4 плъгина за безплатна SEO оптимизация на вашия WordPress сайт

WordPress е най-популярната система за управление на съдържанието, като повече от 60% от всички CMS базирани уебсайтове са създадени с тази платформа. Системата е предпочитана от много разработчици и обикновени потребители, защото е с отворен код и с минимални усилия може да се направи добре изглеждащ сайт или магазин.

Вече има много места, като например ThemeForest.com откъдето всеки може да си закупи професионално изработена тема с чудесен дизайн и множество функционалности. За около 70 долара можете и сами да си направите професионално изглеждащ сайт с минимални технически познания, а дори не е нужно да знаете какво е php, javascript, css и mysql.

По-малките бизнеси нямат ресурсите да плащат на фирми за уеб дизайн и предпочитат сами да си направят сайта, като често използват безплатни платформи на поддомейн. По-запознатите обаче се спират именно на WordPress и с минимално вложение изграждат една нелоша онлайн визия за своя бизнес. След като сайтът е пуснат, идва най-важния въпрос: как да привлечем посетители към сайта? Вариантите са основно два – реклама или органичен трафик. И както вече споменахме, при ограничени финансови ресурси за популяризиране с реклама, остава опцията за привличане на повече посетители от резултатите на търсене в Google.

Изучаването на алгоритъма на търсачката и начина, по който Google класира сайтовете в своите резултати при търсене по дадена ключова дума или фраза, доведе преди вече доста години появата на една много важна сфера в онлайн маркетинга – SEO оптимизация. Оптимизирането на вашия сайт с цел по-добро обхождане, „четимост“ и „разбираемост“ от ботовете на търсачката дългосрочно ще ви донесе по-добри позиции и следователно повече органичен трафик – при това напълно безплатно!

В тази статия ще ви запознаем с няколко много добри WordPress плъгини, с които ще оптимизирате своя сайт както на техническо ниво, така и Onpage. А най-хубавото е, че са безплатни. Ето ги и тях:

Yoast SEO

Има много SEO плъгини за WordPress, но този е може би най-добрия, особено за начинаещи. WordPress е SEO-Friendly платформа, която покрива някои важни технически изисквания. Не е нужно да интегрирате canonical тагове, seo url-и, да настройвате пренасочвания към основната версия на сайта (с www или без). Все пак Yoast SEO надгражда добрата основа с няколко изключително важни компонента:

 • Sitemap.xml – плъгинът създава автоматично карта на сайта, която спомага за по-бързото обхождане на ново съдържание във вашия сайт. Sitemap.xml следва да бъде добавен в Search Console собствеността на сайта ви.
 • Индивидуални заглавия на всяка отделна страница – може да се зададат както от индивидуалната страница, така и чрез глобални настройки. По подразбиране WordPress задава същото заглавие, каквото е името на страницата или публикацията. С цел по-добро класиране по повече ключови думи, можете да напишете оптимизирано SEO Title, което да се различава от името на страницата и реално се явява H1 елемент в html кода. Чрез глобалните настройки на плъгина можете автоматично да зададете за всеки тип страница шаблон за генериране на SEO заглавия.
 •  Индивидуални meta описания на всяка отделна страница – могат да бъдат зададени също индивидуално за желаната страница и чрез глобална настройка на шаблон. Мета описанията не влияят пряко на класирането на сайта, но могат да подобрят кликаемостта (CTR) в резултатите от търсене. За целта можете да използвате грабващи вниманието текстове, да добавите цветни html символи, които да ви откроят или просто да добавите телефона си.
 • Настройка на разрешените за индексация страници – с цел премахване на дублирано съдържание, генерирането на страници с нулева полезност за потребителите или оптимизиране crawl бюджета на ботовете е добре да забраните индексирането на някои типове страници. С помощта на плъгина можете глобално да забраните за индексация някои ненужни страници, като например тагове, категории на custom post types и други страници, генерирани от различни плъгини.
 • Анализ не четимостта – Yoast автоматично анализира Onpage резултата на страницата и ви дава насоки за подобрения в съответствие с доказано добрите практики. Такива препоръки са например дължина на текста, добавяне на подзаглавия, наситеност на основната ключова дума и други.

