Свобода на медиите!?

Свобода на медиитеОще древните римляни са забелязали, че „Информацията е сила“.  Думата informatio от латински означава  разяснение, изложение, осведоменост. Нещо повече информацията не е само сила, информацията е ВЛАСТ.  Днес на всеки човек му е ясно, че медиите занимаващи се с  нейното разпространение  са четвъртата власт.

Въпросът е свободна ли е тази власт или е под нечий контрол?

Freedom House е американска организация, която се занимава с правата и свободите по света. Те са използвали различни критерии за класиране на медиите  по отношение на тяхната свобода. От 197 са оценили  общо 63 броя  (32 %) като Свободни,  70 страни  (36 %) са оценени като Частично свободни, а 64 (32 процента) не са свободни.

Според тях българските медии са Частично свободни. Нещо повече, обърнете внимание на  картата с разпределението на регионите в заглавната страница на сайта им, която говори сама как те разбират света:   Западна Европа включва  Гърция и Турция – там  гражданите имат относителна свобода, а България влиза при Русия в страните от Евразия.

Защо нашите медии са частично свободни?

Информацията е валута на демокрацията ” Thomas Jefferson

Политическите  вълнения и финансов натиск, предизвикани от европейската икономическа криза се отразява и върху свободата на медиите.  Както всичко останало в нашата държава,  така  и медиите са под икономически натиск и се нуждаят от финансови средства, а те печелят предимно от реклама.

Коя част от медиите са свободни и коя част не са свободни?

Мит е, че Интернет пространството все още е свободно. Естествено, че всеки сайт, който има рекламодатели публикува  каквото му кажат, поне докато му плащат.

Вярно, че всеки блогър може да пише,  каквото си иска в собствения си блог, но кой ще го прочете освен неговите приятели? Когато стане много посещаван се появяват рекламодатели и свободата свършва. Който плаща, той поръчва музиката.

Много журналистите казват, че още преди да започнат да пишат по някоя тема, шефовете им ги предупреждават да не се захващат с нея, защото е неудобна и медията им може да загуби важен рекламодател.  Забележете, че в телевизията и пресата основния рекламодател е Правителството.

За да имаме преуспяваща държава не е достатъчно да имаме просто свободни медии, а такива които работят в симбиоза с останалите компоненти на националната сигурност. Медии, които поощряват положителните промени в културните  ценности на българите, патриотизма, нетърпимост към корупцията, стремеж към развитие, иновации и  ориентация към модерния свят.