как работят търсачките

Входящите линкове прехвърлят PR ранг от страницата в която са поставени, на тази към която сочат. Поради тази причина ние търсим входящи линкове от възможно най- авторитетните сайтове на релевантна (подобна) тематика с висок PR.

В Интернет има два вида връзки DoFollow и NoFollow – това е атрибут, които казва на ботовете да следят ли връзката или не. За SEO линковете трябва да бъдат DoFollow за да се прехвърли PageRank. В противен случай ако са NoFollow това няма да се случи.

След въвеждане на ъпдейта “Панда“ от Google трябва да се внимава с добиването на линкове от директории срещу заплащане или обикновена размяна на линкове, защото това не е добре прието от търсачката и ще се отрази негативно на класирането. По–добре е да се сдобиете с по-малко, но качествени линкове от релевантни сайтове с голям тръст.  Препоръчително е да се търсят връзки само от сайтове с ранг над PR-3.

Текстовите линковете разположени в основното съдържание на видимата част на екрана имат по-голяма тежест.

+ Колкото по-нагоре и в ляво са разположени линковете, толкова по-силни са те.

Линкове от домейни с разшиение .edu и .gov се считат за много по-авторитетни от другите разширения.

Не трябва да се притеснявате ако се налага да скъсявате връзките с Bit.ly за да го споделите в социалните мрежи или някъде другаде. Скъсените УРЛ адреси също предават PR-а на страницата.

SEO копирайтингВинаги попълвайте таговете title и anchor на връзката с ключова дума, но не трябва да прекалявате. Прекалено оптимизираните сайтове също се наказват от търсачката. Всичко трябва да се редува с естествени словосъчетания и синоними. Например ако оптимизирате по ключова дума „копирайтинг“ слагайте съчетания като „SEO копирайтинг“, „писане за Уеб“ , „писане на рекламни текстове“ и др.

Запомнете, че имате само по един линк от една страница към друга. Google възприемат само първия линк, така че другия става безсмислен, освен ако не използвате котви за посочване на точно определено място в страницата. Освен това не може да оптимизирате една страница за две различни теми!

При регистрация на сайта в директории или набиране на първоначалния набор от връзки за нов сайт не създавайте много линкове наведнъж. Всичко трябва да става бавно и някак естествено.  Добра практика е тъй наречения Deep linking –  да оставяте линкове не само към Началната страница, а и към вътрешните страници.  Препоръчително е поне 50 % от външните линкове да са към вътрешни страници.

Основна тактика в линк билдинга е да се разберат и копират линковете на конкурентите.  При SEO оптимизацията първо трябва да настигнете конкуренцията, а едва след това да я задминете.  За целта разузнайте конкурентните сайтове, които излизат преди вас от къде се сдобиват с линкове на релевантна тематика. Проблема на Българското Интернет пространство е, че няма големи възможности за лавиране, но все пак това ще ви даде нови идеи.

Някой специалисти твърдят, че не е добре да имате много DoFollow изходящи линкове. Въпреки това ако линковете водят към други сайтове с добра репутация и близка тематика няма страшно, те добавят PR към тях, но не намалят вашия.

Намалете NoFollow линковете, защото когато има поставени на една страница един линк NoFollow и един DoFollow те си поделят ранга и този, който е DoFollow ще подаде 50 % от ранга си.

P.S. Един от най-търсените начини за набавяне на линкове е LinkBait. Това е полезно и интересно, вирусно съдържание, което кара хората да го споделят и разпространяват.