W3 Total Cache

Скоростта на зареждане на вашия сайт е от голямо значение за потребителското изживяване. Ако страниците се зареждат бавно, потребителите е доста вероятно изобщо да не изчакат, а директно да потърсят решение на своя проблем или нужда на друго място. Никой няма време за губене, така че не можете да им се сърдите. Но можете да оптимизирате скоростта на зареждане на уебсайта чрез този мощен кеширащ плъгин – W3 Total Cache.

Кеширането на страницата реално предоставя нейна предварително записана на сървъра версия, което значително редуцира времето за изтегляне на цялото съдържание от браузъра на потребителя. Плъгинът има множество опции, в това число минифициране и оптимизиране на кода (CSS, JS и HTML), но препоръчваме използването му единствено за кеширане, тъй като има по-добри плъгини за оптимизация на код.

Последните версии на плъгина са изключително удобни за потребителя, който само с няколко клика ще подобри значително скоростта на сайта си. Ето и някои от по-важните неща, които този плъгин може да ви предложи:

 • кеширане на всички страници на сървърно ниво
 • кеширане на браузъра чрез gzip компресиране, задаване на last-modified, expires и cache control headers.
 • кеширане на базата данни и файловете

Autoptimize

Чрез този модул обикновения потребител може лесно да оптимизира кода, който стои зад сайта, с цел по-бързото зареждане на страниците, а и по-лесното обхождане на страниците от ботовете на google. А най-хубавото е, че дори няма нужда да разбирате от код и за какво служи. Плъгинът предлага следните важни функции за техническа SEO оптимизация:

 • оптимизиране на CSS – това е езикът, чрез който се задават стилове на отделните елементи от сайта. Накратко, css отговаря за дизайна и начина, по който визуално изглежда страницата. Обикновено всяка WordPress тема идва с множество css файлове, които увеличават заявките на браузъра и увеличаване времето на зареждане. Чрез Autoptimize можете да комбинирате всички css файлове, да ги компресирате и дори да ги вградите в html кода с цел още по-бързо зареждане.
 • оптимизиране на HTML – модулът компресира целия изходен код на страницата, което спомага за по-добрата скорост на сайта
 • оптимизиране на Javascript – подобно на CSS, можете да обедините всички JS файлове, да ги минифицирате и да отложите зареждането на всички скриптове. Тази опция би могла да „счупи“ някоя функционалност от темата ви, затова използвайте с повишено внимание.
 • Lazy-load на изображенията – с тази опция отлагате зареждането на изображения, които не са видими в най-горната част на страницата.

За по-напреднали плъгинът предлага още някои интересни и полезни функционалности. Добре е да споменем, че при използването на плъгина можете да счупите сайта си, но при изключване на зададената опция или плъгина изцяло, сайтът ви ще си работи нормално. Модулът не променя файловете ви, а създава собствени, които зарежда при активирана дадена опция. Ако сте използвали други подобни модули, които са навредили на сайта ви необратимо и се е налагало да връщате бекъп – с Autoptimize това няма да ви се наложи!

Imagify  

Това е безплатен плъгин за компресиране на изображения. Обикновено изображенията, които качваме онлайн са с голям размер, а това увеличава времето за зареждането им, дори да използваме по-горе посочените кеширащи плъгини. Използването на изображения с по-малък размер, със същото визуално качество може да ви доведе до много позитиви. За активиране на плъгина трябва да си създадете безплатен профил в сайта на Imagify, от където ще получите и API Key.

Модулът има три нива на компресиране, като препоръчително е да използвате зададеното по подразбиране – Aggressive. Можете да компресирате както вече качени файлове, така и да зададете опция автоматично да се компресират всички нови изображения още при качването им на сайта. Imagify компресира не само оригиналното изображение, но и всички негови версии с различно оразмеряване според настройките на темата – например thumbnail, medium и други класове.

Безплатният план на Imagify предлага оптимизиране на изображения до 25 MB месечно. Ако имате малък фирмен сайт, това е напълно достатъчно, тъй като количеството изображения няма да бъде голямо. В случай, че разполагате с по-голям информационен сайт с редовно публикуване на новини, можете да се възползвате и от premium профил. Срещу 5 долара на месец можете да оптимизирате до 1GB или приблизително 10 000 изображения.