежда цифровите стойности на домейна в имена четима за човека и хоствани като числа за машинно четене на IP адреси.
• A – приема 32-битов IP адрес.
• АААА е за 128-битов IPv6 адрес.
• CNAME смяна на едно име на домейн към друго.
• MX – обмен на електронна поща.
• NS имена на сървър.
• Делегатите на DNS зона да използват дадените сървърите за имена.
• TXT – запис четим за човека.

Като извод от сравнението може да посочим, че най-удачни за използване са удебелените в черно домейни и поддомейни, като Ga и EU.ORG наред с ТК.