Видеото се отразява много добре на оптимизацията на даден сайт, затова е най-добре ако имате видео клипове да ги разположите на собствен сървървъв вашия сайт, а не да ги качите в Youtube и да ги вградите после в сайта.

SEO на видео клип

Това че има видео в сайта ви се оценява добре от търсачките. А ако някой сподели клипа ви и сложи линк към сайта ви, ще е още по-добре.

Друг плюс са наличието на коментари за видео клипа и това, че имате пълен контрол над мета данните.  За да се индексира добре трябва да го заобиколите от всякъде с текст, за целта може да направите текстов вариант на казаното в клипа и не забравяйте да го изпълните с ключови думи.

Създайте видеокарта на сайта, която да улесниоткриването на клипове от търсачката. В нея се поставя заглавие на клипа, описание, продължителност на видео клипа, категория, и  thumbnail изображение  (малко изображение). По –съвременния вариант за улесняване на търсачката да се сдобие с информация за видеото е да използвате микродата. Дори Google предпочита точно този вариант, но се спрете на едно от двете:  карта или микродата и не ги дублирайте заедно.

Търсачките разбират за какво става въпрос именно от информацията, която им предоставяте, затова е добре заглавието на видео файла  да бъде описателно и да съдържа ключови думи. Например, video-kak-se-pravi-prodavashta-statia.flv, а не безсмислени букви и цифри gs15234.flv . Тъй като голяма група от хората търсят ключова дума „видео“ следва да я добавяте в заглавието си.

Оптимизация за Youtube

Все пак ако ви трябва трафик може след това да направите втора версия на клипа и пак да го качите в Youtube. Това не е просто сайт, а е също и търсеща машина, която освен това има по 1 000 000 000 уникални посещения на месец. Огромен трафик!

От 2006 година този сайт стана собственост на Google, което е още една причина за неговото използване. Тук важат всички горе написани правила за оптимизиране, както от Youtube към вашия сайт, така и обратно. Направете линк билдинг на видео канала си и на страниците с вашите видео клипове – това ще повиши техния рейтинг и класиране, а от там и трафика към вашия сайт.

Може да използвате някой инструмент за проследяване на обратните линкове върху посещаван клип подобен на вашия, за да видите кои сайтове са поставили линк към него или са го ембетнали. След това се опитайте да ги накарате да поставят линк и към вашия клип.

За да анализирате как върви вашия видео клип,  използвайте  инструмента за анализ на клипове YouTube Insight.  Тук ще намерите всякаква  информация за посетителите на вашия видеоклип и освен това с него може да променяте или редактирате клипа си. Един от най-важните параметри е броя гледания на вашия клип.

Не поставяйте видеата си както ви падне, а ги организирайте в свой собствен канал. Него също може да го оптимизирате. Новият канал на Youtube – Chanel One, ви дава възможност за брандиране и настройка на канала с дизайн близък до сайта ви, който може да се отваря в различни устройства.

Ако накарате хората да се абонират за канала ви, това ще се отрази на рейтинга ви. Затова може да добавите бутон за абониране на сайта си.

Вкарайте ключови думи в заглавието на видеото, то не трябва да надвишава 50 – 55 символа, за да се визуализира в резултатите от търсене без проблеми.

Задължително преразкажете в описанието текстуално,  това което се разказва в клипа. За целта от Youtube ви предоставят 160 символа. Добре е да поставите линк към сайта си още в началото на описанието, защото останалата част е скрита и може да се види след като потребителя натисне „показване на още“. Всички линкове тук са NoFollow.

Попълнете таговете и етикетите с поне 5-6 ключови думи или на подобна тематика. Така те ще се свържат с други подобни видеа и когато някой ги гледа ще види препратка и към вашето видео в секция „предложения“.

YouTube превръща тези таговете в meta ключови думи на  страницата, но Google не ги взема в предвид.

Хубавото е, че може да поставяте бутони за действие върху вашия видео клип, като балонче за реч върху заглавието или воден знак върху видеото с линк към вашия сайт.  Друга възможност е да поставите субтитри на вашия видеоклип, които влияят за класирането му в самия YouTube.

Коментарите на посетителите и броя гледания са едни от най-важните фактори за алгоритъма на Youtube за класиране на видео в сайта. Накарайте хората да гласуват за клипа ви, използвайте и социалните мрежи за това. Коментирайте най-популярните клипове по вашата тема, като поставите в коментара си линк към вашето видео или сайта си. Тези връзки не са активни, но водят таргетирани посетители.

За да увеличите посещаемостта изберете подходящ начален кадър.   YouTube ви предлага три произволни кадъра за първоначално визуализиране на клипа, изберете най-атракционния. А ако потвърдите вашия канал на следния адрес : https://www.youtube.com/verify ще имате възможност сами да изберете подходящ кадър.

За да засвидетелствате собствеността си над видео материала, поставете малко лого на бранда си в ъгъла на видеото. Това само по себе си не води до пряк ефект върху рейтинга. Ползата за вас е, че популяризирате вашата марка. Приносът към оптимизацията на сайта ви би бил в това, че потребителите биха могли да потърсят в Google името на вашия бранд, а с това се повишава рейтингът на сайта ви.

В зависимост от видеото и от продукта ви може да бъде подходящо, ако адресът на вашия сайт е на екрана през цялото време, а не само на последния кадър. Може да поставите и телефонен номер. В YouTube хората обичат да гледат, а не да четат. Затова, вместо да ги препращате към страници, направо ги карайте да ви се обаждат!