Kak da tyrsim

Как да търсим в Google.BG, чрез използване на символи?

Колкото и умни да стават търсачките, те все пак си остават машини и ако знаем какви команди да им подадем ще намираме по-лесно информацията в тях. За да можем да оптимизираме, трябва да знаем как да търсим. На тази страница са събрани няколко прости съвета как по-лесно да намирате търсеното в Google.bg:

 • Първо трябва да знаете, че Google не различава малки и големи букви, както и препинателни знаци или тези символи @#$%^&*()=+[],  затова не е необходимо да ги пишете в полето за търсене.
 • Не задавайте на търсачката въпроси, а пишете все едно отговаряте на търсения въпрос, например: не пишете „Каква е валутата на Аржентина?“ , а пишете отговора „Валутата на Аржентина е“.
 • „Кавички“ – За да намерим точна фраза трябва да я сложим в „кавички“.
 • _ Долна черта. Това е идеален метод за търсене на ключови думи. Просто пуснете _ между две ключови думи и Google ще ви даде няколко предложения за ключови думи, като запълни долната черта с важни за потребителя думи.
  долна черта
 • *Звезда* – Ако не си спомняме част от дадена фраза може да я заменим със звезда  „* ” Или ако не сте сигурни за част от изречението го заместете например с * в нужда приятел * .
 • – Интервал с тире или минус поставено пред някоя дума,  премахва всички сайтове, които я съдържат, например: “Левски -футбол” изключва от показваното всички футболни резултати.
 • Ако искате да търсите синоними на определена дума, поставете пред нея без шпация „~“ .
 •  | Вертикална черта – ако поставите вертикална черта между две думи, може да я използвате  кат оператор ИЛИ. Например ако напишете река | море  Google ще ви покаже резултати с река или море или и двете.
 • Ако искате да се покажат резултати на една или на друга дума сложете  “OR ” с главни букви. Например: „Подаръци за жени OR мъже“ и ще ви се покажат всички подаръци за мъже и жени.
 • Ако искате да намерите нещо в интервал от време,  сложете датите и две точки между тях.  Например: ” Български изобретения  1850..1900 “ – това ще ви покаже резултати с цифри по-големи от 1850 и по-малки от 1900.
 • ( скоби). Може да използвате скобите и при търсен по същия начин както в математиката. Например: ( site:twitter.com OR site:facebook.com ) AND intitle:SuppleSolutions

Основни оператори за търсене

 1. AND – това играе ролята на свързващото И. С него се поставят условия на Google който трябва да върне резултат след като изпълни .всички условия. Например: facebook.com AND intitle:Копирайтниг AND inurl:Postvai.
 2. Filetype е страхотен оператор ако искате да намерите само текстови файлове или  резултати с разширение на определен файл. Например копирайтинг filetype:ppt или  копирайтинг filetype:pdf   ще намери книги за копирайтинг във формат PDF.
 3. Оператора allinanchor: / inanchor: показва входящите линкове към вашия сайт. Например, inanchor:postvai.com ще покаже всички баклинкове към postvai.com.  Може да намира и имейл адреси на хора. Например:  “inanchor: Бойко Борисов”, и вероятно ще му намерите имейла някъде сред показните резултати.
 4. Ако искате да търсите само в един точно определен сайт, използвайте оператора “site:”.Например: “seo site:postvai.com” ще покажи всички споменавания и резултати за SEO в  сайта postvai.com. Има и вариант като site:postvai.com inanchor:постинг –  ще покаже всичките страници с думата постиинг в Postvai.COM.
 5. Related: показва сродни сайтове. Чудесен е за намиране на конкуренция или за линкове от сайтове с релевантна тематика. ЗАБЕЛЕЖКА: Не добавите интервал след:  ако го направите Google просто ще направи търсене на ключови думи. Например related: postvai.com
 6. машини site:.mil” ще покаже само военните „машини“.
 7. Оператора  “intitle:” търси само в заглавията. Също така може да използвате allintitle: Разликата е че allintitle показва задължително търсените думи в началото на заглавието, докато intitle може да ги съдържа някъде из заглавието.
 8. Оператора cache: ще ви покаже стария изглед на дадена страница от псоледния път, когато ботовете са  я посещавали. Например cache:bbc.com
 9. Аllintext: / intext: – С първото ако напишете три думи, например „Allintext: SEO копирайтинг текст “ ще върне резултати с точно повторение на трите думи в началото на текста, а  “intext:” търси дадена дума  някъде, където и да е в текстовете, много е полезно за намиране на статии за артикъл директории.
 10. Allinurl: / inurl:” търси само в URL адресите.   inurl:blog копирайтинг – показва всички блогове с думата копирайтинг някъде в УРЛ адреса. Може да се замести с forum.
 11. С оператора “link:” можете да разберете къде има линкове към вашия сайт. Например: link:postvai.com също ще покаже всички , който имат връзка към нашия сайт.
 12. SEO операторa Info:postvai.com показва информация за съответната страница включително предоставя нейна снимка и други страници, който имат връзки към нея или съдържат името на вашата страница.
 13. Можете да използвате търсачката като речник с командата “define:” която ще намери дефиниция на търсената дума.
 14. Ако започнете заявката си с Allintitle: и дума за търсене Google ще ви покаже всички резултати съдържащи думата в мета заглавието на страницата си.
 15. AROUND() – този оператор ви позволява да ограничите броя на думите съдържащи се около дадена фраза ако търсите например, кола  AROUND(2)  дизел. Цифрата ограничава броя на думите между двете твърди думи.

