Оптимизация за Instagram

Instagram е втората по употреба социална мрежа в България и една от най-популярните в целия свят! Нейната популярност се дължи на един много прост факт: „хората обичат да гледат снимки“! Човешката природа е такава. Преди време събирахме снимките в албуми, а днес те се преместват в дигиталния свят.  Instargram обаче е много повече от социална мрежа. Това е инструмент за комуникация и бизнес.   

Алгоритъм

Алгоритъмът на Instagram е създаден така, че да предсказва кои снимки са най-важни и интересни за потребителите? С други думи, ако публикувате нова снимка в социалната мрежа, тя първо ще бъде показана на по-малък брой хора с които взаимодействате най-добре. В зависимост от това как реагират те на снимката, напр. положително чрез харесване, това ще предаде положителен сигнал и на другите хора, които ви следват и ще имате шанс да се изкачите нагоре в публикациите, които потребителите виждат.

Алгоритъмът използва следните основни фактори, за да определи кои снимки са най-важни:

  • Интерес. Instagram прогнозира колко много публикацията ще означава за вас. Колкото по-сигурно е, че някоя публикация ще ви хареса, толкова по-близо ще я постави до началото на вашия фийд. Прогнозирането става на база предишното ви поведение спрямо подобно съдържание, както и на анализа на съдържанието на публикацията от алгоритъма. Така например, ако направим търсене в Instagram на военни машини, алгоритъмът ще го запомни и следващият път, когато някой от вашия фийд публикува информация за военни машини, алгоритъмът ще ви го предостави.
  • Своевременност. Instagram се интересува от това колко време е минало от публикуването на съдържанието и дава приоритет на последните публикации.
  • Свързаност. Instagram също се опитва да отговори на въпроса до колко познавате човека, чиято публикация анализира.  Ако редовно коментирате снимките на някого или сте отбелязани с тях в снимки, това сигнализира на Instagram, че те вероятно попадат в категорията на вашите приятели и семейство.
  • Честота. Колкото по-често влизате толкова по хронологичен ще бъде вашият фийд,  защото той се опитва да ви покаже най-добрите публикации след последното ви посещение.

Как да материализираме знанията си за алгоритъма?

За да използваме Instagram като маркетинг инструмент, ние първо трябва да определим коя е нашата целева аудитория, след което  да създадем публичен профил. Трябва да подберем интригуващи и атрактивни снимки, които ще се харесат на аудиторията.  Instagram ще предложи нашите снимки на тези, които се интересуват от такова съдържание – хора, които преди това са следвали и харесвали подобно съдържание.

Публикациите трябва да се правят редовно и в подходящо време. Нашата цел е да накараме хората да ни харесват и да коментират снимките ни. Можем да инициираме този процес, като започнем да коментираме постовете на  хора, които попадат в нашата целева група. По този начин покриваме и сегмента на свързаността.

Ако искате да продадете продукт или услуга или искате повече потребители да посещават блога ви, не съставяйте публикации в Instagram с твърде много промоционална терминология. Алгоритъмът не го харесва. Има обаче начин да представите на последователите директно това, което правите, като покана да видят уебсайта ви. В края на всяка публикация можете да поканите последователите си да посетят връзката, която стои в профила ви.

Instagram е непосредствена платформа и като такава представлява идеалното място да се прекъсне бариерата между компанията и потребителите. Най-добрият начин да спечелите доверието на потребителите е да закачите съдържание, написано от доволни потребители. Препоръката е най-добрата реклама.

За да извлечете максимума от цифровия маркетинг, трябва да следите тенденциите и да сте в крак с времето. Конкретно в Instagram това означава, че трябва да включите тенденции в публикациите си.

Има ситуации и емоции, които изображението не може да предаде, но видеото може. Помислете кога е желателно да публикувате снимка и кога видеоклипът ще бъде пълен хит.

Елементи които можем да оптимизираме в Instagram.

  1. На първо място от елементите на които можем да влияем е т.н. Instagram BIO.  Това е раздел в потребителския ви профил, в който можете да въведете информация за себе си или за вашата фирма.   Едно добро BIO трябва да бъде: информативно, остроумно, атрактивно и лесно за запомняне. Биографията трябва ясно да описва какво прави потребителят или какво го интересува, като същевременно го представи по оригинален начин. Можете да напишете вдъхновяващ цитат или съобщение, което говори за вашия опит, без да звучи твърде промоционално. Хората, които следят профила ви, трябва да могат незабавно да разберат кой сте и какво правите. Ето защо най-важното е вашата биография да е кратка и опростена.
  2. Описанията на публикациите ви могат да накарат този, който превърта своя фийд да спре и да разгледа публикацията, или напротив, да го накара да я пропусне. Имайте предвид, че колкото повече потребители се задържат на публикацията ви, толкова по-добре ще ви класира алгоритъмът на Instagram.  Имайте в предвид, че първият ред на описанието е най-важен. Добавяйте призив за действие, изполвайте емотикони, бъдете последователни и изпълвайте хаштагове. Брандовете и инфлуенсърите често използват дълги описания, които разказват истории и често тази стратегия дава добри резултати. Описанията, които приличат на микро блог, са чудесен начин да се свържете по-добре с последователите си, което води до по-голяма лоялност към марката. За да раздвижите текста, използвайте емотикони, главни букви за призива за действие.  Добавете линия от черти за да разграничите текста.
  3. Хаштаговете помагат да се организират и категоризират снимките и видеоклиповете, което означава, че Instagram знае кога да покаже публикацията ви на потребители, които са търсили съответната  ключови думи. Много е важно да направите проучване на хаштагове , важни за вашия бизнес, в противен случай те представляват само списък с думи, които не означават много за вас.  Хаштаговете могат да бъдат, популярни сред широк кръг, специфични за вашата аудитория и маркови за вашият бранд. Популярните могат да ви донесат някои и друг посетител, но специфичните са по-успешни в дългосрочен план. Маркираният хаштаг е чудесен начин да започнете разговор с последователи и да увеличите ангажираността на вашето съдържание.

Кое е най-доброто време за публикуване в Instagram?

Според повечето изследвания на българските потребители общата ангажираност остава най-висока от вторник до петък между 10:00 и 15:00 часа. Уикендите също имат добра ангажираност през деня, но след това тя намалява в периода 13:00 – 14:00 часа.

Неделя е денят с най-ниска ангажираност от всички дни от седмицата. Най-ниска тя остава между 11:00 и 15:00 часа.

Въпреки изследванията, не можете да знаете със 100% сигурност какво точно работи най-добре за вашия бранд, докато не експериментирате малко и не следвате резултатите от ангажираността на вашата аудитория.

Кое е най-подходящото място?

Хората често влизат в Instagram, за да търсят местни фирми, апартаменти, сладкарници и други свързани с локация. Затова ако сте фирма и публикувате снимка на някой ваш продукт или услуга, в публикацията би било желателно да посочите местоположението на вашата фирма, т.е. адреса, на който клиентът може да намери този продукт. Публикациите с маркирано местоположение водят до 79% по-висока ангажираност в сравнение с такива без маркирано местоположение.

Възможно е да видите всички изображения, които са маркирани на това място, като кликнете върху местоположението. Това може да са снимки, качени от вас, но и такива на ваши потребители. Потенциален клиент, който търси вашето местоположение или сайт, също може да види вашите доволни клиенти и това да го насочи към извършването на покупка.