Карта на социалните мрежи в света 2018 (инфографики)

Картата на най-популярните социални мрежи в света е направена по данни извлечени от Alexa и SimilarWeb. Безспорния световен лидер е Facebook, който е преминал два милиарда потребители и има покритие в 152 страни от 167 анализирани или 91 % от територията на планетата.

В това число е и България в която хората сякаш не признават друга социална мрежа. Цели 3,3 милиона българи имат профил в този сайт, което е 46,8% от гражданите на България  при 4,2 милиона български граждани свързани в глобалната мрежа. Интересното за българските Facebook потребители  е, че през компютър може да се достигнат около 2,3 милиона човека, а през мобилно устройство всичките 3,3 милиона потребители.

Карта на разпространението на социалните мрежи по света 2018

социални мрежи Ако преди една година Facebook владееше 3 континента (Северна и Южна Америка и Европа, а някои африкански държави се колебаеха коя мрежа да изберат, днес цяла Африка също падна под властта на Зукъбърг. Единственият провал е в Азия срещу социалните мрежи Однокласники и  ВКонтакте, които печелят  в 7 държави от бившия Съветски съюз  и QZone в Китай. Това говори за целенасочена държавна политика за подкрепата на определени социални мрежи в тези страни.

Все пак нека видим кои са вторите по употреба социални мрежи в различните страни,  за да разберем има ли някакви национални предпочитания или държавна намеса в тяхната регулация? В България на второ място е Instagram с почти половин милион български потребители, която също е собственост на Facebook. С други думи оставаме твърдо под западно влияние, макар че хората у нас  хич и не искат да чуят за Twitter, които остава доста назад в класацията.

Световна карта на вторите по употреба социални мрежи по държави 2018

socialni mreji w sweta

Накратко изглежда, че в света на социалните мрежи има разделение по политически блокове. В този смисъл големите стани, като Русия и Китай са подсигурили независимостта си, като са изградили собствени инструмент за търсене, като Yandex.ru и  Baidu.com и собствени социални мрежи, като VK.com и QQ.com.

Може би трябва да проверим ползването на социални приложения за мобилни устройства за да разберем как общуват хората. Все повече потребители предпочитат да ползват специализирани приложения от смартфони и таблети. Повечето изследователи изчисляват, че това са между 60 и 80 % от жителите на различните държави.

Карта на социалните приложения за мобилна онлайн комуникация 2018

социални приложения

Горната карта е направена, чрез изследване с помощта на AppAnnie за най-използваните социални приложения от магазина. Тук борбата е между лидера Facebook ( 2,1 милиарда) и бързо нарастващата WhatsApp (1,5 милиарда или 32 държави, към момента). Непредвидения момент тук е Facebook Messenger, (1.3 милиарда потребители в 17 страни), част от които е и България заедно с другите страни от Източна Европа и Канада.  Естествено китайците се предпазват от западното влияние с Line, която предоставя освен комуникация, развлечение и средство за плащане. За да е още по-пълна картината се вижда по едно петно с Viber в Украйна и Хърватска.

Диаграма на разпространението на социалните мрежи по глобален брой посетители

(данните са от края на 2017 в милиони потребители)

разспространение на социалните мрежи

За да разберем текущото състояние на онлайн комуникацията можем да видим триизмерната матрица по-долу:

Триизмерна матрица за онлайн комуникация, чрез социалните приложения

онлайн комуникация

 

Тя показва вида на комуникацията (съобщение от един към  много или от един към един),  характера на съобщенията (краткотрайното срещу постоянно) и размера на всяка общност според броя активни потребители, които употребяват социалната медия.  От гледна точка на националната сигурност, тази матрица може да помогне за разбиране на  начините за организация, например на масови протести и възможните комуникационни канали за организация и управление на тълпите.

Технологично развитие и жизнен цикъл на социалните медии

Според Евърет Роджърс развитието на всички нови технологии следва класически нормалното разпределение тип „камбана“.  Хората, които използват новите технологии са пет типа:

 • иноватори 2,5 % от потребителите;
 • ранно малцинство – 12.5 % ;
 • ранното мнозинство 34 %;
 • късно мнозинство 34 %;
 • изоставащите 16 %.

Всяка от тези групи има уникални психологически  характеристики, които предизвикват хората да приемат дадена технология в определена точка от времето.  Степента на приемане на социалните мрежи в случая се определя като относителната скорост с която членовете на социалната система приемат нововъведение. Това обикновено се измерва с продължителността на времето, необходимо за определен процент от обществото да  приеме нововъведението.

По-късно Джефри Мур е доразвил модел, като въвежда една пропаст между групите на ранното малцинство и ранното мнозинство в която може да се разруши иновацията. В случая социалните медии, които не я подминат ще престанат да се използват от хората.  Вижте жизнения цикъл на социалните мрежи в графиката по -долу:

kriwa na razvitie

Ако разгледаме горното разпределение ще забележим, че в ранен етап на развите се намират такива мрежи, като LinkedIn и Google + и им предстои тепърва да растат и да набират нови потребители, а Vkontakte и Twitter са преминали пропастта, докато на Facebook им остава само да привличат изоставащите потребители. С оглед на това може да се каже, че в Руския и Китай няма да може да прониква западното влияние на Facebook, а влиянието на собствените им социални мрежи ще продължи да расте.

Източници:

 1. Everett M. Rogers, Diffusion of Innovations, 5th Edition, 2003
 2. Moore, Geoffrey (April 2002). „Author Essay by Geoffrey Moore“. HarperCollins. Retrieved 2007-07-11.
 3. Vincenzo Cosenza vincos.it
 4. AppAnnie
 5. Alexa
 6. SimilarWeb