+Операторите за търсене са хлябът и маслото за опитните SEO специалисти.

Клип- урок за всички оператори за търсене

URL модификатори

За разлика от операторите за търсенето URL модификаторите те добавят елементи в УРЛ адреса на SERP (Страницата с резултати от търсене) и показват само резултати от последния час, само резултати с изображения и т.н.
УРЛ модификатор

 1. &tbs=blgt:b  – търси  само резултати от блогове. Например ако добавете това в УРЛ адреса на Google той ще стане https://www.google.bg/&tbs=blgt:b Няма да видите разлика в страницата на търсачката, но ако напишете някаква дума в полето за търсене при този УРЛ адрес от горе, ще се появят само резултати от блогове по тази ключова дума. Идеално ако е търсите нови текстови статии за артикъл директории.
 2. Ако искате да показва само резултати от последния час добавете в УРЛ адреса • &tbs=qdr:h.  Резултати от последната секунда • &tbs=qdr:с от последната минута • &tbs=qdr:n,  От последния ден • &tbs=qdr:d; Седмица • &tbs=qdr:w ; Месец • &tbs=qdr:m и година • &tbs=qdr:y. 
 3. &tbs=app е страхотно за търсене на приложения и инструменти. Например, ето от този УРЛ адрес https://www.google.bg/#tbm=app&q=seo намирате приложения за SEO. Ако искате нещо друго, например кученца, просто сменете думата SEO с кученца. Ако искате обаче само безплатни приложения трябва да напишете  • &tbs=app_price:free и ще се получи https://www.google.bg/#tbm=_price:free&q=seo А това търси за Андроид • &tbs=app_os:1
 4. &tbm=shop e предназначено за Шопинг търсене на продукти. Ако напишете https://www.google.bg/#q=GSM&tbm=shop&tbs=local_avail:1 ще ви даден всички GSM обонзачени като шопинг продукти, но в локалния бизнес около вас, защото сме добавили Local_avail:1.  Ако напишете &tbs=brand:nokia ще ви даде всички с марка Нокия. Може да добавите и цена &tbs=price:1,ppr_min: 50,ppr_max: 170 ще ви предостави продукти с цена между 50 и 170. 
 5. & CR = countryBG дава само резултати от български сайтове
 6. &pws=0 – ето това е много важно, защото изключва персонализираното търсене на вашия браузър. Внимавайте за нещо като „Посетихте тази страница Х пъти. С този УРЛ модификатор ще ви се покажат само резултати, който не сте посещавали.

?+ Забележка: Google.BG не работи много добре с модификаторите на УРЛ, затова е препоръчително ако наистина искате да намерите интересни резултати да използвате търсене на някоя друга търсачка, например за Австрия, просто заменете Google.BG с Google.com.au и продължете с модификаторите. Например, ако искате да търсете инструменти  https://www.google.com.bg/#tbm=_price:free&q=seo

Клип-2 за операторите за търсене

Готови шаблони за търсене

Дойде ред и на няколко полезни трикове и шаблони за търсене в Google.BG. Освен употребата на горните оператори и УРЛ модификатори  Google може да прави още много неща, чрез своите готови потребителски шаблони.

  • Например търсачката може да смята като елка или да преобразува мерни единици. Например: “10 inch in cm”.
  • Може да намира пратки, просто слагате номера и напишете FedEx или UPS и ще разберете къде се намира в момента.
  • Ако напишете например“map име на улица” директно ще ви покаже карта с адреса направо в резултата.
  • Ако искате да намерите само анимирани картинки GIF за SEO например трябва да вкарате &tbm=isch и втори модификатор за размер на изображението isz:m и за тип itp:animated. Така се получава линка https://www.google.bg/search?q=SEO&tbm=isch&tbs=isz:m,itp:animated  Ако търсите друга тема просто сменете думата SEO и го използвайте.
  • Може да правите още много комбинации от няколко оператора или модификатора за да си направите ваше търсен, например ако искате да откриете местните експерти по копирайтинг напишете копирайтинг filetype:ppt site:.bg Това ще ви покаже презентации за копирайтинг  в български сайтове. Може да смените ключовата дума, типа файл или държавата.
  • Също така с комбинация от И, ИЛИ и дума вие може да направите специализирана търсачка например за инфографики и диаграми търсеща в няколко специализирани сайта, като тази (site:businessinsider.com OR site:forbes.com OR site:inc.com OR site:huffingtonpost.com OR site:fastcompany.com) AND infographic OR chart AND „SEO“
  • Може да направите изследване за трудността на нова ключова дума, която проучвате с помощта на allintext :, Allintitle: и allinanchor.  Например, ако искате да видите колко трудно ще бъде да се класирате по думата „Водопроводчик в София“, можете да изпълните тези търсения  allintext: – това ще ни каже колко страници са оптимизирани по това съдържание.   Allintitle: – това ще ни каже колко страници са оптимизирали заглавието си по тази тема. allinanchor: – ще ни покаже колко страници са изградили връзки с тази ключова фраза.

Допълнителна литература

Вижте пъклен списък с всчики оператори на Google. 


P.S. Допълнително може да намерите още много интересни проекти и инструменти от Google на този адрес http://labs.google.com или  http://www.google.bg/intl/bg/options/.