За лидерството и Робин Шарма

Стани лидерЗа тези,  който обичат семинарите имам добра новина. На 21.09.2011 г.  в НДК ще дойде  най-големият експерт по лидерство – Робин Шарма.   В блога на Калин Василев са организирали блог- игра в която реших да участвам.  Трябва да напиша  принципите за успех,  които следвам, а вие може да ми помогнете да спечеля с коментари под статията.

Прочетете надолу и вижте мнението ми по въпроса, написано е с мерак.

 Има редица теории за лидерството.  Има и различни хора, който ни учат как да станем лидери!!!

Аз обаче мисля, че лидер не се става с уроци,  а се издига от другите на база  неговият авторитет,  качества,  влияние над хората и потенциал, който  загатва, че притежава за постигането на целите на групата. Човек става лидер в една група, когато престане да вижда проблемите с очите на обикновения изпълнител и започне да ги решава.

Leader – от английски език се превежда ръководител, водач. Обаче според мен има разлика между ръководител и лидер. Ръководителят се назначава официално, а лидерът се излъчва неофициално и всички доброволно му се подчиняват.

За да бъдеш лидер трябва да притежаваш редица професионални, физически, психологически качества:

  •  да имаш амбиция, власт и харизма,
  •  да внушаваш и да мотивираш чрез убеждение, а не чрез принуждение;
  •  да имаш визия, да постигаш целите на групата и спазваш нейните норми,
  •  да можеш да поемаш отговорност, но да си професионално подготвен,
  •  да умееш да работиш с хора, да имаш дар слово и супервизия,
  •  да влагаш здрав смисъл и сърце, да си пристрастен към идеала и да прилагаш идеи с креативно, критично, творческо и рефлективно мислене.

Днес живеем във време на дълбоки промени и виждаме как епидемията на корупцията прониква дълбоко в сърцето на обществото. Дори и най-блестящите лидери имат кратък живот, защото изгниват от вътре, поради това че, властта ни прави по самодоволни и небрежни към добродетелите. Лидери трябва да бъдат имунизирани от тази болест. Те трябва да притежават лоялност към нацията и институцията; дълг, чест, смелост и принципност. Да бъдат възторжени идеалисти и честни до самопожертвуване.

Сърце подир сърце върви и запалва тоя, който сам гори.