Онлайн разплащане за фрийлансъри в България

фрийлансъриЗа фрийлансърите интернет често е пространството, където всичко важно се случва. Както работата, така и заплащането става в мрежата. Всички сайтове с фрийланс проекти имат разработени системи за плащане и работят с банки, предплатени карти, чекове или сайтове за електронно банкиране.

 

Има много варианти за изтегляне на пари, но ако сте в България, най-удобните и евтини начини за получаване на пари от фрийланс сайтове са PayPal и MoneyBookers. Аз ще споделя личния си опит с оптималното според мен решение – PayPal. MoneyBookers е алтернатива и може би единствената причина да не ползвам MoneyBookers е че открих първо PayPal. 😉

 

Извадете си банкова карта

Първото нещо, което ви трябва, е банкова карта! Може да е и кредитна, и дебитна. Съветът ми е ако е дебитна, да е Visa Electron – ще можете да я ползвате и за други неща онлайн – резервации на хотели, самолетни билети, пазаруване онлайн и офлайн, и т.н. Ако не е Visa, може да не я приемат в чуждестранните сайтове.

 

Регистрирайте се в PayPal и MoneyBookers

Веднъж извадите ли си картата, нужно е да се регистрирате в PayPal и MoneyBookers. За целта е необходимо да имате валиден e-mail адрес. След регистрация ще трябва да предоставите лични данни като име, дата на раждане, адрес, телефон. Ако смятате да използвате профила си дълго, уверете се, че използвате истински данни, защото с течение на времето и оборота от пари, сте длъжни да преминавате през различни законови процедури – например, потвърждаване на самоличност и адрес.

 

Изберете USD за валута по подразбиране

По този начин ще спестите таксата за конвертиране от долари в евро при постъпване на парите във вашата PayPal или MoneyBookers сметка. Ако работите в сайтове като oDesk, Elance, Freelancer, парите ви ще идват в PayPal в долари. Тъй като България е член на ЕС, по подразбиране вашата валута ще бъде Евро. Това означава, че всеки път като теглите пари от фрийланс сайт ще плащате:

1) такса за изтегляне на пари (USD) от сайт по e-mail в PayPal или MoneyBookers;

2) такса за конвертиране на изтеглените долари във валутата по подразбиране, което е евро;

3) такса към банката като изтеглите еврото от PayPal или MoneyBookers на левовата си карта.

 

Прочетете целия пост в блога на Freelance Tips →