Прогнозиране на бъдещето на България – да живееш в интересни времена!

Близкото бъдеще на България до скоро зависеше предимно от действията на министър-председателя Бойко Борисов, а сега след като на предишните избори суверена не излъчи ясно открояващ се лидер, всичко зависи от това какви биха били резултатите от следващите избори? Ясно е, че на България и предстоят революционни времена. Намираме се на крайгълния камък на историята и е много важно да вземем правилните решения за нашето бъдеще.

При виски случай бъдещето правителство ще трябва да се създаде от широка коалиция и то ще работи в много трудни условия. От една страна на финансова криза, а от друга под натиска на постоянните удари на новата опозиция. Политическата игра ще бъде още по-ожесточена и безмилостна.

В международен план на България и предстои да балансира от една страна между САЩ и Русия, а от друга да се движи по тънката граница между ЕС и Турция. Тази игра никак не е безопасна и може да завърши много зле за нашата малка страна. Още повече, че се намесват и болезнените отношения със Северна Македония, която иска да се присъедини към ЕС. За съжаление в Македония имат интереси не само българите, а съседните страни и Великите сили, а ние май отново сме от страната на булката.

В геополитически план се наблюдава възход на Руската политика в международен план и тенденция да подкрепят популистични политици, включително Тръмп, Орбан и Ердоган, което значи, че подкрепата им за популистки партии у нас ще расте. А тук популисти да искаш! 

Както казва Сун Дзъ „Не е важно да спечелиш сто победи в сто битки, а върховно постижение е, да сломиш съпротивата на врага без да влизаш в бой“.   Очевидно е, че ЕС и НАТО са противници на Русия: единствените структури, които възпрепятстват руската власт над континента. А България отдавна официално е заела страната на ЕС, макар че народопсихологията ни е по-близо до Руската, което ни поставя на фронтовата линия. Още по-сложно става положението, когато се намеси и американската политика след спечелването на изборите от президент от Джо Байдън.

Случващото се в нашата страна е силно зависимо и от  набиращата сила в регионален план Турция. През 2023 г. предстоят избори в нашата южна съседка и ако президента Ердоган остане на власт ние все по-трудно ще ходим по тънката граница. Най-добрият вариант за нас е там да спечелят републиканците и да преориентират страната към сближаване с ЕС.

България на всяка цена трябва да запази добри отношения с Турция, тъй като тя е огромен пазар, а освен това Турция може също така да осигури достъп до въглеводороди, независими от Русия, което води до така желаната диверсификация.

Също така е много важно нашата разклатена икономика да оцелее. Както казва нашият народ, който плаща, той поръчва музиката! За да разберем кой поръчва музиката в България, трябва да видим кои са най-големите инвеститори у нас?

По официални данни на БНБ, най-големите източници на Преки Чужди Инвестиции (ПЧИ) в България са страните от ЕС, които владеят над 60% от пицата на Дянков. Сред тях водеща с чувствително изпреварване е Холандия! Питате ли се защо?

От страните, които не са членки на ЕС, Русия и Турция представляват по-специален интерес. И при двете страни по-широкото им участие в инвестиционния и икономически живот на страната е свързано с опасения, макар и с различен оттенък. Русия видимо не проявява (или не съумява) да разшири своето явно инвестиционно и икономическо участие, докато при Турция има ясно изразена позитивна динамика, макар и на относително ниско равнище, въпреки че инвестициите на Гърция ги изпреварват по размер.

Въпреки всички проблеми за бизнес у нас България държи първо място в света по износ на череши (20 % от световния пазар) и сме номер едно в света по износ на патешко месо и гъши дроб (също 20% от световния пазар), лавандула, рапица, консервирани череши (16 % дял) месингови плочи (15%), спирачни маркучи (14%), велосипеди и износ на билки!!! През 2019 г. общият ни износ е 33,4 милиарда долара, като почти 10 % от него е електротехника и електроника. Изнесените стоки за отбрана по официални данни са 615 милиона, но реално са значително повече. Известни сме със своя лечебен кашкавал и кисело мляко. Възможност за развитие на SPA бизнеси с минерална вода и незабравима природа, море и туризъм. Освен това България е вратата на Европа, през която преминават редица транспортни коридори. Естествено, това може да бъде както плюс, така и минус, според акъла на управляващите. Посочените по-горе успехи в износа се дължат основно на международните компании в България и по-малко на местни фирми, което не допринася за излизането ни от категорията „най-бедната страна в ЕС“.

Най-лошият сценарий за България, е да не се появи отчетливо силна партия, която да стабилизира политическата обстановка и да използва положителните качества на страната. В следствие на това да започнат постоянни боричкания на фона на политическата, културна и финансова криза, съчетани с нестабилна международна обстановка. Ако Ердоган остане на власт и засили близкоизточните си амбиции, а отношенията на НАТО с Русия се изострят още повече, това ще доведе до поява на засилени популистки партии и ксенофобски движения, които ще объркват още повече и без това обърканата политическа картина у нас. В същото време се вижда рязко засилване на инвестициите на САЩ у нас, което допълнително ще изостри противоречията в нашето общество.

Нищо добро не ни очаква ако не успеем да се обединим, както се казва „Съединението прави силата“.