Скритият Интернет – Dark Net и Deep Web

Dark Net

Интернет има скрита част, която е много по-голяма от тази, която употребяваме. Освен наличието на познатите ни всекидневни сайтовете, съществува и още едно огромно онлайн пространство, невидимо от традиционните търсачки! Това е тъмната и неосветена част от Интернет пространството в която се крият компютърните престъпници, хактивисти, онлайн продавачи на наркотици, незаконен софтуер и кибер терористи. Повечето хора наричат това просто „Тъмен Интернет“, но специалистите го подразделят на два основни вида: Deep Web и Dark Net.

Deep Web – Сенчестия Интернет

Deep Web са всички забранени за индексиране от търсачките Web страници в следствие на което не се откриват при търсене от потребителите на Google, Yandex, Bing и т.н. Някои експерти смятат, че този вид страници са много повече от нормалния Интернет. Казват, че Интернет пространството прилича на айсберг, като над водата е много малка част от него, а всичко останало под водата е Deep Web.

Подобна технология за забрана за индексиране се използва, както от терористични организации като „Ислямска държава“, така и от редица държавни организации. Например, такива са голяма част от сайтовете на Българските държавни институции и почти всички на Министерство на отбраната. Доста често това са големи бази данни, библиотеки и академични ресурси, поддържани от различни университети. И всичкото това знание, ние не можем да го намерим с обикновено търсене в Google, но въпреки това ще ви предоставим начин, ако прочетете по-надолу.

deepnet

Dark Net – напълно анонимен Интернет. Най-тъмната част на Мрежата.

Dark Net е мрежова технология, която е достъпна само със специален софтуер. Това е най-дълбоката и черна част от Интернет пространството и се намира на дъното под Deep Web.

Тъмните страници също са забранени за индексиране от търсачките, но освен това са разположени в т.н. „onion network”. За разлика от обикновения Интернет, onion мрежите прекъсват директния достъп на потребителските компютри към уеб страниците, хоствани на даден сървър и прекарват данните през редица посредници (като люспите на лука), а посредниците са възпрепятствани да видят кой осъществява комуникацията.

Архитектурата на този тип мрежи първоначално е била разработена за военни нужди от „Военноморските сили на САЩ“, поради невъзможността на обикновения Интернет да гарантира анонимност, което представлява голям риск за сигурността. В Darknet-а анонимността се запазва, както за публикуващите, така и за четящите потребители, поради което е особено популярен сред разузнавателните среди, шпиони, политици, терористи, журналисти, дисиденти, които живеят в страни с явна политическа цензура.

В много държави достъпа до онлайн информация се блокира от националните „firewalls”, които определят до кои сайтове гражданите им могат да достъпят. Политическите активисти и революционери използват Darknet за да се организират.

dark net играчи

Как може да получите достъп до Darknet?

Зa да влезнете в тъмния Интернет е достатъчно да си инсталирате програмата „Tor” – „Тhe Onion Router”. Тя по същество прилича на браузера Mozilla Firefox, поради което ще ви се стори позната, лесна за работа и не много сложна за инсталиране.

Освен анонимното сърфиране, този браузер ви дава допълнителна защита от хакери, шпиони и възможност да посещавате сайтове, които са недостъпни с обикновен браузер. Специфичното е, че УРЛ адресите при него не изглеждат като обикновените site.com, a се образуват от произволен низ знаци и завършват на onion, например http://dppmfxaacucguzpc.onion/. В обикновения браузър този линк е недостъпен, може да го посетите само чрез Tor.
Ако искате да се поровите в истински тъмния интернет, задължително трябва да си инсталирате браузъра Tor от https://www.torproject.org/. 

Ето няколко интересни onion връзки:

  • Търсачка на onion сайтове http://hss3uro2hsxfogfq.onion/
  • Tor66 http://tor66sewebgixwhcqfnp5inzp5x5uohhdy3kvtnyfxc2e5mxiuh34iid.onion/
  • книги – http://kx5thpx2olielkihfyo4jgjqfb7zx7wxr3sd4xzt26ochei4m6f7tayd.onion/
  • още книги http://savkhz37olwuub37.onion/
  • Скрита Уикипедия – http://zqktlwi4fecvo6ri.onion/

Освен Tor има и други подобни мрежи, като Freenet. Тя предоставя опция за създаване на частни мрежи, т.е. достъпни за ръчно добавени хора от администратора на мрежата.
Друга възможност е I2P, най-бързо развиващите се darknet мрежа. Освен горните услуги тя предоставя в добавка интегриран блог, социални функции, чат, защитен e-mail и хранилище за файлове.

Ползване на VPN за допълнителна защита

Въпреки това много държавни служби за сигурност се опитват да събират списъци на хората, които използват Tor. Те не могат да видят, какво правите в Darknet, но могат да видят, че го използвате! За да се предпазите от това може да създадете още един допълнителен, защитен слой, чрез VPN – виртуална частна мрежа. Свързването с Tor чрез VPN ще ви предпази именно от това да разберат, че го използвате.

дарк нет сектори

Какво ще намерите в Черния Интернет Dark Net?

Според книгата Cryptopolitik и Darknet на Даниел Мур и Томас Рид 57% от тази Мрежа са заети с пиратско съдържание, порнография, незаконни финанси, трафик на хора, оръжие и антики, фалшификати и др. Една от основните теми, които може да намерите там е идеята за свободното споделяне на информация. Естествено без авторски права, без държавни ограничения, без етични норми, което никак не се харесва на бизнеса и държавните органи. Там може да намерите страници, които проповядват фанатични идеи, секти, радикализъм и тероризъм до откровени криминални деяния.

Но освен мрачните теми, може да откриете и тонове неиндексирана полезна информация, текстове, изображения, видео, безплатни книги, музика и филми и какво ли още не.

+ Много интересно явление е да видиш как експерти по сигурност споделят свои идеи с хакери в различни форуми и те си помагат един на друг в някаква степен!

Тук може да си купите всичко от биткоини до наркотици или артефакти. Продават се хакнати акаунти, банкови карти и фалшиви паспорти. Може да си поръчате дори убийство. Има много сайтове на наемни убийци, които предлагат услугите си на различни хора. Естествено има опасност, подобен сайт да е създаден от полицията с цел да залови потенциални поръчители на убийство. Има и много измамници, които просто ще ви вземат парите.

Един от недостатъците е на тези мрежи е, че някой неща, като Flash технологията за YouTube например не функционира при употреба на Tor. Освен това сайтовете се отварят по-бавно от стандартното. Повечето сайтове там не са с професионален дизайн, а направени от любители и се хостват на личните им компютри, поради което често се случва да не се отварят при търсене.P.S. Препоръчително е много да се внимава, когато посещавате Dark Net мрежата и да мислите преди да последвате някоя връзка.

Bibliography:
1. Moore, D. и Rid, Т. Cryptopolitik and the Darknet http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/00396338.2016.1142085
2. http://thehackernews.com/2016/02/deep-web-search-engine.html