Как да определим цената на Интернет рекламите?

Колко струва връзка от даден уеб сайт?

Интернет реклами и ОРМ
Питали ли сте се дали си заслужава да платите за връзка или Интернет реклама от даден сайт към вашия? Ако сте си задавали този въпрос тази статия ще ви помогне.

Преди да започнете да търсите каквито и да е връзки било то банери, VIP линкове или друг тип Интернет реклами, първо трябва да дефинирате предварително маркетинговите си цели. С други думи да намерим релевантен и ефективен за вашата ниша уебсайт, който да ви предостави таргетирани посетители.

Трябва да проверите, колко авторитетен е сайта, колко стар е той, какъв PR ранг има, колко посетители на ден, в колко страници едновременно ще се показва рекламата и къде е мястото на платените връзки?

Ако не можете да прецените сами използвайте сайтове от рода на http://www.websiteoutlook.com/ . Просто поставете във формата дадения url-адрес и той ще ви предостави цена според европейските стандарти на база бройката отворени страници на ден и други любопитни показатели.

Вторият начин е като добавите коефициент на тежест на параметри:

За Посещения. Колкото повече уникални посетители има на ден, толкова по-голям коефициент. Например, под сто посетителя на ден слагате коефициент 1.
От сто до двеста посетителя – коефициент 1,1;
от двеста до триста слагате 1,2;
за триста до четиристотин – коефициент 1,3 и т.н. до хиляда и повече посещения на ден – коефициент 2.

За Google Page Rang. Ако има ранг PR1 – слагаме коефициент 1.1; за PR2 – добавяме 1,2 и т.н. до PR10 – където ще има коефициент 2.0.

За брой на страниците в които присъства връзката.
Под 100 страници добавяме коефициент 1;
от 100 до 199 страници добавяме -1.1;
от 200 до 300 страници – 1.2;
от 300 до 400 -1.3;
от 400 до 500 страници – 1.4 и т.н. до 1000 и повече страници където добавяме коефициент 2.0.

Накрая умножаваме трите коефициента. Например, ако имаме сайт със 300 посетили дневно, Google Rang – PR4 и той има около 600 страници, а ще ни сложат линк в хедъра, който се вижда от всички страници се получава:

1,3 х 1,4 х 1,5 = 2,73

Този сумарен коефициент умножаваме по средната цена на един линк в съответната ниша. Например повечето директории в България продават ВИП линкове на цена между 5 и 10 лева на месец. В нашия пример ако кажем, че нишата е конкурентна и вземем цена от 10 лева, следва да я умножим по получения сборен коефициент 2,73 и получаваме 27 лева – цена на линка от този пример.

Конкуренцията никога не спи!

С тези SEO услуги може да наблюдавате какво говорят другите за Вас и да реагирате навреме. Целта е да се запазят постигнатите резултати по определени ключови думи, а защо не и да се подобрят?

Мониторинг и анализ на класирането

Алгоритмите на търсещите машини постоянно се променят и поради това е необходимо, сайта също да се адаптира към тях. Мониторинга е наблюдение и управление на класирането в търсачките, което следва да се извършва постоянно. Това е необходимо за да анализирате резултатите и определите работещите стратегии, избрани в етапа на планирането.

Управление на онлайн репутация

(ОRМ – Online reputation management ) е от изключително значение за Вашия бранд и метод за влияние над определена аудитория. За създаване на успешна онлайн репутация е необходимо да познавате начина на мислене на конкуренти, служители и потребители. Не може да пренебрегвате негативното отношение в блогосферата, социални мрежи, форуми и информационни сайтове, защото то ще доведе до понижаване на доверието в потребителите, а от там и на продажбите.

Има няколко тактики за управление на репутация с които може да влияете на аудиторията според ситуацията:
– изграждане на положителна онлайн репутация, провеждане и управление на PR кампании в Интернет пространството;
– поддържане на Вашия онлайн имидж и следене за нови материали излизащи в Интернет с помощта на модерен софтуер за „слушане“;
– заличаване на лоша онлайн репутация, като се изместват лошите линкове от по-силни Ваши линкове;
– провеждане на агресивна антикампания с цел дискредитиране на нелоялен конкурент.