strutura-sait-bulgaria

Търсачките класират най-високо страниците, които  отговарят най-много на уместността на заявената за търсене тема. В резултат на това целта на SEO оптимизаторите е да подобрят сайта, така че да отговаря по определени ключови фрази.  Често има големи сайтове с много ключови думи, които не се класират по тях, защото са разхвърляни и неподредени. Търсачката не може да определи точно за какво става въпрос и коя дума е най-важна.  Siloing служи за изясняване на важността на ключовите думи и е основен инструмент за оптимизация.

Терминът siloing възниква,  като начин за групиране на информация, свързана в отделни категории и секции в рамките на един уеб сайт. Работата много прилича на създаване на глави от книга.

+ Затова сайт се прави все едно пишете дипломна работа или дисертация, всичко трябва да е подредено и свързано.

Едно silo или силоз представлява група от тематично свързани  страници. На първо място трябва да определите точно темета на сайта и да я разделите на категории. За да увеличите тежестта на основните категории в сайта ги обособете в един силоз или т.н. – silo.  Има два вида стратегии за изграждане на Silo: физически силоз и виртуален силоз.

Физическо Silo

Организирайте информацията от дървото на сайта си,  като го категоризирате по ключови думи и по физически файлове разположени в директори на сървъра. Всичко трябва да съвпада и да е ясно за търсачката, нека папките ви на хостинга са подредени така, както са свързани страниците по теми и категории.

kategorii-sait

Например, ако продавате GSM категориите ще са ви различните марки, като Самсунг, Нокия, LG и т.н, затова на първо ниво създаваме страници за тези марки GSM. Поставяме връзки към тях в менюто на началната страница на сайта.  Това са нашите силоз страници.

След това под всяка от тях създаваме по една статия за различните модели GSM на дадената марка. Те трябва да са поне 6 броя. Не трябва да слагаме линкове между подстраниците и към други страници от сайта, защото това ще обезсили нашия силоз.

По този начин страницата за марката става важна за търсачките, а страниците за отделните модели я подкрепят.

С тази Silo структура ще имате нужда от много по-малко входящи връзки към вашия сайт, за да постигнете същия рей­тинг в Google, отколкото ако използвате друг тип архитектура на сайта.

Задължително организирайте дървото от директории и файлове на хостинга на сайта да отговарят на сило структурата. Обединете тематично свързаните страници в папки със същите имена като ключовите думи. В посочения по-горе пример това значи да направим в главната директория на сайта папки с имената на марките GSM: Самсунг, Нокия и т.н., а в тях да сложим страници с имената на моделите на телефони и да са поне 6 броя. Колкото по-малко нива има толкова по добре.

Виртуално silo – хъб страница

Тази стратегия се използва, когато работим с някоя готова CMS система и не може да си подредим папките на сървъра в искания ред. Налага се да го направим виртуално, като свържем с линкове самите страници по теми и така търсачката да разбере коя е най-важната, според разположението на връзките между тях. Най-просто казано, това е поредица от уеб страници в Интернет, свързани помежду си с хипервръзки. Търсачките смятат хипервръзките за силен сигнал относно значението на обектите.

link-building-silo

За най-важните си ключови думи направете по една хъб (централна) страница, на която освен текст ще поставите и връзки към всички страници на сайта си посветени на нейната тема. А от тези подстраници направете линкове към главната хъб страница.

В един виртуален силоз, всяка поддържаща страница е свързана с основната категория и също така с другите поддържащи страници за тази категория.

За пример вземете нашата SEO книга, която четете в момента. Тя е поредица от уеб страници, които са взаимно свързани с бутон „Предишна и следваща страница “, но всички те са поддържащи на  основната „Заглавна страница на SEO книгата”, която има съдържание на текста с линк към всяка една поддържаща страница. Така търсачката ще разбере, че именно тя е най-главна хъб страница.

С виртуалната siloing, страниците не е необходимо  да бъдат в същата директория на сървъра. Силоза се установява единствено,  чрез използването на връзки.

Виртуалното silo е много по-добро от използването на тагове, защото водещата страница може да се оптимизира много по-добре заради мета таговете, заглавието и т.н.