Бай Ганьо в Интернет

Автор: Петко Димов

Бай Ганьо в Интернет
Има само едно нещо по-необятно от Вселената – човешката простотия.
В това време на глобализация всички процеси, включително и глупостта се разпространяват със скоростта на светлината.
Благодарение на Интернет Бай Ганьовщината вече съществува далеч извън пределите на България.

Бай Ганьо е хитро-креативен и арогантно-пробивен екземпляр, масово разпространен в България по исторически и геополитически причини. И понеже лозунгът на подобни хора е „Ние сме на всеки километър” в последните години те нахлуха и сред малката общност на българското Интернет пространство.

Съвременният Бай Ганьо използва Интернет за да слуша чалга, да тегли нелегални филми и да гледа аматьорско порно.
Понеже избива своите Балкански комплекси, той много, ама наистина много обича форуми, където да псува на воля останалите участници в дискусията.

Бай Ганьо, най-много от всичко обича социалните мрежи. Къде другаде може да покаже едновременно своята колекция от цветущи балкански изрази и остър политически ум? Естествено, че Бай Ганьо е политически експерт. На драго сърце ще ви разкаже, каква е истината за живота, без дори да сте го питали за нея. Имайте обаче наглостта да му възразите и вижте тогава, какво ще стане. Веднага срещу Вас ще бъдат избълвани хиляди нецензурни изрази и компромати от неизвестен източник във всевъзможни сайтове, форуми и портали.

Бай Ганьо, разбира се няма нужда да си проверява бизнес-пощата или да гледа рибки във Facebook, но горкият балкански комплексар е съкрушен, че комшията има рибки във Facebook.
Бай Ганьо има скъпа кола (трета употреба) пред блока, скъп GSM в джоба и 36 инчова плазма в хола, защо тогава да няма личен блог или сайт с който да натрие носа на съседа?
Естествено, че му трябва сайт!!! Бай Ганьо проверява цените в две, три агенции за Уеб дизайн и установява, че те са едни „нагли обирджии”. Как така ще му искат толкова пари за нещо, което може да направи и комшията с двете висши образования? Така Бай Ганьо се сдобива с един безплатен блог в Blogger или hit.bg. Но какво съдържание да има неговия блог? Как какво, няма по важни теми от тези за ракията, клюки за комшията или някоя чалга звезда. Бай Ганьо може да е прост ама и той знае, как се прави copy-paste. За да покаже колко е начетен задължително в копирания текст трябва да има някоя и друга английска дума, а защо да не Ви се представи за „бранд менажер” например. Как авторитетно звучи само, а?
Най-много обаче му се отдава да пише негативни статии за други блогове и сайтове. И ако открие някоя правописна грешка в тях направо ще изпадне в оргазъм. И Бай Ви Ганя е чувал, колко е важно да се пише правилно. Макар, че едва ли точно социалните мрежи са място за това. Как иначе да избие собствените си комплекси и да покаже колко е компетентен, ако не наплюе някой друг?

Бай Ганьо подхожда с недоверие и към онлайн магазините, защото ако той бе продавал там, задължително би измислил някаква измама, затова не се доверява на поръчки по Интернет, а отива на място. Бай Ганьо страда от параноя, че ще бъде прецакан, затова не иска да плаща онлайн. Дори и той знае за „наложения платеж” – трябва стоката да пристигне и тогава да плати. А през това време рови като кокошка из Мрежата за да намери най-евтиния GSM, препродаван от китайските сайтове.

Бай Ганьо е продавал домати, краставици и картофи на бит пазара, даже и баници на Централна Гара, затова изхождайки от “богатия”си търговски опит, може да дава акъл, как трябва да се продава в Интернет или да оплюе всички останали, който имат друго мнение по въпроса.

И да не сте посмели да възразите!!!

В заключение може да кажем, че поведението на нарицателният герой на Алеко Константинов се характеризира с висока самооценка, липса на духовни хоризонти и демонстративно ниска култура. Явно простотията и арогантността му не са се променили и в новото време. За да намалим влиянието на културната криза, която ни е обзела трябва, като видим някой хубав сайт, да го похвалим, а не да пишем статии за други, който просто да оплюем.