Analiz na sajt

Преди същинската оптимизация на който и да е сайт,  първо трябва да се анализира класирането на страниците в момента и да се направи план за оптимизация на сайта. Ако тепърва ще се изгражда нов сайт за даден бизнес е необходимо дори създаване на Интернет маркетинг план. Той трябва да включва маркетингово проучване на онлайн пазара, проучване на конкуренцията, дефиниране на точна цел и мисия на уебсайта с избор на ключов домейн, проектирането на сайта и потребителското изживяване обвързано с цялостна рекламна кампания.

1. Анализ на ключовите думи

SEO анализът включва 5 основни стъпки, които започват с намиране на най-добрите ключови думи за вашия сайт.  Не правете това в търсачката, особено когато сте логнат в акаунта си в Google.BG, защото поради опцията за персонално търсене в различните браузъри се показват различни резултати.  Google персонализира резултатите от търсене освен по персонален и по географски (локален) признак. Така ако търсите от София и от Русе,  резултатите няма да са едни и същи.  За целта може да се използват специализирани програми, като Free Monitor for Google или онлайн инструменти като http://serp-checker.online-domain-tools.com/, а за определяне плътността на ключови думи в текста вижте http://www.seomastering.com/keyword-density-analyzer.php и http://kesor.net/keyword-density/.

2. Анализ на мета данните и тяхната оптимизация

Правилният анализ на един сайт донякъде повтаря стъпките предвидени в неговия план за оптимизация. С други думи той включва оптимизиране на ключовите думи, оптимизиране на мета таговете, писане на текстове и оптимизация на съдържанието, линк билдинг и популяризация. Поради тази причина при анализа на мета данните ние трябва да помислим как ще ги обвържем с избраните ключови думи и бъдещите текстове в сайта. Тук трябва да разберем дали те съответстват една на друга.

3. Анализ на конкуренцията

За целта може да използвате инструмента на Prodvigator.BG за да намерите всичко което ви трябва за вашия сайт и конкуренцията. Преди да започнете работа по вашия сайт трябва да анализирате ключовите думи, използвани от конкуренцията.

  • Проучете състоянието на всички страници, които се класират по-високо от вас.
  • Вижте какви мета тагове използват, текстовете какви заглавия имат и кои от тях са класирани най-добре.
  • Какви външни връзки и с какви anchor текстове сочат към тях.
  • Аnchor е думата, върху което е поставен линкът.

Тази информация ви е необходима за да разберете силните и слабите им страни и да изградите вашата стратегия за оптимизация.

4. Анализ на входящите линкове

  Входящи линкове към конкурентите може да се проверяват,  като напишете в браузера link:proveriavan-sait.com или да използвате онлайн софтуер за back линкове,  като opensiteexplorer.com, Ahrefs.com, MajesticSEO.com или други подобни. По принцип са платени, но дават и безплатна информация за качеството на връзките и дали са DoFollow или NoFollow и други. Аз лично предпочитам Majestic защото показва Trust folow потока на авторитетните линкове,  спрямо общото цитиране и така мога да определя, кои са качествените връзки, освен това дава картина на Анчор текстовете за да видя как да ги променя по правилната ключова дума.

PageRank u TrustRank са две различни неща. Докато PR е свързан с връзките към вашия сайт, то TrustRank-а определя доколко е авторитетен дадения сайт.   Търсете връзки само от авторитетни сайтове, а ако има много връзки от ниско качествени сайтове се постарайте да ги премахнете.

  Проверете своя PageRank (PR) – това е метрика на Google, показател за престижа на вашия сайт. Може да използвате този инструмент http://www.prchecker.info/check_page_rank.php например. Ранга се определя  на база количество и качество на входящите линкове към вашия сайт и е в стойности от 0 до 10. Колкото по-голям, толкова по добре – това означава, че другите сайтове му гласуват доверие след като са поставили линк към него.

В България най-често сайтовете са с PR 2 до PR 4 и рядко най-високите са PR 5 и PR 6.
Mожете да проверите PageRank на дадена страница също така  в www.prchecker.info или да си инсталирате приставката PageRank Status,  ако ви е необходимо да проверявате повече страници,  докато разглеждате линковете на конкурентите си.

