Как се мотивира българина?

мотивация по БългарскиВсички знаят пирамидата на Маслоу  за мотивацията.

Но както много други неща при Българина и тя не е както трябва. Съвпадат само първите две нива,  физически потребности и нужда от безопасност.

 Третото ниво е потребност от принадлежност и любов, а при нас е по скоро потребност от взаимоотношения и връзки.  Ние не искаме само любов, а и полза. От тук произлиза „шуробаджанащината” в България, приятелят (връзката) се счита за задължен да услужи, дори в разрез със служебните му задължения.

Четвърто ниво на пирамидата е потребност от уважение и признание, а при българите може да се нарече –  нужда от  поддържане на статуквото.  Ние не смеем да рискуваме,  а без риск няма печалба и признание.  Защото нашата култура е обърната назад в историята и всички очакват да забогатеят от наследство или някакво отдавна заровено имане.

Пето ниво по Маслоу  е самоактуализацията, а в България това е стремежът към признание и репутация.  При нас индивидът се интересува от това „Какво ще кажат хората?”, а не от собствената преценка.  Социалния  статус на човека се определя от притежаваната собственост и парите.  Затова този който демонстрира богатство печели престиж.  Затова всички правят пищни банкети и дават компетентни мнения по телевизията. Затова всички мислят, че не е важно как си успял, а да имаш по-малко скрупули и много пари.