Афганистанските талибани започват информационна война

талибани

Талибаните в северната и южната част на Афганистан се активизираха отново, при това още по-подготвени с оглед на съвременните реалности. Настъпателни военни операции се провеждат в провинциите Кундуз, Баглан, и Хелманд, които освен другото са подкрепени с безпрецедентна медийна кампания от ръководството на талибаните.

Отчитайки успехите на Ислямска държава в Интернет войната на медийния фронт, талибаните също създадоха своите кибер подразделения. Новосъздадената група наскоро пусна смазващо видео с отлично качество и преведено на няколко езика, включително английски. Заглавието е „Истински мъже“, а целта е да насърчава мюсюлманите от всички страни да водят джихад срещу неверниците.

В продължителност на клипа от  19 минути са заснети кадри от дейността на тренировъчен лагер „Абдула ибн Мубарак“.  Публикувано е Twitter от говорителя на талибаните Zabihullah.  Видеото е продуцирано от  „Комисията за културни въпроси, аудио и визуална сектор на талибаните.“ И Mанба Ал Джихад Медия.

Тази медийна група има развита мрежа наречена Haqqani Network и е тясно свързана с Ал Кайда. Нейния оперативен ръководител Sirajuddin Haqqani е същевременно и единия от двамата заместник-емири на талибаните. Той отговаря за медиите и военните въпроси.

Други известни продукции в тази мрежа са „Гласът на джихада“ в миналото, както и подобно  видео за тренировъчен лагер на Хакани през 2011 г., самоубийството нападение през 2012 г. над  база Салерно  и „Керван за Герои“ през 2015.

Най-новото видео „Истински мъже“ е различно от останалите публичните изявления на групата и твърди, че  те се стремят единствено да  освободят Афганистан от окупация . Разбира се, че талибаните се представят като ревностен защитник на исляма и част от глобалния джихад.

Това е изненада, тъй като талибаните често разкриват връзки с глобални джихадистки групи, като например, когато се заклеха във вярност на емира на  Ал Кайда , Айман ал Зауахири.

В началото на видеото, талибаните разказват, че ще атакуват САЩ, западните страни и афганистанското правителство, което подкрепя демокрацията,  женските права, хомосексуалността и неморалността, чрез различни средства, като например Интернет, уебсайтове, телевизия, радио, и културни програми.

След това се посочва, че мюсюлманите по целия свят са видели тази конспирация и се опитват да водят свещен джихад. Излъчват се кадри от лагера, които  имат за цел да насърчат мюсюлманите да ги подкрепят и водят джихад. Твърди се, че много от младите мюсюлмани, след като разберат  конспирацията на враговете, оставя комфортния си живот и се втурват към тренировъчните лагери на муджахидините, за да се обучават.

По тази причина те излъчват на уважаемите зрители дейностите от обучение на някои от муджахидинските лагери с надеждата, че това ще насърчи мюсюлманите да  защитават тяхната религия и мюсюлманските земи.

Местоположението на лагера не се оповестява, но се виждат десетки готови за война неизвестни талибански бойци, които изнасят речи.  Известния джихадист – идеолог Ахмад Захир оправдава тероризма и отбелязва, че това е „част от исляма.“ Той казва, че тероризма е с цел да се хвърли ужас и страх в сърцето на врага.

Неназован боец казва, че талибаните  провеждат страхотно обучение на своите бойци  и с цел да  „доминира исляма“ са готови да атакуват и извън Афганистан.  „Ставаме все по-обучени всеки ден. Ние ще ви следваме в домовете ви, във вашите столици и страни. Ние ясно виждаме нашата цел, че ислямът ще доминира. Днес ние се подготвяме, надявайки се, че ислямът ще доминира. „

Талибаните са оповестили за наличието на няколко тренировъчни лагери в Афганистан през последните години. През декември 2014 г., талибаните демонстрираха тренировъчен лагер в Jawzjan на Фаряб.  През януари 2015 се спомена за обучителен лагер в Кунар . Миналия юни джихадистите пуснаха реклама на техните „специални сили“ в друг тренировъчен лагер някъде в Афганистан. Два месеца по-късно изтече онлайн информация за лагер в  района Зурмат в Пактия. През 2016 г. в Хакани мрежата се пуснаха два видео клипа за 2 лагера:  Salahadin Ayyubi, някъде в източната част на Афганистан и тренировъчен лагер Омар ибн Хатаб в провинция Кундуз.

Със сигурност се знае, е и други  джихадистки групи, включително Ал Кайда, също имат тренировъчни лагери в Афганистан. През 2015 г. САЩ са атакували лагери  на Ал Кайда в Пактика и два лагера в провинция Кандахар.  Генерал Джон Кембъл, заяви, че един от лагерите в Shorabak е бил един от най-големите в Афганистан.  Освен това е известно, че Ал Каида са имали лагери в Кунар и Нуристан.

През 2014 г. американското разузнаване съобщи, че Харакат ал-Муджахидин (пакистанска джихадистка група свързана с Ал Каида) също има тренировъчни лагери в източната част на Афганистан.  Също така има данни за лагери на:

  • Туркистанската ислямска партия,
  • Ислямски джихад съюз,
  • Имам Бухари Джамаат,
  • узбекска джихадистка група, която работи в Сирия и Афганистан

Един от основните източници за дейността им е сайта – Ислямски емират в Афганистан http://alemarah-english.com/