Преди време изходящите линкове предаваха целия си ранг на страницата към която сочат, но след последните промени на Google, те предават някъде около 80-90% от него.

Ако сайта не се класира, въпреки че е индексиран и има някакви линкове към него, проверете дали не му е наложено някое наказание или е заразен с вирус. Това може да стане с Google Webmaster Tools. С този инструмент може да проверите и входящите линкове към вашия сайт.
Проверете за наработещи връзки, които водят до несъществуващи страници. Те също трябва да се премахнат за да не се влошават рейтинга на сайта. За такава проверка може да използвате инструмента http://www.brokenlinkcheck.com/.Препоръчани SEO инструменти

5. Анализ на съдържанието на сайта

Уверете се, че съдържанието ви е уникално. За да се класира добре един сайт, неговите текстове трябва да с не дублирано съдържание, което може да проверите с Advego Plagiatus  или други софтуери за онлайн проверка на целия сайт, каквито може да намерите ако разгледате малко повече Postvai.com.
Освен да имате уникално съдържание, то трябва да бъде достатъчно дълго, изпълнено с правилните ключови думи по които искате да се класирате и да е добре подредено в сайта.

Пример – 5 стъпки за анализ на съществуващ сайт!

Старт – вземете лист хартия и химикалка. Нека започнем с първа стъпка:

1.)  Анализ на ключовите думи по които най-добре се е класирал сайта до момента. Отворете Prodvigator.BG и поставете URL адреса във формата, нагласете резултатите  за Google.Bg и натиснете търсене. Това ще ви покаже най-добрите ключови думи и страници на сайта към момента. Запитайте се дали те отговарят на вашите желания?  – Сега нека да проверим къде се намира сайта по желаните ключови думи с
http://serp-checker.online-domain-tools.com/ или http://www.whatsmyserp.com/serpcheck.php
Запитайте се защо е така?

2.) Анализ на мета данните на сайта. За да си отговорите на предишния въпрос проверете сайта с http://www.seomastering.com/keyword-density-analyzer.php Той ще ви покаже мета таговете и плътността на ключовите думи в сайта. Вижте дали желаните думи са използвани най-много в текста? Ако не е така се заемете да преправите съдържанието на сайта си.
С Varvy.com– проверете сайта за грешки и ги отстранете.

3.) Анализ на конкуренцията. За да видим дали ще успеем да изкараме сайта по-напред трябва да направим по-добри страници от тези на конкуренцията. Можем да проверим конкурентите с Prodvigator или ако търсим само конкурентността на желана дума с Google keyword tool. Напишете желаната дума по която искате да проверите конкурентите и ще видите предложения по които да се работи – срещу тях има процент на конкуренция. Избираме най-ниския и кликнете в Prodvigator  на ТОП-100.
Ако си намерите сайта класиран на някое място, трябва да проверите всички конкуренти преди вас дали не може да ги надминете?

4.) Анализ на входящите връзки. Вижте какви връзки имате вие с opensiteexplorer.com или https://monitorbacklinks.com/?_ga=1.94224477.1700070872.1459981074 , вижте и тези на конкуренцията и направете повече от тях. Проверете качеството на връзките с MajesticSEO.com и намерете още по-качествени.
Проверете за наработещи връзки с http://www.brokenlinkcheck.com/ и ги премахнете.
Прегледайте текущия ранг на сайта с http://www.prchecker.info/check_page_rank.php .Вижте пълния анализ и насоките по които трябва да работите с Google.

5.)  Анализ на съдържанието дали е уникално. Проверите с Advego Plagiatus или целия сайт с програмата eTxt Antiplagiat.  Може и онлайн направо целя да го пуснете в http://www.siteliner.com/ за да ви покаже колко процента дублирано съдържание има в сайта.

P.S. Ако ви интересуват повече подробности по темата, може да  вижте как на практика се прави анализ на сайт в статията https://postvai.com/internet-reklami/seo-analiz-website.html