black hat seo

Black hat SEO или Черно SEO ” е термин с който се обозначават забранените опити за манипулиране на търсачката. Има и “сиво SEO”, което е на границата между законния начин за оптимизация и забранения.  Определено дават добри резултати в краткосрочен план, но рано или късно може да си изпатите.

Тактики за черно SEO са:

  • Слагане на невидим от хората текст в  сайта, изпълнен с ключови думи. Скриването на текста става, като се постави зад изображение, също така  с цвета на фона и с малки букви или поставен в CSS файла. Това се нарича Cloaking – страници, които се виждат по един начин от ботовете, а хората виждат нещо различно.
  • Прекалено оптимизиране и прекалената наситеност с ключови думи също може да се счете за манипулация.
  • Лоша линк картина, когато имате прекалено много връзки от ниско качествени сайтове на разнообразна тематика или link farms сайтове – генератори на линкове с лоша репутация.
  • Прехвърляне на страниците, когато привличате хора с една страница, а ги прехвърляте автоматично към друга.
  • Скрити кодове в HTML. Например има код, който при посещение на дадена страница автоматично прави все едно, че човека е натиснал бутона „Харесва ми“ на някаква Фейсбук страница, а посетителя дори си няма представа за това. Той просто е посетил сайта и е излязъл.
  • Размяната на реципрочни линкове между два сайта, сочещи един към друг. Размяната на линкове не се толерира от Google.bg


Можете да докладвате black-hat практики чрез https://www.google.com/webmasters/tools/ spamreport. В България за жалост това често се използва от злоба за да навредят на конкуренцията, така че внимавайте.