Прогнозиране на бъдещето на България – да живееш в интересни времена!

Днес живеем в свят, който в стратегическото планиране се обозначава с акронима НПСД – несигурност, променливост, сложност и двусмисленост. Живеем в несигурен свят в който последствията на събитията са неясни. Живеем в свят с все по-голяма сложност на работните процеси, които все по-бързо проникват в нашия живот. В резултат на това драстично скъсяваме своя времеви хоризонт, тъй като колкото за по-дълъг период е той, толкова по-вероятно е да сгрешим.

Затова смело можем да кажем, че близкото бъдеще на България ще зависи от това какви биха били резултатите от следващите избори, още повече че от последните няколко избора няма ясно изразен водач, който да поеме инициативата. Ясно е, че на България и предстоят революционни времена. При всички случай бъдещето правителство ще трябва да се създаде от широка коалиция и то ще работи в много трудни условия. От една страна на фона на войната в Украйна, финансова и здравна криза след пандемията Covid-19, а от друга под натиска на постоянните удари на новата опозиция и всеобхватен популизъм. Политическата игра ще бъде още по-ожесточена и безмилостна.

В международен план на България и предстои да балансира от една страна между САЩ и петата колона на Русия, а от друга да се движи по тънката граница между ЕС и Турция. Тази игра никак не е безопасна и може да завърши много зле за нашата малка страна. Още повече, че се намесват и болезнените отношения със Северна Македония, която иска да се присъедини към ЕС. За съжаление в Македония имат интереси не само българите, а съседните страни и Великите сили, а ние май отново сме от страната на булката.

В геополитически план се наблюдава нова желязна завеса и демонизиране на Русия. Както казва Сун Дзъ „Не е важно да спечелиш сто победи в сто битки, а върховно постижение е, да сломиш съпротивата на врага без да влизаш в бой“.   България отдавна официално е заела страната на ЕС и НАТО, макар че народопсихологията ни е по-близо до руската и украинската, което ни поставя на фронтовата линия.

Случващото се в нашата страна е силно зависимо и от  набиращата сила в регионален план Турция. През 2023 г. президента Ердоган отново спечели изборите в нашата южна съседка, което значи че ние все по-трудно ще ходим по тънката граница. България на всяка цена трябва да запази добри отношения с Турция, тъй като тя е огромен пазар, а освен това Турция може също така да осигури достъп до въглеводороди, независими от Русия, което води до така желаната диверсификация.

Също така е много важно нашата разклатена икономика да оцелее. Както казва нашият народ, който плаща, той поръчва музиката! За да разберем кой поръчва музиката в България, трябва да видим кои са най-големите инвеститори у нас?

По официални данни на БНБ, най-големите източници на Преки Чужди Инвестиции (ПЧИ) в България са страните от ЕС, които владеят над 60% от пицата на Дянков. Сред тях водеща с чувствително изпреварване е Холандия! Питате ли се защо?

От страните, които не са членки на ЕС, Русия и Турция представляват по-специален интерес. И при двете страни по-широкото им участие в инвестиционния и икономически живот на страната е свързано с опасения, макар и с различен оттенък. Русия видимо не проявява (или не съумява) да разшири своето явно инвестиционно и икономическо участие, докато при Турция има ясно изразена позитивна динамика, макар и на относително ниско равнище, въпреки че инвестициите на Гърция ги изпреварват по размер.

Въпреки всички проблеми за бизнес у нас България държи първо място в света по износ на череши (20 % от световния пазар) и сме номер едно в света по износ на патешко месо и гъши дроб (също 36,7% от световния пазар), лавандула, рапица, консервирани череши (16 % дял) месингови плочи (15%), спирачни маркучи (14%), велосипеди и износ на билки, амониев нитрат и игрални апарати с жетони!!! По данни на Българска стопанска камера през 2022 г. износът от България има ръст 21% спрямо 2021 г. За последните 5 години експортът расте средногодишно с 11% при 7% за световния износ. Групите стоки с най-голям износ са стоките за отбрана (които не се декларират официално, но има данни, че са близо 2 милиарда долара, декларираните стоки енергоносители (горива и електроенергия), електротехника и електроника, мед и изделия от мед, машини и апарати, които формират 1/3 от официалния износ. Най-голям принос от тях има износът на горива за Украйна, който възлиза на 892 милиона през 2022. Новата стокова група с износ над 1 млрд. долара е слънчогледовото масло и олио (11% от световния дял), което зае мястото на украинските стоки.

През 2022 г. износът на България достига 50,25 млрд. долара или с 21% повече, отколкото през 2021 г., когато е бил 41,9 млрд. долара, а през 2019 г. общият ни износ е 33,4 милиарда долара, което значи, че той устойчиво расте. в резултат България е класирана на 57-мо място сред износителите в света!!! Известни сме със своя лечебен кашкавал и кисело мляко. Възможност за развитие на SPA бизнеси с минерална вода и незабравима природа, море и туризъм. Освен това България е вратата на Европа, през която преминават редица транспортни коридори. Естествено, това може да бъде както плюс, така и минус, според акъла на управляващите. Посочените по-горе успехи в износа се дължат основно на международните компании в България и по-малко на местни фирми, което не допринася за излизането ни от категорията „най-бедната страна в ЕС“. В Черно море има газово находище, което по една или друга причина не е разработено, за разлика от тези на съседите Румъния и Турция.

Най-лошият сценарий за България, е да не се появи отчетливо силна партия, която да стабилизира политическата обстановка и да използва положителните качества на страната. В следствие на това да започнат постоянни боричкания на фона на политическата, културна и финансова криза, съчетани с нестабилна международна обстановка на Изток. Войната ще засили популистки партии и ксенофобски движения, които ще объркват още повече и без това обърканата политическа картина у нас. Още по-лошо ще стане ако такава крайна партия дойде на власт и войната в близост до нашите граници се пренесе на наша територия.

Нищо добро не ни очаква ако не успеем да се обединим, както се казва „Съединението прави силата“.